Як почуваються ліцеїсти і викладачі Військово-морського ліцею Севастополя, який вже три роки працює в Одесі

Вони не будуть сумніватись – виконувати присягу чи ні, – впевнений у своїх ліцеїстах начальник навчального закладу

Три роки тому з анексованого Росією Криму на материкову частину України перебазувалися ліцеїсти і викладачі Військово-морського ліцею Севастополя. Український навчальний заклад, який працював упродовж п’яти років, вимушено змінив прописку на одеську. Не зрадили Україні дві третини викладачів. Решта наразі вчать у Севастополі курсантів навчального закладу ВМФ Росії. В Одесі викладачам і ліцеїстам довелося починати все з нуля, зокрема шукати приміщення. Але зараз Військово-морський ліцей тут функціонує. Шестеро викладачів воювали на Донбасі, більшість ліцеїстів є дітьми учасників бойових дій, вихідцями з родин переселенців, чимало серед них сиріт, повідомляють Патріоти України з посиланням на Крим реалії.

«Оскільки я заступник начальника з навчальної роботи, – каже капітан 2-го рангу Сергій Плехун, який в севастопольському ліцеї був старшим офіцером-вихователем, – моє завдання навчити ліцеїста згідно зі стандартами загальної середньої освіти, щоб він отримав у мене атестат з середнім балом 10 і більше (сміється). Звичайно, все це неможливо без всього того, що ми називаємо свідомим громадянином, патріотом держави. Це все в нас іде паралельно».

Підконтрольна Росії адміністрація не дозволила взяти навіть навчальні посібники

Як і три роки тому, коли навчальний заклад тільки-но було передислоковано до Одеси, чимало допомагають волонтери й меценати. Нещодавно для господарських потреб ліцею подарували автомобіль, облаштували лінгафонний кабінет, забезпечили підручниками. Все стане в нагоді – бо все, що ліцей мав до анексії, залишилося в Криму. Підконтрольна Росії адміністрація не дозволила взяти навіть навчальні посібники, розповідає викладачка хімії та біології Ганна Закликовська. Разом з чоловіком-військовим вона, цивільна, Крим залишила відразу ж.

«Загальні збори були, – згадує вона події трирічної давнини. – І для дітей, і для батьків, і для працівників ліцею. Прийшов військовий, тому що ми відносимось до військової частини, сказав, що ніхто вас звідси гнати не буде, хто хоче – пишіть заяву, звільняєтесь звідти, ми вас приймаємо знову, і ви залишаєтесь працювати».

Начальник Вйськово-морського ліцею Віктор Шмигановський поряд з бойовим прапором ліцею, таємно вивезеним з Криму

З окупованого Криму вийшли дванадцять із 15 працівників ліцею (решта співробітників – цивільні особи). Шестеро є учасниками бойових дій на сході України, – каже начальник навчального закладу, капітан 1-го рангу Віктор Шмигановський. На момент анексії він ніс службу на південній військово-морській базі поблизу Євпаторії. Каже, питання – залишатися чи виходити з Криму – для себе не розглядав. Загалом, за його словами, залишили домівки у Севастополі, але не зрадили державі, 75% викладачів ліцею.

Для ліцеїстів і офіцерів кожен ранок розпочинається з підйому прапорів – державного і військово-морських сил, та виконання гімну. Звучання суднового дзвону – ринди – є сигналом до початку занять.

Вони не будуть сумніватись – виконувати присягу чи ні, все за присягою, – впевнений в своїх ліцеїстах начальник навчального закладу.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...