Як позбутись фантомних болей з допомогою дзеркальної ілюзії

​Психологи Делаверського університету представили нову версію дзеркальної коробки - ілюзії, яка раніше використовувалася в так званій дзеркальній терапії.

Дзеркальна терапія полягає в наступному: людина, що пережила ампутацію руки і страждає від фантомних болів, кладе здорову руку напроти дзеркала і бачить, нібито у неї дві руки. Після вона має, наприклад, стукати пальцем здорової руки по столу - і через якийсь час він починає відчувати (бачачи це в дзеркалі), що стукають пальці обох рук, тобто починає відчувати і ампутовану руку. Така терапія дозволяє людині як би «розпрямити» її і позбутися від фантомних болів, пояснюють Патріоти України.

В експерименті делаверських дослідників видно, як у піддослідному борються два види чутливості - проприоцептивна (відчуття свого тіла в просторі, завдяки якому ми, наприклад, можемо з закритими очима торкнутися кінчика носа) і зорова. Зір говорить людині, що ліва рука знаходиться поруч з правою, тоді як проприоцептивно вона цього не відчуває.

Виникає конфлікт. Зазвичай в ньому «перемагає» зір, оскільки він більш виразний. Однак в дослідженні, відзначають автори, мозок випробуваного враховував і додаткову інформацію, витікаючу від біомеханічних протиріч у відчутті схеми тіла, і використовував її для вирішення сенсорного конфлікту.

Надалі дослідники планують використовувати функціональне МРТ-сканування голови людини «в дзеркальній коробці», щоб розуміти, які відділи мозку активні під час виконання завдання. Це, за словами вчених, дозволить поліпшити методи терапії пацієнтів з мозковими порушеннями, що виникають при інсульті, хронічному болі та інших розладах, а також допоможе вдосконалити технологію протезування.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Більше шкоди, ніж користі: Тактична ядерна зброя росіян не буде ефективна на полі бою, - військовий експерт

вівторок, 7 травень 2024, 13:15

Військовий експерт Михайло Притула вважає, що РФ не наважиться на застосування тактичної ядерної зброї на полі бою, передають Патріоти України. "Застосування тактичної ядерної зброї має невеликий радіус ураження. Тобто повне ураження 25 кілотонн буде д...

Для ЗСУ є непогані новини по Серебрянському лісництву, - військовослужбовець "Гвардії наступу"

вівторок, 7 травень 2024, 13:03

На напрямку Серебрянського лісництва (Луганська область) є досить непогані новини, там ворог поніс "деякі втрати". Про це сказав військовослужбовець "Гвардії наступу" Олександр Мамай в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. Він зазначив, що за...