"Ідеологічно еклектичний, позбавлений лідерства вуличний рух - ось що потенційно небезпечно для Порошенка", - експерт

Однак якщо протести вщухнуть, не досягнувши будь-яких великих політичних результатів, цей провал може відбити у людей бажання протестувати в майбутньому, змусивши суспільство змиритися.

"Міхомайдан" у Києві. Ілюстрація: РБК.

"Тисячі людей приєдналися до так званого Маршу за імпічмент, який пройшов в холодному, дощовому Києві в неділю, 10 грудня. Одні говорили, що в марші взяли участь не більше 2 тисяч осіб, інші нарахували десятки тисяч. Насправді ж в центрі української столиці зібралося приблизно 10-12 тисяч осіб", - пише британський професор Адам Свейн у блозі на сайті видання НВ, передають Патріоти України, та продовжує:

"Ідейним натхненником маршу виступив Міхеіл Саакашвілі, але в п'ятницю ввечері його затримали співробітники СБУ і доставили в ізолятор, розташований в Аскольдовому провулку. Прихильники екс-президента Грузії встановили тут чергування.

Крім того, в суботу члени Автомайдану приїхали до будинку генерального прокурора Юрія Луценка, щоб висловити невдоволення тим, що вони називають кампанією проти антикорупційних інституцій. (У четвер Верховна Рада проголосувала за відсторонення прямолінійного нардепа Єгора Соболєва з посади голови Антикорупційного комітету.)

Соболєв був одним зі спікерів на недільному мітингу. Антикорупційна діяльність, за його словами, є продовженням Революції гідності. Але судячи з кількості киян, які були присутні на мітингу, і з огляду на відсутність на сцені важливих особистостей, багато хто сумнівається: рух Саакашвілі є продовженням Євромайдану чи загрозою його досягненням?

Що б не трапилося з Саакашвілі в найближчі дні і тижні, вже ясно, що і спікери, і учасники недільного маршу на Майдані висловили своє невдоволення владою і рівнем життя, а не особисту лояльність Саакашвілі. Безсумнівно, в країні існує приховане невдоволення, здатне привести до раптових і непередбачуваних змін громадської думки — як серед народних мас, так і серед еліт. Переломний момент знову може наступити після того, як події вислизнуть з-під контролю.

Великих політичних партій на протесті особливо не спостерігалося. І ліберали, і радикали розійшлися в думках щодо підтримки Саакашвілі. Тим часом популісти чекають свого часу. Після затримання Саакашвілі вивільняється місце на політичній арені. Тимошенко, мабуть, дуже хотіла приміряти на себе роль Саакашвілі, але поки тримається на відстані, вичікуючи ще більш сприятливого моменту. Вона обмежилася заявою, в якій закликає до звільнення Саакашвілі з-під варти і попереджає Порошенка, що він ризикує повторити долю Януковича, який втік з країни у 2014 році.

Поки перспективи протестного руху з його нинішніми політичними лідерами більш туманні, ніж без них, за участю вулиці. Ідеологічно еклектичний, позбавлений лідерства вуличний рух — ось що потенційно небезпечно для Порошенка і більш широкого істеблішменту. Якщо ліберали і радикали, що залишаються вірними Порошенку, покинуть його і згуртуються навколо руху за імпічмент, президенту України буде важко керувати країною. Критика з боку популістів стане ще більш різкою.

І хоча всі визнають, що юридично імпічмент практично неможливий, є ризик, що мобілізація мас може призвести до насильства і хаосу. Це може підірвати згуртованість населення. А якщо протести вщухнуть, не досягнувши будь-яких великих політичних результатів, цей провал може відбити у людей бажання протестувати в майбутньому, змусивши суспільство змиритися і дозволивши істеблішменту зміцнити свої позиції. Політичні ставки знову максимально високі".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...