"Європа хоче влітку зняти санкції з Росії", - Ілларіонов про вимогу Франції по Донбасу

Європейські прихильники Путіна поспішають, бо хочуть на початку липня зняти санкції з російського режиму. І зміна Конституції України з одного боку та фасадне виконання Мінських угод з іншого боку дозволить їм це зробити.

Жан-Марк Еро нещодавно заявив, що Україна повинна поважати Мінські домовленості, змінивши Конституцію під "особливий статус Донбасу". Ілюстрація:ipress.ua

У червні Європейський союз обговорить питання про продовження санкцій проти Росії, тому зараз йдуть пошуки способу їх скасувати. Таку думку в коментарі виданню Гордон висловив колишній радник президента Росії з економічних питань Андрій Ілларіонов, інформують Патріоти України.

Як відомо, 19 квітня міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив, що "новий уряд в Києві має поважати Мінські угоди і проводити реформи, особливо в частині змін до Конституції щодо статусу Донбасу і щодо виборчого процесу". Еро зазначив, що очікує прогресу з цього питання до кінця першого півріччя 2016 року.

Коментуючи цю заяву, Ілларіонов сказав: "Вони поспішають, бо хочуть в кінці червня - початку липня зняти санкції з російського режиму, для цього необхідний привід. І зміна Конституції України з одного боку та видиме, фасадне виконання Мінських угод з іншого боку дозволить їм це зробити".

На його думку, "підписання Мінських угод Україною було помилкою".

"Чим раніше вона відмовиться не лише від змістовного, а й формального їх виконання, тим краще. Якщо Україна виконає їх під тиском західних партнерів - вона зробить політичний суїцид, передавши повноваження і суверенітет, які належать українській владі, сепаратистам і їх російським господарям, винним у вбивстві майже 10 тисяч українських громадян, у відторгненні двох великих регіонів країни і знищення значної частини економічного потенціалу", - вважає експерт.

Він переконаний, що "Україні потрібно побудувати ефективну державу". "Радикально скоротити масштаб корупції, чого за останні два роки так і не відбулося, створити ефективну дипломатичну службу, усунути п'яту колону в органах влади, яка підтримує агресію з боку сусіда, створити збройні сили і спецсили безпеки, здатні охороняти свою територію і громадян. Це не значить, що Україна повинна нападати, вести активні бойові дії".

Він навів приклади з європейської історії, коли окупація регіонів тривала десятиліттями. "Ельзас і Лотарингія, окуповані в 1871 році Німецькою імперією, були повернуті Французькій республіці в 1919 році за Версальським мирним договором - ці території перебували під контролем окупантів 48 років.

Весь цей час в будівлі парламенту Франції герби Ельзасу і Лотарингії були завішені чорною тканиною, країна визнавала їх окупованими, але не визнавала легальність окупації. Території Литви, Латвії та Естонії були окуповані СРСР в 1940 році, незалежність цих республік була встановлена в 1991 році. Уряд США 51 рік не визнавав легальною цю окупацію", - нагадав Ілларіонов.

Він вважає, що Україні варто "тимчасово офіційно визнати лінію розмежування між українськими військами і сепаратистськими і російськими військами, а контрольовану ними територію вважати тимчасово окупованою до того моменту, поки вона не буде звільнена".

На його думку, "зараз можливостей для повернення Донбасу немає". "Мабуть, протягом найближчих тижнів або місяців звільнення Донбасу не відбудеться, але це не означає, що Україна повинна визнати незаконну окупацію. Погоджуючись з Мінськими домовленостями, приймаючи зміни до української Конституції, закони для проведення там виборів, погоджуючись на формування силових органів, які створюються сепаратистами за допомогою російських спонсорів, влада України де-факто визнає легітимність цієї окупації", - підсумував він.

Нагадаємо, зміна Конституції України до кінця 2015 року була одним з узгоджених в Мінську в лютому пунктів угоди по врегулюванню конфлікту в країні.

У серпні 2015 року український парламент ухвалив у першому читанні законопроект про зміну Конституції, що передбачає "специфічний порядок" здійснення місцевого самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей, які визначаються окремим законом. При цьому українська влада заявляла, що цей закон не буде працювати, "поки окупаційні російські війська перебувають в Україні".

Президент України Петро Порошенко неодноразово зазначав, що проект змін до Конституції не передбачає особливого статусу для Донбасу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...