Гіркий кінець "русской весны": Навіть ті кримчани, що вітали прихід окупантів, наразі дуже розчаровані - до старих проблем додалися нові, - Казарін

Суворі реалії життя виявилися зовсім не схожими на "російську мрію" Криму.

Анексія Криму. Фото: АР.

Анексія Криму Росією принесла розчарування тим жителям півострова, які вітали прихід окупантів у 2014 році. Про це написав журналіст Павло Казарін для Крим.Реалії, передають Патріоти України.

За його словами, до колишніх проблем - на зразок корупції та ентропії - додалися ще неофеодалізм і влада, яка сприймає поступки як приниження. Все це, йдеться в статті, ніяк не пов'язувалося з "російською мрією" Криму.

У травні 2016 року на сайті президента України з'явилася петиція, яка закликає викопати канал на перешийку, щоб позбавити півострів Крим від приставки "напів". Станом на 2 червня петиція набрала 93 голоси з необхідних 25 тисяч. "Ініціатива швидше нагадує осяяння, що відвідує людину, яка святкує у самому розпалі травневі застілля. Втім, на метафоричність образу це ніяк не впливає", - написав Казарін.

Журналіст нагадав про роман Василя Аксьонова "Острів Крим", де Біла армія в Громадянську війну відступила на територію півострова, а потім залпи британського дредноута по наступаючому пролетаріату знищили перемичку з материком. В Аксьонова Крим на довгі десятиліття перетворився в якусь подобу острівного Тайваню на тлі сусіднього радянського жаху.

"Той книжковий "острів Крим", який побачив світ у 1981 році, був головною мрією півострова про самого себе. Крим без більшовиків і репресій, без депортацій і Другої світової, без метастаз соцреалізму і філософії "будуємо не розумом, а серцем, не боячись зробити помилку". Це був опис ідеальної російськомовної країни, в якій критерієм якості вважався не розмір території, а якість життя населення", - зазначив Казарін.

"Навіть падіння літературного "острова Крим" було цілком лицарським. Він не програвав, поглинаючому його Радянському Союзу, а приносив себе в жертву. Добровільно нарікав себе на роль "щеплення якості", яка повинна була зсередини переробити неповоротку і безглузду систему: концентрована "ідеальна Росія" всередині радянського Голема. Цей роман любили в Криму всі ті, хто двадцять три пострадянських роки присвятив себе єдиному завданню - мріяти про Росію", - йдеться в тексті.

"І два роки тому їхня мрія збулася - прийшла армія і замінила одні прапори на інші. Обновила вивіски, покажчики та підручники історії. Принесла георгіївські стрічки і скасувала українську мову. Оголосила регіон головним сакральним змістом всієї тисячолітньої історії країни. Якщо це не джекпот, то що тоді джекпот?" - написав Казарін. Однак, за словами автора, в Крим прийшла влада, яка "виявилася зовсім не схожа на Росію з телевізора".

"У романі Аксьонова Крим врятувало саме те, що він був відділений протокою від материка - водна перешкода стала бар'єром на шляху Червоної армії і радянських цінностей. А тепер уже українські жартівники створюють петиції, що закликають зробити те ж саме, щоб захистити Україну. Знову-таки від чужої армії і чужих цінностей. Півострів звик ставити знак рівності між собою і своїм книжковим прототипом. Звик до думки, що саме він успадковує у того цивілізованого "Давида", який межує з радянським "Голіафом". Але я не здивуюся, якщо рано чи пізно самовідчуття облаштованої ойкумени, що ділить спільний кордон з неефективним големом, перекочує до України", - резюмує Казарін.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Розпіарений російський літак виявився небоєздатним і небезпечним для пілотів, - журналіст

субота, 11 травень 2024, 18:44

"Оце – чергова розпіарена московською пропагандою "вундервафля" - винищувач "5 покоління" Су-57. Ним намагаються лякати "агресивний блок НАТО" і взагалі все людство: ми такі круті, як вискочимо, як вистрибнемо...", - пише журналіст Павло Бондаренко на ...

Ті, що обіцяли "допомогти Ровенькам на Луганщині": У російському місті обвалився п'ятиповерховий будинок (фото)

субота, 11 травень 2024, 18:14

Подібні речі трапляються у Печорі регулярно. У Печорі (Республіка Комі РФ) упала частина гуртожитку: частково обвалився п'ятиповерховий будинок. Про це з посиланням на ГУ МНС у регіоні повідомляють росйські ЗМІ і пабліки, передають Патріоти України. По...