"Еволюція гривні": З чого все починалось (фото)

Офіційна українська валюта потрапила в обіг ще у далекому 1996 році. З того моменту вона досить сильно змінилась.

Купюра номіналом у 500 грн. Фото: Факти.

Уявіть, 100 українських гривень тоді були значною сумою, на яку можна було непогано скупитися (більше 62 доларів за тодішнім курсом),повідомляють Патріоти України з посиланням на Факти.

Зараз же 100 гривень – це близько 3 кг гречки, а 62 долари так і залишилися грошима, на які можна купити в Україні повний візок продуктів.

Як відомо, спочатку планували випустити купюри 3 гривні і 25 гривень, але потім замінили їх на 20 гривень та 2 гривні. Виглядали вони ось так.

До речі, у СРСР були купюри номіналом 3 і 25 замість 2 і 20 рублів.

Одна гривня у паперовому вигляді змінювала зовнішній вигляд тричі. Але на всіх українських банкнотах жодного разу не змінювалася особа, зображена на купюрі.

Одну гривню завжди прикрашав князь Київської Русі Володимир Великий.


У 2006 році гривню пофарбували у синьо-жовтий колір.

Купюра номіналом дві гривні змінювала дизайн всього двічі.

Як можна помітити, на банкноті зразка 2005 року у князя Ярослава Мудрого з’явилася борода.

Багато істориків тоді були обурені цією зміною, адже носіння бороди було властиво московським правителям, а Ярослав Мудрий був з вусами.

На 5 гривнях завжди зображували гетьмана Богдана Хмельницького в його знаменитій шапці з пером страуса. Банкнота завжди була пофарбована у сині тони. Чим новіші 5 гривень – тим світліше її дизайн.

Незважаючи на те, що зовнішній вигляд купюри міняли всього двічі, зміни у 5 гривнях досить відчутні.

Іван Мазепа на 10-гривневій купюрі був найяскравішим і чомусь фіолетовим.

Але з часом український гетьман “почервонів”, як і вся банкнота 10 гривень.

А ось 20 гривень з Іваном Франком стали зеленими.

До речі, оцініть ювілейну купюру до 160-річчя Івана Франка, яка була випущена у 2016-му. Цілком імовірно, ви могли її десь зустріти, адже тираж банкноти – 1 млн.


50 гривень змінювали дизайн всього один раз, але портрету Михайла Грушевського на них все-таки дісталося.

На версії 1996 року глава Української Центральної Ради з лисиною, а на оновленій банкноті вже з волоссям.

Тарас Шевченко на 100-гривневій купюрі помолодшав. Якщо 1996-го він був зображений у зрілому віці, то на новій купюрі Шевченко у розквіті сил.

До речі, на реверсі купюри ніяк не могли визначитися з малюнком. Спочатку там була Верховна Рада, але її швидко замінили Софійським собором.

У 2005-му на 100 гривнях був Дніпро. А вже на купюрі 2015 року зображено червоний корпус Національного університету імені Тараса Шевченка.

200 гривень з Лесею Українкою змінювали зовнішній вигляд тільки один раз, але нова купюра стала помітно більшою у розмірах. Старий зразок мав параметри 133х66, а новий – 148х75.

500 гривень з’явилися в Україні найпізніше – у 2006 році. На них зображений філософ Григорій Сковорода. Дизайн купюри змінювався двічі, але важко знайти розбіжності між старими і новими банкнотами.

У квітні 2016 року випустили новий зразок 500 гривень. Власне, ось він.

Можливо, українці побачать ще один номінал – 1000 грн. У Нацбанку поки не робили заяв про додавання банкноти в обіг. У грудні 2016-го глава НБУ Валерія Гонтарєва сказала, що питання введення купюри номіналом 1000 грн поки у таємниці.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...