"Дуже поганий подарунок": Чорновіл пояснив, чому звільнення Савченко - не на руку "леді Ю"

Порошенко займався звільненням української льотчиці Надії Савченко, а глава "Батьківщини" Юлія Тимошенко, побоюючись конкуренції, не зробила для цього ніяких реальних кроків, вважає екс-нардеп.

Тарас Чорновіл. Фото:news-info.in.ua

Сьогодні, після більше 700 днів ув'язнення в Російській Федерації, льотчиця, народний депутат, Герой України Надія Савченко повернулася додому. Колишній народний депутат і політолог Тарас Чорновіл пояснив виданню Гордон, чому він вважає, що глава партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко могла б звільнити Савченко значно раніше і чому вона не захотіла цього робити, передають Патріоти України.

Також він розповів, чи загрожує Україні розкол навколо Савченко, а ще поділився прогнозами , як тепер будуть складатися відносини колишньої льотчиці з главою її фракції і з президентом Петром Порошенком.

Що зараз почнеться в Україні? Ми знаємо тільки зі свого боку, ми не знаємо, що зараз відбувається в голові у Савченко. Вона була відірвана від реалій. У неї були певні контакти через сестру Віру, яка досить сумбурно багато речей оцінює. Ви згадайте - вона там і Медведчуку дякувала, і Власенку, який підставив Надію з так званим "законом Савченко". Вона могла отримувати інформацію від своїх адвокатів, але ми теж не знаємо, в якій формі, як їм вдавалося це доносити, наскільки точно вона була відображена.

Думаю, вона досить добре розуміє, яку послугу зробила "Батьківщині", давши своє прізвище до списку. Цієї партії просто не було б в сьогоднішньому парламенті. Юлія Тимошенко була б ... ну десь позапарламентским дрібним лідером. Ми часто згадуємо Тягнибока (лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок. - ред)? Ну хіба що коли вони щось нароблять, нахуліганять. Ось так само і про Тимошенко б згадували. Мені здається, що Савченко все-таки як людина досить амбітна такі речі розуміє.

З іншого боку, очевидно, що є певне коло людей, які намагаються її переконати, що десь там в якихось проблемах винен президент. Але думаю, що зараз у неї швидше може бути адекватне, спокійне ставлення до Порошенка. І я роблю такий висновок не по тому, хто там полетів зустрічати Савченко, що в аеропорту перебував прес-секретар президента, Ірина Геращенко (перший віце-спікер парламенту, уповноважений президента з питань врегулювання ситуації на сході України - ред), а тому, що ми бачили кілька випадків, коли саме контакт президента кардинально міняв лінію поведінки Савченко.

У тому числі навіть фальшивий. Давайте згадаємо, коли була хакерська атака, і їй передали інформацію, нібито президент просить припинити голодування. Вона відразу відгукнулася і сказала, що виконає прохання, тому що це позиція президента. Тому шукати якийсь конфлікт вже зараз, після прильоту, не варто. Думаю, що по лінії Савченко - президент вибудовується більш-менш формальна логіка контактів. Її адвокати все-таки проходили наради з ним, і там теж я бачу в основному нормальні взаємини.

Не всі розуміють, що саме Порошенко її виривав на волю, а позиція Тимошенко розкручуванням образу Савченко тільки підняла її ціну в очах Путіна і на рік, на два продовжила її перебування в російській в'язниці. Мені здається, що вона могла б поставити певні питання швидше Юлії Тимошенко, ніж Петру Порошенку.

Як вона себе поведе тут? Поки що ми можемо тільки будувати прогнози. Це буде видно вже сьогодні-завтра, а потім - дуже показово - на наступному пленарному тижні, коли вона прийде до сесійної зали. Подивимося, які там будуть відносини, як це буде показано, як вишикуються взаємини всередині фракції "Батьківщина".

Я думаю, що до Тимошенко у неї питання все-таки виникнуть. Наприклад, про те, як Юлія Володимирівна її використовувала, щоб провести свою фракцію до Верховної Ради, як робила заяви, що сама полетить до суду, сама буде там її відстоювати і захищати ...

