"Ех, татар шкода. Їм ще гірше, ніж нам, українцям": Українська письменниця про те, чому треба повертати Крим

Згадайте, як колись вже зривали татар з рідних місць, як забороняли повертатися в рідні домівки, заселивши ті домівки чужими. Як мріяли ці люди повернутися на рідну землю, розповідаючи дітям і внукам, народженим в далеких краях, про Крим.

Кримські татари. Фото: hayastannews.com.

Відома українська дитяча письменниця Лариса Ніцой впевнена, що Україна обов'язково має повернути Крим. Про це її наступний пост у "Фейсбуці", передають Патріоти України.

Я часто думаю, ну от нАщо нам той Крим?

- Нащо? - питаю в людей. І, буває, чую:

- Бо там наші родичі!

Але таких мало. Більше чую інше:

- А ні нащо. Не треба він нам. Мало того, що бюджет на нього витрачай, самі ж вони себе не прогодують, завжди був дотаційний регіон - то ще й Україну не люблять. Самі в росію попросилися. І раділи і стрибали, що нарешті в них «рускій мір». Ото хай і сидять собі там. Нам вони не треба. Обійдемося. Як їхати відпочивати, то краще в Туреччину чи Єгипет.

Послухаю їх... Десь і я так само думаю. Родичів у мене там немає. Відпочивати? Можна і в іншому місці. Навіть краще. Наша земля? Не знаю, я її своєю не вважаю. Ну яка вона моя. А чия? Расєйська? Оце вже ні, скоріш татарська.

Ех, татар шкода. Їм ще гірше, ніж нам, україцям. У нас, в українців, хоч своя держава є. Влада в ній, правда, поганенька, але ж країну ми свою маємо. І військо своє маємо. І мову державну свою маємо. А вони, татари, нічого цього не мають. Поколошматили їх совєти ще так.

Згадайте, як вивозили, як зривали з рідних місць, як забороняли повертатися в рідні домівки, заселивши ті домівки чужими. Як мріяли ці люди вернутися на рідну землю, розповідаючи дітям і внукам, народженим в далеких краях, про Крим. Як передавали їм у спадок свою мрію, виливали свою тугу в піснях, плекали спогади...

Ми, українці, подарували цим людям надію. Ми здобули свою незалежність і їм сказали: «Повертайтеся». І Вони повернулися... Їх ніхто не чекав. Їх зустріли вороже, хто жив у їхніх домівках. Легко їм було? Дуже важко. Та вони поверталися. Починали все спочатку.

Будували нові домівки. І тільки внуків водили показувати: отам я жив, отам грався, отам на груші мої відмітки... І тільки стали спинатися на ноги - прийшов «Кримнаш». Той, що раніше їх уже витурив зі своєї землі, запроторив у вигнання. Той, через кого цей народ уже мав трагедію.

Що зробили ми, українці? Ми відступили. Вони б те військо одягали і годували, аби воно лишилося. Аби захистило їх. Але ми відступили. І залишили їх там самих. Нам є куди відступати. А їм куди? Куди зі своєї (знов не своєї) землі?

І коли я думаю про татар, які лишилися там, і про українців, які змушені лишити все рідне і звідти перебратися сюди, таке зло мене бере. От хто їх захистить? Вони ж наші. Хто захистить своїх, як не свої? Це ж у нас з діда-прадіда за одного битого сім небитих дають. Сім небитих приходить, щоб вступитися за одного битого!

Ото ж хочеться взятися за дрина і сказати:

- Е ні, дорогенькі, Крим треба повертати. Не для себе. Для них.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Довершення погрому головної авіабази ворога у Криму: Аеродром Бельбек другу ніч поспіль атакували ракети

четвер, 16 травень 2024, 7:34

Дехто з експертів напередодні вангували, що Бельбекскій аеродром, як такий, повністю розгромлений. Імовірно трохи випередили час, жирних цілей залишилося і на цю ніч. Цієї ночі знову на аеродромі Бельбек в окупованому Криму виникла пожежа, повідомляють...

Народні прикмети на 16 травня

четвер, 16 травень 2024, 7:05

Православна церква України 16 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Феодора Освяченого і єпископа Олександра Єрусалимського. За старим стилем сьогодні вшановують мучеників Тимофія і Мавру. У народне свято 16 травня наші предки збирали се...