Якщо Росія хоче бути вільною, їй потрібно відпустити інші народи, - Віталій Портников

Росія завжди буде перешкоджати розвитку інших. А розвиток може початися тільки тоді, коли відбудеться переформатування Росії - коли на просторі Російської Федерації виникнуть нормальні, різні незалежні національні держави.

В.Портников. Фото: RADYJO.NET.Відомий публіцист Віталій Портников розмірковує про майбутнє Росії і Євросоюзу, а також пояснює, що робить місто європейським, пишуть Патріоти України з посиланням на "Польське радіо".

Ви неодноразово заявляли, що ім'я президента країни не має значення, «важливі тільки наявність грошей і історичний процес». Які, на вашу думку, історичні процеси відбуваються в Росії, від якої, у великій мірі, залежить доля як України, так і Білорусі?

Це важко зрозуміти російським лібералам, але та Росія, яка існує сьогодні, якщо вона хоче зберегти свою територіальну цілісність, повинна бути авторитарною державою з домінуванням російського народу і російської культури над усіма іншими етносами.

Ніякого іншого шляху збереження Росії в її нинішніх кордонах не існує. Але якщо Росія захоче бути демократичною європейською країною, якщо жителі Росії захочуть дати російському народу шанс розвиватися, а не жити весь час в тіні Сталіна, Путіна або когось ще, російському народові доведеться відмовитися від цієї моделі. Йому доведеться відпустити інші народи - ті, які захочуть піти. Це необхідний і неминучий шлях.

Або Росія залишається такою, яка вона є, і намагається огорнути сусідів своїми імперськими щупальцями, або вона територіально розпадається.

Коли це станеться - я не знаю. Я знаю тільки, що той російський колос, якого ми бачимо сьогодні, ніколи не буде розвиватися. Він буде завжди перешкоджати розвитку інших. А розвиток може початися тільки тоді, коли відбудеться переформатування Росії - коли на просторі Російської Федерації виникнуть нормальні, різні незалежні національні держави.

У них будуть абсолютно різні цивілізаційні світи. Чечня має інший цивілізаційний світ, ніж центральна Росія. І я дуже не хочу, щоб центральна Росія стала Кавказом, тому, що мені дорогі Ярославль, Псков і Великий Новгород. Я не хочу, щоб вони остаточно застрягли в світі чужих цивілізацій.

Саме так я ніколи не хотів, щоб Київ, Львів чи Ужгород потонули в світі російської цивілізації. Я не знаю, чому у російських людей немає почуття національного самозбереження, чому вони готові проміняти власну гідність на імперію.

У Європі зараз спостерігається послаблення віри в Європейський союз, страх перед мігрантами. В якому напрямку йде континент?

У тому ж, в якому йшов раніше. Ми спостерігаємо судоми опору глобалізації, яка все одно переможе. Так завжди було: як тільки людство переходить на новий етап свого розвитку, консерватизм намагається цей перехід зупинити. І цей консерватизм - природній. Людина завжди хоче жити так, як вона жила досі, навіть якщо це не є можливим.

У найближчі десятиліття нові технології, нові виклики та нова небезпека зметуть цей опір разом з політиками, які його символізують. Однак опір буде жорстким, він буде приводити до дуже цікавих електоральних підйомів, неправильних рішень і жертв. Це все буде, але минуле в людській історії ніколи не перемагала майбутнє. Цього не станеться і цього разу.

Ви перераховували міста, які ви вважаєте європейськими - від Чернівців і Києва до Трієста і Марселя. У чому полягає європейськість міста, і які міста на пострадянському просторі ви вважаєте європейськими?

На пострадянському просторі дуже багато європейських міст. І це, до речі, не пов'язане зі стилем управління. Багато європейських міст є в Україні. Це і Львів, і Чернівці, і Івано-Франківськ, і Ужгород, і малі міста Галичини, Закарпаття і Буковини. Вони були завжди прикладами європейського клімату: взаємин людей, їх інтересів, культурного життя. Зараз все більше європейськими стають, безумовно, Київ, Одеса і Дніпро.

Якщо говорити про Білорусь, то я завжди вірив що європейським містом є Гродно. Навіть тоді, коли я приїздив в радянські часи, я бачив, що під радянськістю цього міста ще не перестало битися європейське серце. Я бачив європейський дух у великій кількості російських міст до приходу Путіна.

Європейським ставав Петербург і особливо Ярославль. І мені дуже шкода, що той кошмар, який почався в Росії, припинив цей розвиток. Місту потрібна цивілізація. Для того, щоб було європейське місто, потрібна європейська країна. Європейське місто без європейської країни перетворюється в сіру провінцію.

Ви знаєте, як недавно померлий Данило Гранін назвав Петербург? Він сказав, що це велике місто з обласною долею. Всі російські міста, навіть великі - це міста з обласними долями: і Ярославль, і Калінінград, і Петербург. В авторитарній країні розвивається тільки столиця - немов монстр. Українські міста перестали бути містами з обласними долями. Кожне з них живе своїм життям і має свій світ.

Ви не назвете Одесу містом з обласною долею. І Дніпро ви вже так не назвете. Тому, що виявилося, що жителі цього міста в критичний момент можуть самі вирішувати свою долю. Це дуже важливо. Таким чином, якщо до самого існування якогось міста ви можете застосувати визначення Граніна, то це означатиме, що це місто - не європейське.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...