Як у Києві нечисті на руку чинуші "заробляють" навіть на дитячих майданчиках

​З початку року КП "Київбудреконструкція" оголосило 231 тендер на облаштування дитячих майданчиків і 160 тендерів на облаштування спортивних майданчиків. Всі тендери виграють тільки 2 компанії: ТОВ "Стріт Спорт" і ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики".

Бюджетні кошти вони отримують, навіть якщо є більш вигідні пропозиції від інших учасників. Одна з цих компаній пов'язана з оточенням колишнього мера Києва Леоніда Черновецького, друга - разом із замовниками майданчиків фігурує в кримінальних провадженнях, передають Патріоти України із посиланням на "КіевVласть".

З початку 2017 року КП "Київбудреконструкція" оголосило 160 тендерів на облаштування спортивних майданчиків у Києві на суму 10,4 млн гривень. Очікувана вартість одного спортивного майданчика становить 65 тис. гривень.

Видання зазначає, що в Україні існує не менше 5 виробників, які могли б взяти участь у боротьбі за кошти зі столичного бюджету. Наприклад, дніпропетровський виробник "Сharodej" може створювати такі спортивні майданчики за 59-60 тис. гривень, облаштування спортмайданчика від київського виробника ТОВ "Мідеко Груп" стартує від 44,7 тис. гривень. Однак, незмінним переможцем всіх тендерів КП "Київбудреконструкція" на облаштування спортивних майданчиків у столиці є ТОВ "Стріт Спорт", чия тендерна пропозиція не опускається нижче 65 тис. гривень.

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "Стріт Спорт" було створено 23.10.2013 року зі статутним фондом 1000 гривень. Його засновниками є Беганська Регіна Петрівна і Діордієв Геннадій Дмитрович. Керує підприємством, мабуть, брат засновника - Діордієв Дмитро Дмитрович.

"Примітно, що Геннадій Діордієв є також керівником Одеської обласної організації Демократичної партії України... Зараз у Раді партії перебувають люди, відомі і в київських колах: Віталій Павлик - депутат Київради від фракції "Єдність" і глава АТ "Правозахисник", Сергій Кримчак - депутат Київради від фракції "Єдність", В'ячеслав Топчій - колишній топ-менеджер ПрАТ "Київміськбуд". Також до Ради партії входять колишні депутати Київради - Роман Слободян, Світлана Костюк, Ігор Шпак. Саме Павлик, Кримчак, Слободян і Костюк, нагадаємо, були одними з найближчих соратників екс-мера Києва Леоніда Черновецького і його зятя В'ячеслава Супруненка за часів VI депутатського скликання Київради", - відзначають автори статті.

Згідно з даними порталу Zакупівлі, починаючи з 2015 року ТОВ "Стріт Спорт" виграло в Україні 308 тендерів на 21 млн гривень. При цьому 66% всіх замовлень (на 13,8 млн гривень) це ТОВ отримало саме від КП "Київбудреконструкція". Ще 33% підрядів (на 6,6 млн гривень) було надано від іншого столичного КП - КО "Київзеленбуд".

Відзначимо, що КП "Київбудреконструкція" регулярно забезпечує замовленнями ще одну компанію Діордієвих і Регіни Беганської - ТОВ "Кацарік". Всього від зазначеного КП ТОВ "Кацарік", починаючи з 2014 року, отримало замовлень на 1,9 млн гривень. Велика частина бюджетних коштів пішла на ремонт або облаштування спортивних або дитячих майданчиків.

Як у вересні 2013 року повідомляло видання Insider, Регіна Беганська була засновником ТОВ "Бетоніндустріяпроект" (ТОВ "Бетоніндустріяпроект"), яке в 2013 році виграло тендер на створення Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд (ТС) у Дарницькому, Деснянському та Дніпровському районах Києва. Видання повідомляє, що з 2012 року заступником директора ТОВ "Бетоніндустріяпроект" був Олексій Самохін, який свого часу був депутатом Київради від "Блоку Черновецького" і був директором КП "Світоч". Самохін також трохи працював в.о. першого заступника начальника Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Києва в КМДА, а також був секретарем Містобудівної ради столиці.

Схожа ситуація склалася і з облаштуванням дитячих ігрових майданчиків у столиці.

Як стало відомо з тендерних оголошень у системі державних закупівель Prozorro 8 вересня 2017 року КП "Київбудреконструкція" оголосило 16 нових тендерів на облаштування дитячих майданчиків у трьох районах Києва: Дніпровському, Солом'янському та Шевченківському.

Всього з початку року "Київбудреконструкція" оголосила 231 тендер на створення дитячих ігрових майданчиків у Києві. Очікувана вартість дитячого майданчика становить 79 тис. гривень.

Половина оголошених тендерів, нібито, через невідповідність тендерних пропозицій вимогам замовника не відбулася. А ось за іншими 117 тендерами, незважаючи на більш вигідні пропозиції інших учасників, перемогла одна і та ж компанія - ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики".

