Як 40 тисяч російських солдатів, розбивши Наполеона, дезертирували та залишилися у "ворожій" Франції, - історик

Про причини такого переходу російські еліти замислювалися доволі нечасто, хоча варто було.

Російським солдатам сподобалась Франція, і вони вирішили залишитися. Ілюстрація: соцмережі.

40 тисяч російських солдатів, розбивши Наполеона, дезертирували і зникли в Європі. Патріоти України пропонують дізнатися подробиці цієї цікавої історичної події, прочитавши статтю Олега Шами, яка була опублікована на сайті видання "НВ".

4 квітня 1814 французький сенат припинив повноваження імператора Наполеона. На той час солдати російського царя Олександра I вже п'ятий день стояли в Парижі. У складі військ антинаполеонівської коаліції. Шостої. Переможної, нарешті!

До французької столиці російсько-пруссько-австрійські полки підійшли ще в кінці березня. Маршал Мармон, розуміючи перевагу противника, після кровопролитних боїв 30 березня здав місто. Того дня загинуло вісім тисяч солдатів союзників. Сім тисяч з них - піддані Олександра. Засипати противника шапками і часто разом з головами, щоб потім пишатися цим, - незмінна традиція російських полководців. Взяття Берліна в 1945-му обійшлося у 450 тис. радянських вояків.

Парижани не стали палити своє місто, як це зробив генерал Федір Ростопчин з Москвою, коли Михайло Кутузов залишив її Наполеону. Переможців зустріли з острахом, але і з цікавістю - аж надто колоритно виглядали російські козаки. Вони мили своїх коней в Сені і надовго заклякали перед вітринами крамниць зі здивованими очима.

Олександр, щоправда, розпорядився, аби нижні чини його війська не сміли з'являтися на вулицях Парижа. Тому випадки мародерства і насильства з їхнього боку були нечисленні. Сам імператор, розповідали, гуляв містом без охорони, - по-французьки говорив він краще за самих парижан. Замовив Франсуа Жерару, придворному живописцю Наполеона свій портрет, і не раз побував на балах у колишньої дружини свого супротивника - Жозефіни Богарне. Куртуазні манери того часу дозволяли такий розмах.

Однак російські воєначальники зіткнулися у Франції з несподіваною проблемою. Олексій Баранович, майбутній генерал, а тоді лише 20-річний офіцер писав: ««Полковника Засядко денщик, довольно смышленый, вздумал из-под ведомства военного освободиться и жить по-французски, пользоваться свободою, убеждая себя, что в настоящее время он не находится в России, под грозою, а в свободной земле, Франции. Пришед к полковнику, сказал: «Отпустите меня! Я вам долее не слуга!» – «Как? Ты денщик: должен служить, как тебя воинский устав обязует!» – «Нет, г. полковник, теперь мы не в России, а в вольной земле, Франции, следовательно, должны ею (свободой) пользоваться, а не принужденностью!»

Денщикові дісталося 500 ударів шпіцрутенами - щоб іншим було зась. Однак такі аргументи не завжди переконували солдат. Той же генерал Ростопчин писав дружині про французький похід: «З кінно-гвардійського полку в одну ніч дезертирували 60 осіб зі зброєю і кіньми. Вони йдуть до фермерів, які не тільки добре платять, але ще віддають за них своїх дочок».

У 1818 році союзники уклали мир з відновленою французькою монархією Бурбонів в Ахені - рівно 200 років тому. А той же Баранович про повернення на батьківщину повідомляв: «Коли ж ми прибули на кордон Росії, то чули, що з усього війська залишилося у Франції до сорока тисяч нижніх чинів, про повернення яких імператор Олександр і просив короля Людовика XVIII. [...] Але король не в змозі був виконати государеве прохання, бо французи переховували втікачів, і тому жоден з них не повернувся».

Сучасні російські історики спростовують цю цифру: адже 40 тисяч дезертирів - майже третина всього експедиційного війська Олександра. Справді, підрахунки військових збитків і втрат завжди суперечливі, і у різних дослідників вони бувають з неймовірними розходженнями. Але як бути з багатьма свідченнями сучасників? Після ворожої Франції нехіть російських солдатів до кріпосного рабства своєї батьківщини була просто вражаючою. І нехай перебіжчиків було не 40 тисяч. Може набагато менше. Але їх помітили. Хоча про причини такого переходу російські еліти замислювалися доволі рідко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Путін оголосив російським підприємцям про націоналізацію частини їхнього бізнесу. І жоден не назвав його бандитом – Невзоров

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:15

"Кремлівський упир дав рабам своїм чергову виставу. Путін належить до тих садистів, які люблять особисто катувати жертви, насолоджуючись їхнім жахом і покірністю. Йому подобається сам запах страху, який випромінює зал, очікуючи чергового кремлівського ...

Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:00

Очільник Інституту конфліктології та аналізу Росії, доктор соціологічних наук Олександр Шульга наголосив, що російська влада використовує страх та теракти як засіб контролю, щоб виправдати економічні труднощі громадян, передають Патріоти України. "Щодо...