"Юлія Володимирівна має всіх нас за дурнів, або ж її розумові здібності...", - експерт із конституційного права про скандал навколо відставки Гройсмана

Лідерка "Батьківщини" поводить себе зухвало, перекручуючи Конституцію під свої наявні прагнення, і намагається переконати суспільство у своїй правоті, згідно законодавства

Експерт із конституційного права Олександр Москалюк прокоментував скандальну заяву Юлії Тимошенко щодо відставки Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Кілька днів тому Юлія Тимошенко після зняття з реєстрації постанови про відставку Володимира Гройсмана заявила: «Для винесення на розгляд парламенту постанови про відставку прем’єр-міністра не потрібно зібрати 150 підписів. 150 підписів потрібно, якщо відправляти весь уряд. А йдеться лише про прем’єр-міністра», зазначають Патріоти України. Очільниця «Батьківщини» зареєструвала проект постанови про відставку Володимира Гройсмана, підписаний 15 народними депутатами, нагадав експерт.

«Згідно зі статтею 87 Конституції України, Верховна Рада за пропозицією Президента або не менш ніж однієї третини конституційного складу парламенту може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів і ухвалити резолюцію недовіри уряду конституційною більшістю. При цьому в жодній іншій статті Конституції не згадується можливість відставки не всього уряду, а лише прем’єр-міністра», – підкреслив у статті для Слова і Діла Москалюк.

Щоправда, він нагадав і про частину другу статті 115 Основного закону: «Прем'єр-міністр України, інші члени Кабінету міністрів України мають право заявити Верховній Раді України про свою відставку».

«Як на мене, це положення Конституції однозначно передбачає, що відставка прем’єр-міністра можлива лише з його власної ініціативи. Підстав для іншого тлумачення статті 115 просто не існує. До речі, закон «Про Кабінет міністрів України» так само нічого не говорить про відставку прем’єр-міністра з ініціативи парламенту, дублюючи при цьому положення Конституції», – пояснив фахівець.

За його словами, на цьому тлі можливі два варіанти. «Юлія Володимирівна має всіх нас за дурнів, неспроможних відкрити в Інтернеті Конституцію, або ж, м’яко кажучи, її розумові здібності не настільки великі, якщо вона не спроможна правильно тлумачити елементарні положення Основного закону. Чесно кажучи, навіть не знаю, що гірше», – наголосив правник.

«P. S. Єдине, в чому має рацію Юлія Тимошенко в цій ситуації – це те, що відставка Яценюка та призначення Гройсмана з юридичної точки зору не витримують жодної критики й відбувалися з численними порушеннями. Однак, якщо одна особа не зазнала притягнення до відповідальності за, припустимо, крадіжку, чи означає це, що кожен тепер може красти, посилаючись на цей факт? Думаю, що ні», – підсумував Москалюк.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Бундесвері знову трапився витік інформації: Доступними стали таємні відеонаради - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 14:15

У німецькому Бундесвері стався витік даних про таємні відеонаради. Секретну інформацію можна було знайти у мережі у відкритому доступі, передають Патріоти України з посиланням на Die Zeit.

В окупованому Бердянську підірвали авто зі зрадником

неділя, 5 травень 2024, 14:03

У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області вдень 5 травня пролунав вибух. Українські партизани передали "привіт" черговому зраднику, який працював у створеній окупантами "виправній колонії": його підірвали в автомобілі. Зрадник помер дома. ...