Кастро виснажив Кубу "до ручки" своїм правлінням

Глузлива посмішка долі: один з авторів некролога Фіделя Кастро в газеті Washington Post, Джо Сміт, помер в 2006 році.

У статті на смерть Сміта сказано, що він «підвищив якість некрологів Post», тобто це була його спеціальність. Він завідував в газеті відділом некрологів і епітафію Фіделю написав заздалегідь, як це часто трапляється в журналістиці, та ось герой пережив автора.

Про це пише журналіст Володимир Абарінов у статті «Довгожитель», – повідомляє Радіо Свобода

Фідель Кастро взагалі пережив усіх своїх сучасників. Скільки разів його ховала світова преса? Колега-іспаніст каже: не менше восьми. В наш час фейків нелегко повірити у смерть кого б то не було, тим більше вождя, який був завжди. Втім, про це написав Маркес: «А він в цей час, сидячи в своєму сховку, дивувався в розгубленості: «Чому, чорт забирай, нічого не змінилося в цьому світі після моєї смерті? Як це може бути, що сонце, як і раніше сходить і заходить, і навіть не спіткнеться? Чому, о матір моя, неділя залишилося неділею, а спека тієї ж нестерпною спекою, що і при мені?»

Я не схвалюю бурхливу радість маямських кубинців – просто тому, що вважаю, що смерть заслуговує поваги. Не чиясь конкретна смерть, а смерть як інститут і велика таємниця буття. Але і віддавати Кастро належне, дякувати за те, що він був більш гуманним диктатором, ніж Пол Пот чи Іді Амін, язик не повертається. «Людина-епоха»? Це якийсь страшний гротеск: туди їй і дорога, цій добі, і чим швидше, тим краще.

Сьогодні багато хто вже не знає, що Куба стала незалежною державою завдяки США. Саме Америка відвоювала острів у Іспанії – і аж ніяк не поневолила, не розчленувала і не пограбувала його, а оголосила вільним. Позашлюбний син цукрового плантатора і його служниці, Кастро був вихований отцями-єзуїтами і пішов по юридичній частині, але в університеті перейнявся лівою антиімперіалістичною ідеологією, яка, з іншого боку, була і антикомуністичною. Режим Фульхенсіо Батісти, повалений Кастро, зовсім не був зразком демократії, але кастристський режим нагадував її ще менше.

Марксистом-ленінцем Кастро став вже після перемоги революції, коли його прибрала до рук Москва в особі молодого офіцера КДБ Миколи Леонова. Як і багато країн «третього світу», Куба зробила соціалістичний вибір, до якого додавалася щедра безоплатна допомога Радянського Союзу.

Режим Кастро приніс багато зла власному народу і народам інших країн, наприклад, Анголі, де воював кубинський експедиційний корпус. Влітку 1962 року Кастро і Микита Хрущов поставили світ на межу ядерної війни своєю авантюрою з розміщенням радянських ракет на острові. Гавана інспірувала прокомуністичних інсургентів по всій Латинській Америці та всіляко сприяла їм. Коли в жовтні 1983 року президент США Рональд Рейган військовою силою позбавив Гренаду від марксистського уряду, з документів, захоплених там, стало ясно: метастази радянської експансії у Західній півкулі досягли фази прямої загрози. Саме Куба була головним плацдармом цього наступу. Відступати далі було нікуди, і Рейган всерйоз взявся за Латинську Америку.

З розпадом Червоної Імперії Зла і Тюрми народів - Радянського Союзу Куба стала ще сильніше зубожіти, а населення Флориди поповнюватися все новими біженцями з острова. Серед них виявилися і близькі родичі вождя – дочка, онучка, два племінника. Кастро виснажив країну до дна своїм нескінченним правлінням. Деякі ставлять в заслугу Кастро той факт, що він не сколотив капіталу за народний рахунок, не допускав корупції, не купався в розкоші. Тут є з чим посперечатися: відома роль Куби в наркобізнесі, наприклад. У будь-якому випадку аскетизм диктатора – не така вже рідкість. При наявності абсолютної влади золоті унітази якось ні до чого.

У Юрія Трифонова є розповідь про учасника першої Олімпіади:

«– Він каже, що він переможець Олімпійських ігор.

– В якому виді? – запитує Борька.

– У всіх, – каже Базиль, вислухавши відповідь старого. Колись він зайняв останнє місце в бігу на чотириста метрів, але тепер він переможець. Всі померли, а він живий».

Ну ось і довгожитель добіг до фінішу. Решту йому скажуть на тому самому головному й останньому суді, куди покличуть нас усіх.

Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія не спромоглася скористатись "вікном можливостей" для прориву: Перший транш допомоги США з 61-мільярдного пакету вже вплинув на ситуацію на фронті, - Дикий

неділя, 28 квітень 2024, 2:35

Перші партії поставок з мільярдного траншу 61-мільярдного пакету допомоги США юридично дооформленої у вівторок, 23 квітня, згідно обіцянок американців, вже перетинають кордон України. Хоча допомога фвзично ще не надійшла, Україна змогла збільшити норми...

У окупантів знов вибухова нічка. - "Еб*ть нас еб*шат": Повідомляють про чергові удари ATACMS по військовим об'єктам в Джанкої, Брянськ атакують БПЛА (відео)

неділя, 28 квітень 2024, 1:45

У ніч проти неділі, 28 квітня, у Джанкої та у Джанкойському районі окупованого Криму пролунав потужний вибух. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер, а також Мапа повітряних тривог. . "У Джанкої та Джанкойському районі чули потужний вибух", ...