Наприклад 25 липня 2017 року КП "Київбудреконструкція" був оголошений тендер на облаштування ігрового майданчика за адресою вул. Академіка Корольова, 11/1 у Святошинському районі. На участь у торгах подали заявки 2 компанії - ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики" з ціною 79 тис. гривень і ТОВ "Компанія "Європейський парк" із пропозицією 76,1 тис. гривень.

І хоча ціна ТОВ "Компанія "Європейський парк" була нижчою, тендерний комітет замовника відхилив його пропозицію, мотивувавши це тим, що окремі документи були подані у вигляді копій, а не оригіналів. Однак, аналогічні порушення були присутні і в тендерній пропозиції ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики". Але це не завадило тендерному комітету визнати переможцем саме ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики".

Така ж ситуація спостерігалася і за іншими тендерами, в яких ТОВ "Компанія "Європейський парк" намагалося скласти конкуренцію ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики". Хоча тільки на 117-ти вже проведених тендерах економія для бюджету могла скласти понад 550 тис. гривень, зазначає видання.

На сьогоднішній день за оголошеними 16-ти тендерами "Київбудреконструкція" заявки подані від тих же учасників: ТОВ "Компанія "Європейський парк" і ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики".

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики" було створено 12.05.2010 року. Засновниками компанії є Івасик Олена Іванівна (24%), Руденко Олександр Петрович (26%), Руденко Марія Василівна (25%) і Лебедько Олексій Олександрович (25%). Розмір статутного капіталу складає 890 гривень. Керує підприємством Нарижний Валерій Михайлович.

Зазначені люди також є засновниками багатьох інших компаній, таких як ТОВ "Центр дитячого та спортивного обладнання" (ТОВ "Центр Дитячого Та Спортивного Обладнання", 35018912), ТОВ "Фітнес Трейдинг" і ТОВ "Інтер Атлетика".

Згідно з даними порталу Zакупівлі, ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики" з 2011 року виграло в Україні 589 тендерів на 248 млн гривень. Левова частка всіх бюджетних підрядів була отримана від комунального фізкультурно-оздоровчого закладу "Донецький обласний центр фізичного здоров'я "Спорт для всіх" - 46 млн гривень. Решта підрядів розподілені по всіх областях України. Основні замовлення підприємства - облаштування дитячих і спортивних майданчиків.

До слова, все обладнання і спортснаряди виробляє ТОВ "Інтер Атлетика", яке є головним брендом у групі компаній. Саме ТОВ "Інтер Атлетика" в тендерах участі не бере: з бюджетними організаціями працюють інші афілійовані з цим ТОВ компанії.

Як зазначає видання, успіх ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики" в справі облаштування спортивно і дитячої інфраструктури по країні не обійшовся без криміналу. Наприклад, в Овідіопольському ГУ Нацполіції в Одеській області розслідується кримінальне провадження, в якому посадові особи ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики" й Авангардівської сільради підозрюються в розкраданні бюджетних коштів, які виділялися на реконструкцію мініфутбольного поля і баскетбольного майданчика. Схоже кримінальне провадження є в Солом'янському відділенні ГУ Нацполіції в Києві. Також кримінальні провадження, в яких фігурують посадові особи ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики" відкриті в Чернігівському відділенїі ГУ Нацполіції в Чернігівській області, Рахівському відділенні Нацполіції Тячівського району в Закарпатській області, Виноградівському відділенні Нацполіцї Закарпатської області та інших відділеннях Нацполіції.

Згідно з інформацією, яка була озвучена в рамках зазначених кримінальних проваджень, ТОВ "Дитячі та спортивні майданчики" далеко не завжди виконувало взяті на себе зобов'язання за виграними тендерами. У Києві аудит щодо побудованих дитячих майданчиків ніким не проводився і тому далеко не факт, що "Київбудреконструкція" бюджетні кошти на облаштування цих майданчиків зараз витрачаються ефективно, йдеться в публікації.

До того ж, у квітні поточного року Солом'янський районний суд Києва зобов'язав НАБУ почати розслідування за фактом розтрати бюджетних коштів, виділених на реконструкцію полігону в Підгірцях, службовими особами КП "Київбудреконструкція" і ПрАТ "Пересувна механізована колона - 43". За даними заявників, посадові особи розтратили понад 3,2 млн бюджетних гривень.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Коли вам вчергове напишуть, що є план завершення війни літом 2024-го, восени 2024-го чи 2025 року, - вам напишуть свідому неправду, - експерт

неділя, 28 квітень 2024, 0:00

"Знову нагрібає хвиля про перемовини, примушення до миру й оце усе. Тут і Макрон із його розміщенням військ, і американська допомога, і нескінченність російських ресурсів, і Трамп — усе до купи. Тому варто все ж знову нагадати кілька очевидних речей", ...

Україна втратила вікно можливостей, щоб убезпечити себе від агресії РФ, - Портников

субота, 27 квітень 2024, 23:15

Журналіст Віталій Портников вважає, що Україна могла убезпечитися від агресії Росії в період 1991-2001 рр., проводячи політику євроатлантичної інтеграції, передають Патріоти України. "Історичний досвід Росії доводить, що російська влада може переформат...