Індія тіснить Китай у гонитві за світовим лідерством

​Індія за кількістю транснаціональних корпорацій готується обійти напористий Китай.

Щорічні інвестиції індійських бізнес-гігантів в закордонні активи становлять десятки мільярдів доларів, повідомляють Патріоти України з посиланням на «Новое Время».

Сьогодні топ-менеджер Google, 43-річний Сундар Пічаї, - один з плеяди успішних індійців, які займають ключові посади в найбільших компаніях світу. Серед них - глава Microsoft Сатья Наделла, генеральний директор PepsiCo Індра Нуйі і президент MasterCard Аджайпал Сінгх Банга.

До того ж в останні десятиліття Індія не тільки забезпечує першорядними кадрами іноземні корпорації, але і все більше будує власні мультинаціональні компанії.

Світовий успіх чекає не тільки індійські ІТ-компанії, але і фармацевтів, а також представників важкої промисловості і ринку FMCG (товари повсякденного попиту), вважають експерти.

Лідерство Індії підтверджують капіталовкладення її компаній: сьогодні індійські бізнесмени тільки на угоди злиття і поглинання витрачають більше $60 млрд на рік. В результаті аналітики міжнародної консалтингової та аудиторської корпорації PricewaterhouseCoopers прогнозують, що до 2024 року Індія стане чемпіоном серед країн, що розвиваються за кількістю мультинаціональних компаній, яких тут буде на 20% більше, ніж в Китаї.

Хвилі глобалізації

До початку 2000-х індійська промисловість підтвердила свою здатність відповідати світовим стандартам, каже Трідівеш Сінгх Майні, політичний аналітик з Нью-Делі, співробітник Глобального університету Джиндал. Тоді ж свої закордонні офіси відкрили індійські ІТ-гіганти Infosys, TCS, Tech Mahindra.

Третя хвиля міжнародної бізнес-експансії вважається найбільш активною. З 2003 по 2012 рік індійські компанії інвестували в розширення за кордоном більш $344 млрд, підраховують в своєму дослідженні Індійський шлях до глобального зростання аналітики міжнародної консалтингової компанії Accenture. Значна частина інвестицій вирушила в США, Великобританію, Німеччину, Бельгію та Нідерланди.

У червні 2017-го ArcelorMittal, компанія, що належить другому найбагатшому індійцеві Лакшмі Мітталу, виграла право на придбання італійського Ilva, найбільшого в Європі сталеливарного заводу.

Сьогодні ArcelorMittal забезпечує роботою 200 тис. осіб в 60 країнах світу.

Не збавляє темпів в освоєнні нових ринків і промислова Tata Group.

Півроку тому її підрозділ Tata Communications став найбільшим акціонером голландської телекомунікаційної компанії Teleena після того, як набула 35% її акцій.

Десятиліття тому Tata заявила про себе світові, зробивши одразу дві знакові угоди - купила британсько-нідерландську Corus за $11 млрд, а потім за $2,3 млрд придбала у американської Ford Motor Company британські марки Jaguar і Land Rover.

У 2010 році: індійська Mahindra & Mahindra заплатила $368 млн за контрольний пакет акцій корейської SsangYong Motor Company.

Козирні карти

Саме технологічні компанії, а також банки превалюють серед 58 індійських компаній, які увійшли до рейтингу найбільших публічних компаній світу Forbes Global 2000. IТ-індустрія Індії фігурує і серед найбільш перспективних для світової експансії галузей. В один ряд з нею експерти ставлять фармацевтику, металургію, виробництво товарів FMCG і ювелірних виробів.

На користь бізнесменів з Індії грають їх управлінські таланти. На думку експертів, індійський ринок вчить місцевих менеджерів працювати в складних умовах, і вони легко вирішують найбільш непрості завдання. До того ж, знайти керівників для своїх іноземних підприємств індійцям просто за рахунок великої діаспори. В ООН 16-мільйонну індійську діаспору називають найбільшою в світі.

Потужний кадровий ресурс визріває і в самій Індії, де до 2025 року проживатиме чверть населення планети працездатного віку. Це будуть високоосвічені, ті, що говорять на декількох мовах і недорогі фахівці, прогнозують в міжнародній консалтинговій та аудиторській компанії KPMG.

Зони росту

Поки Індія займає невисоке 130-е з 190 місць в рейтингу економік по сприятливості умов ведення бізнесу Doing Business. Втім, за останні два роки країна поліпшила свій результат на 12 позицій.

Своєю метою глава індійського уряду бачить включення країни в топ-50 рейтингу Doing Business. Для цього він вже запустив програму Start-Up India, яка передбачає спрощення кредитування і оформлення державних дозволів для індійських компаній не старше семи років і з річним оборотом менше $3,9 млн. А також кампанію з розвитку підприємництва в сільській місцевості та серед жіночого населення.

У той же час, підприємцям-початківцям та творцям стартапів як і раніше непросто отримати кредит. Серед чинників, що гальмують економічний розвиток Індії, аналітики називають систему освіти і гендерну дискримінацію.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 3 травня

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:05

3 травня за новим церковним календарем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Цього ж року на 3 травня випала Велика п'ятниця Страсного тижня. Про традиції та прикмети 3 травня, ...