"Є запитання до командування, яке планувало операцію під Іловайськом. І прізвища, зазначені в експертизах, дуже гучні", - Бочкала

Доки до теми Іловайської трагедії була прикута увага журналістів, розслідування тривало. Але, на жаль, згодом цю тему було витіснено з медіа-простору іншими трагедіями, наголосив журналіст.

Наслідки Іловайської трагедії. Ілюстрація:24 канал

Стверджуючи, що влада України і Генпрокуратура приділяють недостатньо уваги "порушенням, учиненим українськими військовими" під час боїв в Іловайську, представники ООН не повинні замовчувати "звірства" проросійських бойовиків на окупованому Донбасі. Про це заявив військовий кореспондент, волонтер Роман Бочкала, зазначають Патріоти України.

"Є висновки Київського національного інституту судової медичної експертизи, які так і не було опубліковано. Це питання, на жаль, стало політизованим. Скажу більше – там можуть спливти такі гучні прізвища, які тепер, напевно, не час називати. Також є кримінальні провадження Військової прокуратури та ГПУ.

Експертизи проводили саме за їхніми запитами. І я погоджуся, що розслідування цієї трагедії спущено на гальмах. Можна дискутувати, як усе сталося і хто винен. Але так чи інакше є запитання до командування, яке планувало операцію. І прізвища, зазначені в експертизах, дуже гучні. Виникає запитання: чому суспільство не знає про ці висновки?" – зазначив журналіст.

Він підкреслив, що розслідування просувалося, доки цю тему висвітлювали ЗМІ. "Доки до теми Іловайської трагедії була прикута увага журналістів, розслідування тривало. Але, на жаль, згодом цю тему було витіснено з медіа-простору іншими трагедіями. У цій історії треба поставити крапку. Потрібно передавати матеріали до суду, але цього не роблять.

Щодо дій військовослужбовців, про яких говорять в ООН, потрібно зазначити, що Іловайськ – це не була операція ЗСУ, там були добробати. І, звісно, запитання тут виникатимуть. Мені здається, ми підходимо до досвіду Югославії. Після війни там судили і судять всі сторони конфлікту. Воєнні злочини не мають національності. Але чому тоді ООН не говорить про звірства бойовиків в ОРДЛО? Вони навіть не приховують цього, є безліч відео. А ця заява ООН виглядає як спроба кинути тінь на українських військовослужбовців", – резюмував Бочкала.

Як відомо, у середині серпня 2014 року українським військовим вдалося взяти під контроль більшу частину Іловайська, але 23–24 серпня Росія ввела під Іловайськ свої війська, унаслідок чого українські бійці опинилися в оточенні.

Далі бойовики і російські військові заявили, що готові випустити українців, 30 серпня було створено коридор, але російська сторона порушила домовленості: коли українські військові організованими колонами почали рух із міста, по них здійснили удар.

Слідство офіційно встановило загибель 366 військовослужбовців. Ще 300 українців потрапили в полон. 14 серпня 2017 року ГПУ оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії. За даними слідства, до неї призвели пряме вторгнення збройних сил Росії 23–24 серпня 2014 року і подальші військові злочини російської армії.

Джерело: Гордон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перетворити друге за величиною місто України на сіру зону: Кремль затіяв операцію проти Харкова, щоб з міста втекли люди, - ISW

вівторок, 23 квітень 2024, 9:40

Рупори Кремля також використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції, щоб викликати паніку серед українців. . За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного нас...

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...