Два роки "Кримнашу: Що тепер думають росіяни про Україну і Крим, - директор Левада-Центру

Обурення тим, що за Крим доводиться платити поки що зафіксовано на рівні, трохи вищому за статистичну похибку.

Більшість росіян повертати Крим поки що не бажають. Фото: news.pn.

"За останній рік російська пропаганда не змінила свій антиліберальний, антиукраїнський і антидемократичний характер. Згідно з опитуванням, проведеного Левада-центром в минулому місяці, ставлення росіян до подій «на Майдані» суттєво не змінилося: більшість опитаних (80%) як і раніше впевнені, що йдеться про «спробу насильницького державного перевороту», і на акції протесту люди виходили під «впливом Заходу» (46%)", - написав російський соціолог Лев Гудков у своїй статті для НВ, передають Патріоти України.

Структура стереотипів, установок та ступінь агресивності залишилися колишніми, але загальна інтенсивність і частота такої подачі пропагандистських матеріалів знизилася – увага змістилася на події в Сирії та конфлікт із Туреччиною. Відповідно, інтерес до того, що відбувається в Україні, дещо впав: продовжують активно стежити 33% опитаних, а 64% - не стежать дуже пильно або інтерес до українських подій відсутній в принципі.

Це не означає зміни характеру антиукраїнської політики Кремля, швидше, це говорить про появу нових факторів і образів ворогів, за рахунок яких влада намагається зберегти загальну мілітаристську мобілізованість і збудження в суспільстві. 69% респондентів кажуть, що вони не розуміються на тому, що відбувається в Україні. Втім, це не змінює їх негативного ставлення до українських подій останніх років. Структура інтерпретацій, задана пропагандою, дуже стійка. Виходячи з власного досвіду, не думаю, що найближчим часом ситуація може змінитися.

Варто зазначити, що підтримка приєднання Криму трохи знизилася - 47%, порівняно з 55-56% в березні-травні 2015 року. У Росії розгортається дуже глибока криза, люди дедалі глибше занурюються у власні проблеми і починають потроху усвідомлювати, що за Крим доводиться платити.

Поки що зберігається бравада «ми готові потерпіти», але не у всіх, тому підтримка приєднання півострова знижується, виникають сумніви в правильності цієї політики. Але потрібно розуміти, що це обурення зафіксовано на рівні, трохи вищому за статистичну похибку.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як у Німеччині розкрили російське шпигунське кубло - Борислав Береза

субота, 20 квітень 2024, 0:30

"У "Der Spiegel" вийшла гучна стаття "У Баварії заарештовано російських диверсантів - розслідування Генпрокуратури". Німеччина зіткнулася з новою шпигунською справою. За даними SPIEGEL, генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував двох агентів, які, як...

Поведінку наших "партнерів" на фоні всього, що відбувається, важко пояснити чимось іншим, як "змовою", - Віктор Андрусів

субота, 20 квітень 2024, 0:16

"Я не прихильник теорій змов. Навпаки, прихильник фрази: "Не треба пояснювати всесвітньою змовою звичайне розп...здяйство". Але поведінку наших "партнерів" на фоні всього, що відбувається, важко пояснити чимось іншим, як "змовою", - пише політолог Вікт...