Експерти пояснили, у чому суть донбаської угоди між Абрамовичем та Ахметовим

Як тільки потенційний покупець просигналізував про бажання придбати "Южкокс", Євраз почав готувати угоду. Втім, вона може не відбутися.

Експерти пояснили у чому суть донбаської угоди між Абрамовичем та Ахметовим. Фото life.ru

Групі "Метінвест" українського олігарха Ріната Ахметова з нестачею власного металургійного коксу могла б допомогти покупка коксохімічного заводу "Євраз Южкокс", що належить російському мільярдерові Роману Абрамовичу, інформують Патріоти України з посиланням на Лайф.

Відзначається, що торговельна блокада може завадити Роману Абрамовичу (контролює 31,01% Євразії, станом на 3 березня - 120-е місце в рейтингу мільярдерів Bloomberg зі статком $ 10,7 млрд) продати Ринату Ахметову (контролює 71,24% "Метінвесту" , 529-е місце в рейтингу, статки $ 3,48 млрд) коксохімічний завод "Євраз Южкокс" в місті Кам'янське (колишній Дніпродзержинськ) на Донбасі.

"Дело в том, что металлургические активы ЕВРАЗа в Украине обеспечены собственным коксом, и коксохимзавод в Каменском российскому миллиардеру не особо нужен", - пишуть ЗМІ.

Як повідомляється в річній звітності групи Євраз, наявної в розпорядженні російського видання, в жовтні 2016 року компанія уклала угоду про продаж українського коксохімічного заводу "Євраз Южкокс".

"Оплата будет производиться несколькими частями в период до августа 2017 года", — відзначаеться в документі.

Контрагент по угоді в звіті не розкривається. Але там говориться, що завершення транзакції вимагатиме виконання кількох умов, що не залежать повністю від учасників угоди. У зв'язку з цим менеджмент Євразії вважає, що угода не обов'язково буде закрита, тому "Євраз Южкокс" як і раніше відбивається в звітах як актив, виставлений на продаж.

"В настоящий момент "Южкокс" остаётся в периметре группы и под её управлением. Говорить о каких-либо транзакциях в отношении актива на сегодня преждевременно", — - зазначив у відповідь на запит директор з корпоративних відносин "Євраз Україна" Артем Матвієнко.

Експерти вважають, що активи Євразії на Донбасі могли бути дуже цікаві металургійному холдингу "Метінвест" Ріната Ахметова.

"Собственного коксующегося угля на территории Украины, подконтрольной властям в Киеве, сейчас очень мало. Впрочем, проблема с внутренними поставками этого сырья в Днепропетровскую область существовала всегда. "Южкокс" потенциально может быть интересен группе "Метинвест" Рината Ахметова, учитывая, что Авдеевский коксохим, принадлежащий этому бизнесмену, находится на линии фронта и его постоянно обстреливают. Немного удивляет, что ЕВРАЗ выставил на продажу только коксохимический завод, а не комбинат (Днепровский металлургический завод имени Петровского — ДМЗ . — Ред.) тоже. Вероятно, если сделка состоится, то ЕВРАЗ будет переводить ДМЗ на собственный кокс из Сибири. Тогда "Южкокс" в Днепродзержинске ему действительно не нужен", - сказав керівник аналітичного блоку галузевого журналу "Металлоснабжение и збыт" Віктор Тарнавський

З фінансової звітності "Метінвесту" за перше півріччя 2016 року видно, що компанія покриває тільки 43% внутрішніх потреб у коксівному вугіллі (в 2015 році ця частка становила 50%). Обсяги виробництва на підприємствах за звітний період виросли на 8% - до 4,187 млн т, виручка знизилася на 21% - до $ 2,8 млрд, виробництво концентрату коксівного вугілля знизилося на 4% - до 1,58 млн т.

Як тільки потенційний покупець просигналізував про бажання придбати "Южкокс", Євраз почав готувати угоду. Втім, вона може не відбутися, вважають експерти.

"После захвата заводов и шахт Ахметова на неподконтрольных Киеву территориях ему придётся сворачивать металлургический бизнес. Сейчас производство металла в Украине переходит в стадию плановой убыточности. Проблема с дорогим газом, теперь ещё дорогой кокс, поэтому металлургия уже не такая прибыльная, как раньше, и нет смысла покупать новые объекты", — сказав керівник українського аналітичного Центру Олександр Охрименко.

Українська "дочка" найбільшої сталеливарної компанії світу "Арселор Міттал" (Індія) також відчуває нестачу в коксі. Але буквально на цьому тижні АМКР відрапортувала про початок випробувань на нової коксової батареї і закінчення будівництва до кінця 2017 ще одного аналогічного об'єкта на власному коксохімічному виробництві. Вартість цього інвестпроекту оцінюється в $ 170 млн. Очікуваний ефект - виробництво коксу в обсязі 1 млн 60 тис. Т в рік. Так що витрачатися на коксохімічний завод Євразії, швидше за все, "Арселор Міттал Кривий Ріг" не буде.

Продукцію заводу "Євраз Южкокс" також набувають підприємства групи "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД), зокрема ДМКД ( "Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського"). У ІСД є власне коксохімічне виробництво - "Алчевкокс" (в Алчевську на окупованій території Донбасу) потужністю близько 3,6 млн т продукції на рік - в модернізацію якого компанія влила $ 350 млн в уже далекому 2004 році. Підприємство поставляє кокс на свій завод - вищезгаданий ДМКД.

Правда, через те, що почалася блокади вантажних залізничних перевезень в Донецькій і Луганській областях "Дніпровський металургійний комбінат", який знаходиться в Кам'янському Дніпропетровської області, виявився фактично на межі зупинки виробництва, оскільки він безпосередньо залежить від поставок металургійного коксу з окупованого Алчевська

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як ''...праля'' пробивається між люди

субота, 4 травень 2024, 0:55

Доля книжки. Дарований кінь, як на мене, істота потішна. І для уважних людей завжди приносить прибуток… насамперед, до розряду цікавих історій. Як і сталося з моїм зовсім ще юним романом ’’Монастирська праля’’. Я, через поголовне письменницьке бідацтв...

Всім прихильниками казок ОП, що гроші росіян в Європі от-от конфіскують і передадуть Україні, треба позбуватися хибних ілюзій і дивитися на світ не через рожеві окуляри, - Борислав Береза

субота, 4 травень 2024, 0:30

"У наших ЗМІ почали передруковувати думки західних ЗМІ про те, що США і Європа кардинально розходяться в поглядах на те, як далеко можна зайти у питанні використання арештованих російських активів. США вже не так активно проголошують, що треба все конф...