"Грошей немає, вони пропали": Стало відомо, чому "Стіни" на кордоні з РФ не буде

Немає нічого більш дивного і таємничого, ніж великі інфраструктурні проекти в Україні. Про них багато і красиво говорять, довго планують, виділяють великі гроші на реалізацію, а потім... забувають.

Арсеній Яценюк усе може пояснити. Фото: dsde434.fornex.org.

«Як то кажуть, Яценюк – сказав, Яценюк – зробив: в Кабміні ніхто не знає, куди протягом доби з рахунків Міноборони, Мінінфраструктури та Прикордонслужби зникли виділені на проект “Стіна” кошти загальною сумою в 7 млн 700 тис доларів», - написав Андрій Ваджра, публіцист, головний редактор сайту “Альтернатива» для “РИА Новости Украина”, передають Патріоти України.

Свою особливу сторінку у великому списку епічних будівництв незалежної України обіцяє зайняти “Велика українська стіна” імені Арсенія Яценюка. Як відомо, ідея великого паркану вздовж українсько-російського кордону виникла у блискучого правителя Дніпропетровщини Ігоря Коломойського. А 3 вересня вже прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, як завжди суворо і мужньо, заявив про те, що “ми починаємо проект” Стіна”. Це будівництво реального кордону між Україною та Російською Федерацією”.

Через тиждень прес-центр АТО поширив інформацію про початок будівництва на кордоні фортифікаційних споруд та встановлення систем інженерного загородження. Громадяни України з полегшенням дізналися, про те, що вже копається близько півтори тисячі кілометрів траншей і ходів сполучення, понад 8 тис окопів, а також зводиться понад 4 тис бліндажів і багатокілометрових загороджень. Все це українська преса подала як початок зведення “Стіни”.

Але потім з’ясувалося, що насправді це не так. Як повідомили в Держприкордонслужбі, ніяку “Стіну” ніхто не зводить. Не існує навіть її проекту. А траншеї, рови, окопи і бліндажі копаються без жодного плану та проекту. Тому, щоб вони не заважали зведенню “Стіни”, їх скоро треба буде закопувати. А ще треба буде прибирати мінні поля, які українські військові понатикали уздовж всього українсько-російського кордону. Як виявилося, на спорудження “Стіни” Кабмін, за словами директора міжнародного правового департаменту адміністрації Держприкордонслужби Олександра Мельникова, відвів 56 місяців.

Тобто – чотири з половиною роки. Будувати її планується в два етапи. Спочатку будуть обладнані ділянки поза зоною бойових дій – у Чернігівській, Сумській, Харківській областях та на півночі Луганської, а також уздовж узбережжя Азовського моря. А потім в планах Кабміну будівництво 400 км “Стіни” на території нинішніх “ДНР” і “ЛНР”.

Сама “Стіна” буде собою представляти територію, облаштовану земляними і бетонними валами, контрольною смугою, системами оптико-електронного спостереження, сигналізаційними комплексами, дорогами і фортифікаційними спорудами, що запобігають руху техніки. На кордоні викопають рови глибиною до 2 м і не менше 4 м завширшки.

12 вересня Яценюк знову згадав про свій стратегічний план і заявив, що на проект “Стіна” виділено 100 млн гривень, і роботи з будівництва інженерних споруд благополучно розпочаті. А перший етап робіт в рамках проекту, як повідомила прес-служба Кабінету міністрів України, планується завершити до 30 вересня.

Затамувавши подих, вся країна занурилася в очікування закінчення першого етапу. Громадяни з добре розвиненою фантазією навіть уявляли собі величезну кількість працюючої будівельної техніки, тисячі будівельників різної спеціальності, які не покладаючи рук зводять складні фортифікаційні споруди: шум, гамір і киплячу роботу. І ось, нарешті, настало 30 вересня.

Багато людей задавали собі питання: хто буде розрізати стрічку по закінченню першого етапу будівництва – Яценюк чи Порошенко. А також чи буде салют і хорове виконання державного гімну. Але раптом як грім серед ясного неба країну облетіла звістка про те, що перший етап будівельних робіт по зведенню Великої української стіни так і не було розпочато. Пронирливі українські журналісти спробували побачити плоди місячного зусилля Кабміну, але виявити вздовж українсько-російського кордону сліди епохального будівництва або хоча б натяки на його присутність не змогли.

Державна прикордонна служба повідомила розгубленим журналістам, що проектом “Стіна” займається Міністерство інфраструктури. А дане міністерство у свою чергу пояснило, що відповідальне за проект відомство, ще остаточно не визначено, а МІУ відповідає поки виключно за технічні питання проекту. Втім, як виявилося, на даний момент не існує й самого технічного проекту “Стіни”.

У зв’язку з відсутністю будь-яких слідів будівництва, про початок якого було заявлено Кабміном, Віктор Балога (екс-глава Секретаріату президента) на своїй сторінці в соціальній мережі публічно припустив, що виділені на проект з держбюджету України гроші були розкрадені високопосадовцями.

“Мені цікаво, а хто цю стіну, або хоча б мінімальний натяк на неї бачив? – Запитував Балога. – Хто може показати хоч якісь інженерні споруди, які уряд встиг побудувати на кордоні з РФ? Або стіна існує тільки на папері? А на неї, між іншим, з бюджету виділено 100 млн грн. Так скільки кілометрів Стіни побудовано, чи засоби розкрадені на вибори?”. З урахуванням великого досвіду керівної роботи на високих державних постах, Віктору Івановичу сам Бог велів знати, куди з казни можуть подітися гроші, виділені на епічне будівництво, про яке багато говорять, але якого ніхто не бачив.

Найцікавіше, що на даний момент в Кабміні ніхто не знає, куди протягом доби з рахунків Міноборони, Мінінфраструктури та Прикордонслужби зникли виділені на проект “Стіна” кошти загальною сумою в 7 млн 700 тис доларів. Абсолютно таємнича й незрозуміла історія. Не виключено, що це – спецоперація ФСБ, спрямована на підрив національної безпеки і обороноздатності України. Втім, з цього приводу ніхто особливо не сумує.

Приміром, народний депутат Юрій Сиротюк від фракції “Свобода”, який є членом парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, заявив, що “зведення” Стіни” – це просто піар-проект уряду. І не більше того. На його думку, вздовж українсько-російського кордону повинні бути не тільки рови, бліндажі, окопи і стіни, але також козацько-військові поселення, з істинними українськими патріотами, озброєними стрілецькою зброєю, посилені мінними полями. Гроші зникли, будувати “Стіну” так і не почали, тому, судячи з усього, вся надія на безкоштовний народний ентузіазм.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...