Якщо аналізувати все: Чи справді G7 підтримала Україну проти Росії, - експерт

Мінські угоди згадані в Комюніке шість разів, і все виглядає так, що міністри закордонних справ «Сімки» розглядають ці угоди як свого штибу «священну корову».

Голови МЗС "Великої сімки". Ілюстрація:http://uainfo.org/

Поки наша країна перетравлювала заяву Арсенія Яценюка про відставку з посади прем'єра та дивувалася згоді-незгоді Володимира Гройсмана обійняти вакансію, у відомому японському місті Хіросіма відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн «Великої сімки», або G7 (від англ. Group of Seven - «Група Семи»). Загалом, засідання «Сімки» було присвячене енергетиці та ядерним технологіям - але знайшлось там місце й Україні. Про це пише журналіст Олександр Михельсон у блозі Цензор.нет, інформують Патріоти України.

Вранці 12 квітня, а то ще й уночі з 11 на 12, чимало українських ЗМІ повідомили, що голови МЗС «Сімки» висловились за проведення виборів в окупованих районах Донбасу за умови виведення російських військ та повернення Києву контролю над усією лінією українсько-російського кордону. Деякі, проте, подали новину так, що в Комюніке за наслідками зустрічі йдеться лише про необхідність якнайшвидшого проведення цих виборів. Зайве говорити, що саме в цьому, другому, ключі подали інформацію й переважна більшість мас-медіа в Росії.

Я уважно вивчив ту частину Комюніке, яка стосується України. Про нашу державу там згадується після Сирії, Іраку та Ірану (саме в такому порядку), хоч і перед Лівією, Афганістаном та Єменом. Цікаво, що відповідний розділ називається «Україна/Росія», авжеж, саме так.

Як виявилось, у цьому фрагменті насправді жодним чином не сказано, що контроль України над власним кордоном є передумовою виборів в ОРДЛО. Навпаки, йдеться про покроковий перелік дій, у якому вибори згадані першими, а виведення іноземних військ та поновлення контролю над кордоном ідуть наступними. Нагадаємо, Мінські угоди, загалом, передбачають такий самий порядок дій; інша річ, що вони мали би бути повністю виконані ще до минулого Нового року, але сепаратисти та Росія не виконали найперших пунктів - таких, як припинення вогню, відведення важких озброєнь та повний обмін полонених.

Це - відносний мінус. Як і те, що, загалом, Мінські угоди згадані в Комюніке шість разів, і все виглядає так, що міністри закордонних справ «Сімки» розглядають ці угоди як свого штибу «священну корову». Водночас, у документі неодноразово наголошується на відповідальності Росії та необхідності для Москви поважати суверенітет і територіальну цілісність України. Це - відносний плюс.

Ще важливішим здається безкомпромісне невизнання окупації Криму та пряме твердження, що санкції проти РФ триватимуть, доки триватиме ця окупація. Ну й вишенькою на тортику - зауваження про «стурбованість» російською брехнею, пардон, пропагандою в ЗМІ.

В цілому виходить, що немає ані Зради, ані Перемоги. Кореспондент «Цензор.НЕТ» зробив власний - неофіційний, наголошую! - переклад того фрагменту Комюніке, що стосується України. І подає його нижче.

Уточню тільки, що пояснення в дужках пов'язані лише з англійською граматикою, а не зі змістом тверджень. Для знавців англійської без Інтернет-перекладачів після моєї версії перекладу подано посилання на оригінал.

Отже, прошу:

«Ми єдині в нашій упевненості в тому, що конфлікт в Україні може бути розв'язано лише дипломатичними засобами і за повного дотримання міжнародного права, зокрема - правових зобов'язань поважати суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України. Ми повторюємо наше засудження незаконної анексії Кримського півострова Росією в порушення норм міжнародного права, та знову підтверджуємо нашу політику її (анексії - О. М.)невизнання і санкцій щодо задіяних (у цьому процесі - О. М.).

