Гаага не за горами: Експерт розказав, як польська доповідь про злочини Москви допоможе Україні (відео)

Однак саме українська сторона повинна зібрати доказ військових злочинів на Донбасі з боку Російської Федерації, а не сподіватися в цьому питанні на треті країни.

Володимир Василенко. Фото: скрін відео

Доповідь депутата польського Сейму Малгожати Госевської, що містить докази військових злочинів Російської Федерації на території України, яку польські політики збираються представити в Гаазі в квітні 2016 року, буде використана як додатковий матеріал, основні ж докази зобов'язана надати українська сторона. Про це в прямому ефірі Обозревателя заявив екс-представник України в Раді ООН з прав людини Володимир Василенко, інформують Патріоти України.

"Ця робота, яку провела Малгожата Госевська, буде використана Міжнародним кримінальним судом в Гаазі, швидше, як додатковий матеріал, який свідчить про те, що представники Збройних сил Російської Федерації під час агресії проти України здійснюють військові злочини і злочини проти людства", - зазначив Василенко.

Експерт нагадав, що 4 лютого 2015 року Верховна Рада визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (Гаазького трибуналу) щодо ситуації, яка склалася внаслідок збройної агресії Росії проти України.

У вересні 2015 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав Міжнародному кримінальному суду в Гаазі заяву про визнання його юрисдикції щодо військових злочинів при вторгненні Росії на території України, починаючи з 20 лютого 2014 року. Тобто, таким чином, Україна частково визнала юрисдикцію Гаазького трибуналу. Але притягнути до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді високопоставлених осіб Російської Федерації навряд чи вдасться, адже ця країна не ратифікувала Римський статут.

"Після того, як будуть доведені воєнні злочини, прокурор може висунути обвинувачення конкретним особам і видати ордер на їх арешт. Якщо обставини дозволяють, то арешт проводиться, якщо - ні, тоді задіюються міжнародні механізми. Росія юридично не зобов'язана видавати таку людину, оскільки вона не ратифікувала Римський статут і тим самим, навіть в разовому порядку, не визнала його юрисдикцію", - сказав він.

Василенко підкреслив, що саме українська сторона повинна зібрати доказ військових злочинів на Донбасі з боку Російської Федерації, а не сподіватися в цьому питанні на треті країни.

"Зібрати докази військових злочинів на Донбасі для передачі Міжнародному кримінальному суду в Гаазі - в компетенції українських правоохоронних органів. У мене немає інформації, як вони підійшли до цього питання, чи займалися вони ним комплексно і системно. У мене таке відчуття, що ця робота не проводилась належним чином", - підсумував експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Міфічні терористи у дитячих лікарнях": Портников пояснив, чому голова білоруського КДБ погрожує Україні

неділя, 28 квітень 2024, 15:42

Кремль використовує своїх білоруських маріонеток в якості інструмента для боротьби з Україною. Таку думку висловив політичний аналітик, публіцист Віталій Портников на своєму ютуб-каналі, передають Патріоти України. За його словами, голова Комітету держ...

"Ніндзя" летить на тисячу кілометрів: Україна створила ударний дрон зі спортивного літака (відео)

неділя, 28 квітень 2024, 15:05

Західні спеціалісти захоплені винахідливістю українських розробників, які могли перетворити спортивні літаки на ударні дрони для атак на НПЗ. Про це йдеться в матеріалі видання Forbes, передають Патріоти України. Зокрема, журналісти проаналізували декі...