Я ж створила проблеми для "системи", яка деформована корупцією: Суддя Гольник розповіла про тиск на неї у справі мера Полтави Мамая (відео)

Очільника Полтави звинувачували в приховуванні конфлікту інтересів при голосуванні за виділення земельних ділянок на користь його падчерки.

Суддя Лариса Гольник. Фото:poltava.to

Суддя Жовтневого райсуду Полтави Лариса Гольник звернулася до колег з нагоди ХIV позачергового з'їзду суддів України. Своє звернення вона оприлюднила у своїй колонці "Слово до колег. З нагоди ХIV позачергового з'їзду суддів України" на сайті Українська правда, передають Патріоти України.

Гольник докладно розповіла про корупційну справу мера Полтави Олександра Мамая, яку вона вела як суддя, а також про тиск, який чинився на неї в цій справі. Мамая звинувачували в приховуванні конфлікту інтересів при голосуванні за виділення земельних ділянок на користь його падчерки.

Гольник пояснила, що закон вимагає подібну категорію справ розглядати в присутності правопорушника. За 9 місяців Мамай тільки двічі з'явився на судових засіданнях. Обидва рази доставляли його туди примусово.

"Кожен раз мер залишав приміщення суду внаслідок раптового погіршення свого дорогоцінного здоров'я. Хоча в інших ситуаціях градоначальник на самопочуття не скаржився. Абсолютно "випадково" з датами судових засідань збігалися не тільки лікарняні, а й відрядження, і відпустки, які мер власноруч виписував собі. навіть якщо тривали вони всього 1 день", - пише суддя Гольник, додаючи, що спроба накласти штраф на мера наштовхнулася на скасування постанови колегою з Апеляційного суду Полтавської області.

За словами судді, мер неодноразово намагався домовиться з нею, пропонував гроші.

"Якось один з правоохоронців сказав мені: "Всім було б простіше, якби Ви взяли ці гроші у Мамая". Деградація органів, покликаних протистояти злочинності - це не лише огидно. Доводиться говорити про реальну небезпеку для подальшого існування української державності", - пише Гольник.

За її словами, наполегливі вимоги "притягнути до кримінальної відповідальності не "стрілочника", а реального організатора низки злочинів", викликали невдоволення керівництва прокуратури.

"Письмові заяви і скарги в ГПУ, керовану Віктором Шокіним, поверталися на розгляд в Полтаву. Тільки втручання Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції дозволило розірвати порочне коло. Зараз провадження за всіма наборами правопорушень, скоєних Мамаєм і його пособниками, розслідується НАБУ. Розумію, з якими складнощами доводиться стикатися детективам, щоб через 2 роки довести до логічного фіналу справу, яку зумисне розвалювали. Сподіваюся, вони впораються", - пише суддя.

Також Гольник розповіла, що тиск з боку голови Жовтневого суду триває. За участь в антикорупційному комітеті або в семінарі по підвищенню кваліфікації їй ставлять прогули. Так само, як і за "відлучення в прокуратуру і Національну поліцію, до судового експерта, навіть до територіального управління Державної судової адміністрації".

"Мені почали виплачувати суддівську винагороду "пропорційно відпрацьованому часу". Інакше кажучи, перевели на погодинну оплату праці. Оригінальна новація. Підозрюю, що я єдина в Україні суддя, яку карають подібним чином", - написала вона.

Але, як підкреслює Гольник, до З'їзду суддів, а заодно до всього суддівського корпусу України, вона звертається не для того, щоб поскаржитися.

"Довгий час я вважала, що судді досить просто чесно виконувати свою роботу і дотримуватися загальноприйнятих моральних норм в побуті. Схоже, я помилялася. Побувавши в якості потерпілої, обвинуваченої, позивача, відповідача, заявника та скаржника, я на власні очі переконалася, наскільки "герметичною" залишається правоохоронна система України. Наскільки відірвана вона від проблем людей. Наскільки деформована корупцією", - пише суддя.

Вона зізнається, що приходить в жах, відвідуючи засідання окремих своїх колег. В "жирних" справах вони не соромляться порушувати процесуальні норми навіть під прицілами журналістських камер.

"Та й інших камер не бояться - упиваються власною безкарністю. Про елементарну совість давно вже не йдеться. Мало не щодня дізнаємося: суддя виправдав злочинця,"покарав" копійчаним штрафом корупціонера, заблокував слідчі дії, сам порушив закон або громадський порядок .. ", - коментує вона.

"Якщо судді не почнуть змінюватися і очищатися самі - багатьом з них доведеться і далі тремтіти в очікуванні народної люстрації або захоплення приміщень судів обуреним народом. (...) Пора зрозуміти - суддя не може залишатися клерком по здійсненню правосуддя, тим більше зігнутим в позі "чево изволите?".

Його посада вимагає не тільки професійних знань, а й гідності, честі, мужності. судді повинні усвідомлювати свою високу суспільну місію. Обов'язок судді - бути моральним авторитетом не за посадою, а по суті", - написала Гольник.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів, - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...