Із життя зрадників у Криму: Скільки коштує честь "російського мундира"

​Рішення у справах "про образу правоохоронців" дають уявлення про те, в яку суму на анексованому півострові оцінюють моральну образу силовиків РФ.

Правоохоронці окупантів у Криму. Ілюстрація:Zik

Після російської анексії Криму більшість місцевих співробітників українських силових органів зрадили присягу і перейшли на службу Росії. Разом з новими посадами вони отримали і нові цінники для власної гідності. Про це йдеться на сайті Ліга.нет, передають Патріоти України, продовжуючи:

У російському правовому полі публічну образу представника влади при виконанні ним посадових обов'язків (стаття 319 Кримінального кодексу РФ) карається штрафом до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це майже 17 тисяч гривень) або виправними роботами до 360 годин або виправними роботами до року.

У квітні кримські суди винесли два рішення у справах ображених кримських правоохоронців.

Обпльований снайпер

За однією з цих справ проходив кримський активіст Шевкет Раззаков, якого звинуватили в тому, що він плюнув в поліцейського бійця-снайпера "відділення № 2, взводу № 2 роти № 1 федеральної служби військ національної гвардії по Криму", старшого сержанта поліції на прізвище Шабельник. За версією слідства, активіст також "висловився на його адресу в нецензурній формі, чим публічно образив його в присутності сторонніх громадян".

Все це сталося рік тому, коли силовики нагрянули з обшуками в будинки двох бахчисарайців. Кілька десятків місцевих жителів прийшли туди підтримати співвітчизників. Серед них був і Шевкет Раззаков. Силовики спробували відтіснити активістів, відбулися сутички. На відео з місця подій видно, як правоохоронці б'ють людей гумовими кийками.

Після цього і був "обпльований" снайпер, стверджує сторона звинувачення. Сам засуджений активіст провину заперечує.

Щоб відновити честь правоохоронця, місцевий "прокурор" просив призначити Раззакову 300 годин громадських робіт. Бахчисарайський райсуд призначив йому покарання у вигляді штрафу в 20 тисяч рублів (в еквіваленті понад 8 тисяч гривень).

Депресія поліцейського

Другу справу в квітні розглядав Роздольненський райсуд. Він визнав винною в образі поліцейського жительку Старого Криму, багатодітну матір Зарему Куламетову.

Постраждалим у справі виступав співробітник місцевого райвідділу поліції, полковник. У нього жінка в січні цього року намагалася з'ясувати, де перебуває її син - кримський активіст Гірай Куламетов, який в той день був затриманий поліцейськими за публікацію в соцмережах символіки релігійної організації "Хізб ут-Тахрір". Згодом жінка сама стала фігуранткою кримінальної справи. Вона заперечує провину, хоча і визнає, що спілкувалася тоді з поліцейським дуже емоційно.

Що вона наговорила йому, залишилося для громадськості невідомим, але полковник запевняв в суді, що після цих слів він впав у тривалу депресію. Для виходу з неї він запросив 50 тисяч рублів моральної компенсації (що в перерахунку становить понад 20 тисяч гривень). В результаті суд призначив Заремі Куламетовій покарання у вигляді 250 годин громадських робіт і виплату компенсації полковнику в розмірі 20 тисяч рублів (8 тисяч гривень).

Військовий проти поліцейського

У травні минулого року в Кримському гарнізонному військовому суді слухалася справа про образу поліцейського російським військовослужбовцем. Згідно з матеріалами слідства, офіцер, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, почав конфліктувати з охоронцями бару в Євпаторії. Коли в ситуації прийшли розбиратися поліцейські, військовий "в присутності відвідувачів бару нецензурно охарактеризував співробітників органів внутрішніх справ". Свою провину він в суді не визнав. Але честь поліцейських була оцінена судом у 20 тисяч рублів штрафу.

Побиття співробітника кримінального розшуку

У лютому минулого року на лаві підсудних в Криму опинився 50-річний керчанин. Його звинуватили за двома статтями КК РФ - крім статті 319-ї, йому поставили і 318 (насильство щодо представника влади). Слідство встановило, що на зауваження працівника карного розшуку керченського управління МВС щодо некоректної поведінки по відношенню до жінки обвинувачений вдарив і образив його.

Керченський міський суд призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно. Це, мабуть, найжорсткіше покарання за подібними статтями за останній час, оскільки мова йде відразу про дві кримінальні статті.

Подібних справ за чотири роки перебування півострова під контролем Росії чимало, і багато які з них схожі одна з одною. Відповідно до судової практики, честь мундира в нинішній правоохоронній системі окупованого півострова оцінюється в середньому в 20 тисяч рублів (близько 8 тисяч гривень).

Ця сума в нинішніх реаліях не перевищує і половини щомісячного заробітку носіїв цих мандрів. На думку кримських адвокатів, подібні заходи нерідко застосовуються не в інтересах матеріальної вигоди правоохоронців, а лише для зведення особистих рахунків. Засуджені у таких справах, крім виплат стягнень, набувають судимості і все, що з ними пов'язано

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Васал їде до сюзерена випрошувати додаткову допомогу": Дипломат Чалий - про візит Путіна до Китаю

четвер, 25 квітень 2024, 23:17

Валерій Чалий, дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у США, вважає, що Путін збирається до Пекіну не тільки, щоб нарешті хоч кудись поїхати, де б його не арештували, а й буде випрошувати додаткову допомогу, передають Патріоти України. "Пут...

Сікорський спрогнозував наслідки атаки Росії на країни НАТО

четвер, 25 квітень 2024, 22:55

Якщо Російська Федерація нападе на будь-яку країну НАТО, то неминуче зазнає поразки. Не Захід має боятися прямого зіткнення із РФ, а навпаки. Відповідні заяви пролунали у виступі міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського перед Сеймом 25 к...