Їх покинула мати і дружина, але знайшлися добрі люди

Військовослужбовця з трьома малолітніми дітьми на руках не лишили у злиднях й наодинці

34-річний військовослужбовець-контрактник 24-ї окремої механізованої Залізної бригади імені Данила Галицького Євген Межевий отримав удар, звідки не чекав, - дружина втекла з коханцем. Залишила на чоловіка маленьких сина і дочок, з сумом зазначають Патріоти України. Восьмирічного Матвія, трирічну Святославу і півторарічну Олександру, - жінка ... забрала з собою картку банку для отримання соціальної допомоги на дітей. Не погребувала прихопити і гроші за продане на Донбасі майно (сім'я солдата - вимушені переселенці з-під Маріуполя). Через відсутність коштів Євген не зміг навіть викупити посилки з дитячими ліжечками, одягом і постіллю, які прийшли звідти.

Якимось дивом Євгену з дітьми, тестем і тещею, які також переїхали до нього зі сходу, вдалося зібрати трохи коштів і зняти житло в приватному будинку під Яворовом за дві з половиною тисячі гривень на місяць

- Звідки брати гроші, не знаю, та й дров вже немає, а за газ нема чим платити, - розповідає Євген Межевий. - Батьки дружини сплять з Олександрою на вузькому дивані, а я зі старшими дітьми Святославою і Матвієм на підлозі - на килимку, без подушок. Вкриваю дітей своїм солдатським бушлатом, грію їх собою.

З ним намагалися заводити розмову про те, щоб відправити дітей до інтернату. Відмовився категорично: «Сам знаю, що таке сирітство. З 13 років живу самостійно - батьки кинули».
- Коли під Маріуполем, де працював кранівником на «Азовсталі», обстріли бойовиків стали нестерпними, ми вирішили бігти на Західну Україну, - згадує Євген. - Теща так лякалася цих обстрілів, що у неї почалися серцеві напади. Спочатку з дітьми, дружиною Тетяною і її батьками поїхали на Буковину, влаштувався на роботу з дуже маленькою зарплатою - близько тисячі гривень на місяць. Тут у військкоматі порадили піти в армію за контрактом. Після навчання мене відправили в Яворів, в 24-у бригаду. Служба мені підходила, але це не сподобалося дружині, і вона нас кинула. Знайшла собі коханця, з яким, як заявила, їй добре. Та так, що дітей навіть з Новим роком не привітала!
- Я дочку ростила, сподівалася, що стане хорошою людиною, соромно перед людьми, - плаче Людмила, мама втікачки. - На мою зарплату санітарки в лікарні ми жили небагато, але й не голодували. Онуків і зятя ми з чоловіком не залишимо в біді. Євген хороший зять, про дітей піклується, сам не з'їсть - їм віддасть. У нас останнім часом і хліба іноді не буває. На вулицю вийти не можу - дочка продала і одяг, і взуття, а гроші не віддала ...
- Женя - сильний і добрий, шкода, що Таня так з ним і з дітьми вчинила, - каже тесть солдата Олександр. - Ви подивіться, як він добре ставиться не тільки до дочок, але й до Матвія, хоча малюк не його рідний син. Зять Таню взяв заміж вже з дитиною.
Зимового одягу і взуття у Олександра теж немає, та ще й старенька розбита мобілка, каже, перестала працювати. Друзям в Маріуполі не подзвониш і допомоги у них не попросиш. А в Яворові кому він потрібен?
- Матвій для мене рідніший рідних, - почувши, що заговорили про хлопчика, підкреслює Євген. - Я його з семи місяців виховую, займаюся з ним спортом, вчу читати і писати. Хлопчик міцний, з великою силою волі, дуже добрий. Їсти не сяде, поки не переконається, що сестричкам вистачило ...


Завдяки допомозі волонтерів та небайдужих людей сім'я переселенця Євгена Межевого забезпечена на перших порах їжею і одягом. А соціальні служби пообіцяли солдату підшукати ще й житло.

Вражає, але, потрапивши в біду, сім'я не просила про допомогу. Однак про цю сумну історію дізналося багато людей. Командування надало Євгену відпустку і вирішило деякі його фінансові проблеми. Незнайомі люди дали новий диван, військові, які повернулися з Донбасу, - дитячі ліжечка. Люди несли, що могли: ліжка, ковдри, продукти, одяг, дрова.
- Почувши про сім'ю Межевого, ми кинулися збирати допомогу, - розповідає відома львівська волонтер Ганна Юник. - Львів'яни відгукнулися. Щиро дякую: Назару Палідовичу, який від «Галицької Здоби» передав печиво і хліб; Уляні Кузик - за речі, ковдри та іграшки; Христині - за консервацію, одяг і гроші; Вікторії - за фрукти та іграшки; Андрію Посікірі - за ліжко та іграшки; Лілі - за одяг; Роману Чорнобаю - за те, що допоміг все це відвезти багатодітному батьку. Мене інше вражає: де наша влада і депутати? Невже не можна побудувати в Яворові хоч один сімейний гуртожиток для безквартирних військових ?!
Волонтер Надія Лаган посприяла, щоб Євген поїхав до Львова в Центр допомоги сім'ям учасників АТО Народної самооборони Львівщини і вибрав для дітей все необхідне.
- Дерев'яна конячка, яка так сподобалася маленькій Святославі, була передана нам з Австрії, - каже Надя. - Вона ручної роботи волонтера Марини Бівальд з товариства «Ангели милосердя», яке знаходиться в Інсбруку.
Місцева Державна служба з надзвичайних ситуацій виділила солдату дрова.
- Я був такий щасливий, коли поспішав додому з тачкою дрів, - усміхається Євген.
Проблемами сім'ї зайнявся і Яворівський районний центр соціальної служби, який пообіцяв забезпечити дівчаток місцями в дитячому садку, а хлопчика прилаштувати до школи.
А недавно в сім'ю прийшла нова біда.
- Думав, що всі неприємності вже позаду, але тут чергова проблема: господиня будинку заявила, що ми можемо тут проживати тільки до 4 березня, - розгублено розводить руками Женя.
- Будемо шукати їм нове житло, - говорить директор соціальної служби Наталія Вдовенко. - Сподіваюся, до березня встигнемо. Добре б зняти квартиру в 53-му військовому містечку: там і до служби Євгену два кроки, і для дітей є школа з садком.

Дуже хочеться, щоб у цій історії було хороше продовження. Ми ж то всі люди, тому й не залишимося байдужими?

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Глава МЗС Польщі припустив, у якому разі російські генерали можуть "прибрати" Путіна

неділя, 28 квітень 2024, 21:44

Сікорський нагадав, що існує ланцюжок командування від міністерства оборони й Генерального штабу для використання ядерної зброї. Тому він не виключає, що самі генерали можуть ослухатися диктатора. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський за...

Військовий експерт Мусієнко закликав не розносити "зраду" щодо відходу ЗСУ від Очеретиного

неділя, 28 квітень 2024, 20:43

Збройні Сили України доволі вдало та успішно тримають оборону на Сході, попри те, що ворог переважає за чисельністю, кількості артилерії та авіації. російські війська ведуть наступ на Донецькому напрямку із 10 жовтня 2023 року, відколи розпочали масова...