Ми наголошуємо на нашій рішучій підтримці повного виконання Мінських угод та роботи Нормандського формату і Тристоронньої контактної групи, що спрямована на забезпечення мирного врегулювання конфлікту на сході України. Ми стурбовані продовженням насильства вздовж лінії зіткнення в порушення угоди про припинення вогню; ми закликаємо всі сторони зробити конкретні кроки, які приведуть до повного припинення вогню, що передбачено Мінськими угодами. Ми повторюємо заклик до всіх сторін дотримуватись своїх зобов'язань у повному обсязі, й невідкладно повністю виконати свої зобов'язання за Мінськими угодами, в тому числі - щодо місцевих виборів, які мають бути проведені за відповідними стандартами Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та за українським законодавством і під моніторингом ОБСЄ/БДІПЛ, щодо повного виведення всіх іноземних збройних формувань і техніки з території України, щодо повернення Україною контролю над своєю стороною міжнародного кордону, а також щодо безпечного доступу і надання гуманітарної допомоги людям, які її потребують. Зокрема, ми очікуємо, що Росія виконає свої зобов'язання й використає свій вплив на сепаратистів для виконання своїх зобов'язань за Мінськими угодами в повному обсязі.

Ми наголошуємо на ключовій ролі ОБСЄ в сприянні деескалації кризи в рамках Спеціальної моніторингової місії (SMM) та Спостережної місії, а також - у рамках Тристоронньої контактної групи, й віддаємо належне ОБСЄ за конструктивну реакцію на Мінські угоди. Ми засуджуємо дії, що перешкоджають діяльності та доступу ОБСЄ, й закликаємо всі сторони, зокрема, сепаратистські групи, забезпечити повний та неускладнений доступ спостерігачів до всієї території зони конфлікту. У зв'язку з цим, ми закликаємо Росію використати свій вплив для забезпечення необхідних умов ефективного виконання SMM її завдань. Якщо ці дії (з перешкоджання - О. М.) припиняться, ми закликаємо всі держави-учасниці ОБСЄ надати організації всю підтримку, необхідну для виконання цих обов'язків.

Нагадуємо, що термін дії санкцій прямо пов'язаний з повною реалізацією Росією Мінських угод та повагою (Росії - О. М.) до суверенітету України. Ми усвідомлюємо важливість підтримки діалогу з Росією з метою забезпечення дотримання нею як узятих на себе зобов'язань, так і норм міжнародного права, заради досягнення всеосяжного, стійкого та мирного врегулювання кризи.

Крім того, ми продовжуємо відчувати стурбованість продовженням дезінформаційних кампаній в російських державних ЗМІ, а також зростаючим тиском на політичних і громадянських діячів, які заявляють про свою незгоду з політикою російської влади.

Ми лишаємось цілковитими прибічниками української програми реформ та надання довгострокової підтримки для досягнення цієї мети. Ми високо цінуємо й підтримуємо кроки, яких Україна вживає для здійснення всеосяжних структурних реформ, і закликаємо Україну дотримуватись (цього - О. М.) курсу та продовжувати приймати складні рішення, особливо в боротьбі з корупцією, де потрібен конкретний прогрес. Ми, разом із міжнародними фінансовими установами та іншими партнерами, будемо й надалі працювати з метою надання (Україні - О. М.) фінансової та технічної допомоги. Стабільна політична ситуація в Києві є ключовим чинником для здійснення цих украй необхідних реформ. Ми вітаємо постійні зусилля Групи підтримки України в G7 і просимо послів країн G7 у Києві й надалі підтримувати платформу для діалогу та координації між країнами G7 і українською владою.

Енергетична безпека залишається важливим питанням для України і світу. Ми лишаємось прихильниками Римської Енергетичної Ініціативи G7 з енергетичної безпеки, покликаної розбудувати більш різноманітну та стійку міжнародну енергетичну систему».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...