"Якщо мер хоче, він може", - нардеп про знесення надбудови на Будинку профспілок у Києві

Будь-який спір між забудовником і громадою може бути вирішений у суді за участі представників київської влади, запевняє Ігор Луценко.

Суд постановив ліквідувати у столиці надбудову над Будинком профспілок. Ілюстрація:nv.ua

"Вітаю усіх, для кого будинок профспілок, Майдан - місце особливе. Є #перемога!" - пише у своєму Facebook нардеп Ігор Луценко, передають Патріоти України.

Щойно міська влада виграла Вищий госпсуд у справі про незаконну надбудову над будинком профспілок, що на Хрещатику. Рідко таке трапляється, тому хочу привітати КМДА та особисто мера Віталія Кличка з перемогою. Курс - правильний.

Журналістам, активістам, постраждалим від забудовницького свавілля варто зрозуміти на цьому прикладі, що на сьогодні суд (і здебільшого тільки суд) є тим механізмом, котрий дає можливість міській владі відстоювати інтереси киян у будівельно-архітектурних конфліктах.

Ми, на прикладі цього судового рішення, бачимо - якщо мер хоче, то він може. Подяка Кличку, що відгукнувся на звернення депутатів, зокрема, на моє (про це я писав меру ще з 2014 року).

Було б радісно б побачити продовження цієї роботи, початої юристами міської влади. Було б прекрасно пересвідчитися, що інші скандальні надбудови також не залишаться поза увагою. І не тільки надбудови, а й незаконні забудови взагалі.

Приміром, очевидною ганьбою та потребуючою уваги юристів Кличка є надбудова двох поверхів над прибутковим будинком Ханенків по вулиці Терещенківській, 13 - ця будівельна афера спотворила фон для пам'ятника Шевченку Крім того, є ще Музейний провулок, вулиця Мазепи, тощо.

Ще раз підкреслю - будь-який спір між забудовником і громадою може бути вирішений у суді за участі представників київської влади, тому саме судову роботу треба вимагати від мешканців будівлі 36 на Хрещатику.

***

До речі. 14 жовтня 2014 року було прийнято ряд суперечливих законів, котрі перешкоджають громаді, зокрема, повертати награбоване - землю, комунальне майно та виправляти наслідки архітектурного свавілля. Механізм простий - закон тепер вимагає мито, як відсоток від вартості позову. А оскільки бюджети держорганів та органів місцевого самоврядування вкрай лімітовані, то і можливості подавати в суд штучно обмежуються.

Ряд депутатів ВР (зокрема, автор цих рядків) підготували відповідний законопроект, щоб усунути безглузді перепони у відстоюванні прав держави та місцевого самоврядування - сподіваюсь, усі мої колеги зрозуміють необхідність таких реформ, і їх підтримають.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...