Ну і ми знаємо про дуже хороші відносини Юлії Володимирівни з двома людьми, від яких певною мірою могла залежати доля Савченко, - особисто з Путіним і з Медведчуком. Давайте не забувати, що Путін - партнер Юлії Володимирівни, що він дуже жорстко протестував проти її арешту за часів Януковича і був серед тих, хто вітав її звільнення в лютому 2014 року.

Або давайте згадаємо засідання РНБО, де була відверто проросійська спроба заблокувати переміщення будь-яких українських військ, не тільки в Криму. Під час розмови про перекидання Збройних сил України із заходу на схід, на Донбас, Тимошенко виступила з геніальною фразою, що "не дай Боже, якщо хоча б один танк покине ангар, це буде страшна біда". Тобто вона виконала дуже важливу роль для Путіна.

Всі ці моменти, а саме зав'язка на Путіна, давали їй можливість, при бажанні, вивести Савченко з великої політичної гри. Вона їй потрібна була в тюрмі, і я думаю, Савченко це розуміє.

Звільнення Савченко для Юлі - дуже поганий подарунок, дуже. Наскільки Юлія Володимирівна викрутиться з цього всього, і наскільки Савченко буде прямолінійна або почне займатися певними дипломатичними методами діяльності - я думаю, до цього вона теж трохи готова - ми побачимо.

Я не думаю, що буде прямий удар по Тимошенко і допускаю, що він може бути спрогнозований, тому що Тимошенко, очевидно, трохи обробляла маму Савченко ... Припускаю, що Юлія Володимирівна уникне якихось відповідей, все це буде подано дуже добре. Але я чомусь думаю, що велика любов і велика дружня солідарність між Савченко і Тимошенко виникнути не повинні б.

Для Юлії Володимирівни це конкуренція, вона явно не хотіла звільнення Савченко. Ми ж бачимо, що ніяких кроків особисто з її боку для повернення льотчиці зроблено не було. Жодних кроків по лінії досить серйозних, потужних юристів фракції, того ж Власенко, зроблено не було.

Хто літав на суд до Савченко? Крулько (нардеп Іван Крулько. - ред). Людина чужорідна в середовищі "Батьківщини", колишній рухівець, який після чергового розколу "Руху" приєднався до Тимошенко. Літала, наскільки я пригадую, Шкрум, яка теж не належить до середовища "Батьківщини" і була взята в команду як нове обличчя, яке повинно було показати якісь позитиви цієї партії, крім самої Савченко.

Літали ось ці люди, а реальні представники партії "Батьківщина" ігнорували процес. Я в усякому разі не пригадую якихось їхніх дій в її підтримку. Ще раз підкреслю, що Юля клялася перед виборами, що вона буде літати в Москву на суд і не зробила цього, все залишилося тільки заявами, і то вони стосувалися Савченко дуже умовно.

Це були випади проти міністра юстиції, проти президента, але ніяких дій по звільненню Савченко не було. Юлія Володимирівна літала в США, де піднімала теми, спрямовані проти Порошенка, представляла там Наливайченка (екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, в лютому презентував спільний політичний проект з Тимошенко. - ред), обговорювала інші питання, але тему Савченко, наскільки я пригадую, не піднімала.

Тобто ми бачимо, що з боку Тимошенко великої радості з приводу повернення Савченко немає. А Савченко, я думаю, що щось з цього вже розуміє, а щось ще зрозуміє. Але у неї був контакт з президентом непоганий, і зараз, я думаю, він буде продовжений.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знак долі: Що означає, коли ваш погляд привертають однакові цифри на годиннику

п’ятниця, 26 квітень 2024, 3:25

Феномен повторюваних цифр на годиннику породив різні тлумачення, забобони та вірування. Кожне число має своє значення і магічний сенс, а коли вони повторюються, то символізують щось важливе. . Якщо часто зустрічаються одиниці, це означає необхідність ...

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...