Хай платить Кремль: Якщо Україна поверне Донбас, стане "вічним банкрутом", - експерт

Путін не хоче миру. Він хоче зробити Україну перманентно залежною від Кремля.

Ілюстрація:intvua.com

Київ повинен знайти в собі мужність відмовитися від "самогубства", оголосити Донбаський анклав окупованою Росією територією, і умити руки. Так вважає американський історик українського походження, політолог, дослідник імперіалізму та націоналізму Alexander J. Motyl, повідомляють Патріоти України за матеріалами World Affairs.

Якщо вас дивує той факт, що Мінський мирний процес не веде до миру, то ви є такою ж недалекоглядною людиною, як вельмишановний російський економіст і директор Центру вивчення постіндустріального суспільства в Москві Владислав Іноземцев. Відповідь - сюрприз, сюрприз - ось такий: Володимир Путін не хоче миру. Він хоче зробити Україну перманентно залежною від Кремля.

Як? Якби Київ реінтегрував тепер окупований, політично отруєний і економічно розорений Донбас в Україну, знаючи, що цей регіон тепер назавжди паралізований довіреними особами Путіна, це зробило б Україну постійним банкрутом, маріонеткою сусідньої мафіозної держави. Це було б самогубством.

Трагічно, хоча багато українських політиків розуміють, що не має ніякого сенсу для України заражати себе цією формою раку. Але сила української патріотичної риторики - «Донбас одвічно українська земля!» - може навантажити країну тягарем настільки важким, що він розчавить її суверенітет і демократію, перемістить її подалі від Європи і світу. Це призведе до того, в чому не зміг домогтися успіху Віктор Янукович: Україна перетвориться в недалеку глибинку відсталої імперіалістської нафтової держави.

Чи планує Москва приєднати до себе сепаратистський анклав - Донбас? Іноземців каже:

Ні. ... Можливо, Кремль розглядав цей варіант на початку потрясінь в квітні-травні 2014 року, але тепер, після війни, коли ми стали свідками величезних руйнувань, дисфункції системи і трансформації регіону в економічну пустку, очевидно, Росія не анексує його. ... Багато чого там було зруйновано, багато було вкрадено, відвезено в Росію і перепродано.

Я вважаю, що цей регіон не представляє жодної економічної вигоди. Більш того, розглянемо, що у нього спочатку було: вугільна і металургійна промисловість. Металургія залишається в Маріуполі, який, слава Богу, під українським контролем, до того ж вугільна промисловість дуже невигідна. Бюджет України субсидував Донбас протягом багатьох років. ... Росія знає, що ця галузь є збитковою і не має жодного наміру підтримувати схід України ...

Так що Москва хоче, щоб так звані Донецька і Луганська народні республіки возз'єдналися з Україною?

Всі політики Росії після розпаду Радянського Союзу - і не тільки прихильники Путіна - націлені на створення де-небудь безладу, який вони збираються залишити в тій же кондиції. Вони намагалися використовувати Придністров'я, щоб підірвати Молдавську державність, але Придністров'я, як виявилося, не має ніякої користі для Росії, анексія була небажана, оскільки це сприяло б появі дороги через Кишинів до Європи.

Те ж саме відбулося в Грузії. Тепер настала черга України. Москва не потребує Донбасу або сильної України. Кремль хоче навантажити Київ постійними проблемами. Адже Україна не зможе вступити в ЄС і НАТО через свій територіальний конфлікт. Так що так звані ДНР і ЛНР проводитимуть лінію Москви в парламенті України. Це гачок, на якому Україна повинна висіти.

Економіст Андерс Аслунд абсолютно правильно стверджує, що Україна не повинна платити за Донбас:

Хто повинен платити за відновлення Донбасу? Очевидна відповідь - агресор, Росія. У справедливому світі Україна додала б вимоги до переговорів в Мінську у вигляді близько $20 млрд військових репарацій з Росії за Донбас. Насправді, однак, тільки ті, хто програв платять репарації.

У доступному для огляду майбутньому нереально очікувати, що Україна зможе фінансувати відновлення Донбасу. Також вона не може більше позичати гроші, щоб провести на цих територіях відновлювальні роботи. Це, мабуть, залишить більшу частину міських територій Донбасу промисловими пустками, серед яких досить важко буде реінтегрувати населення.

Я повністю згоден з політичною рекомендацією Аслунда, але не можу собі уявити, що це станеться найближчим часом:

Єдиним розумним рішенням є Європейський Союз і Сполучені Штати, які можуть надати істотну допомогу у вигляді грантів в Україні для відновлення і реінтеграції Донбасу. Заради стабілізації зруйнованої війною території в Європі, $20 млрд це не великі гроші. Просто порівняйте їх з $300 млрд, які Європейський Союз віддав на Грецьку фінансову кризу.

Якщо Росія і Захід не будуть платити за злочинне руйнування Росією ДНР-ЛНР-контрольованих територій, то Україна отримає ступор з законопроектами. І це вб'є будь-яку надію, що Україна стане життєздатною і сучасною демократичною державою.

Київ повинен знайти в собі мужність відмовитися від "самогубства", оголосити Донбаський анклав окупованою Росією територією, і умити руки. Ось ще одна причина, щоб позбутися від цього раку.

Нещодавно я отримав наступний лист. Предметний заголовок був "Андрій Полєтаєв: огидність українського нациста". Ось що там написано:

Ви огидний нещасний український правосекторний пропагандист і екстреміст. Ви поняття не маєте, що ви говорите, підіть в Донецьк або Луганськ і поговоріть з людьми, і ви побачите, наскільки вони зневажають кривавий режим вашого українського Бандери.

У мене багато друзів з Новоросії, і я не знаю [так в оригіналі] жодної людини, яка підтримує фашистську Київську хунту. Запам'ятайте мої слова, рано чи пізно Донецьк, Луганськ [так] і вся Новоросія стануть вільними. А ти, брудний Бандерівський нацист-апологет, будеш горіти в пеклі.

Я не сумніваюся, що друзі "Андрія Полєтаєва" точно такі, як він описує їх. Але чому повинні віддати перевагу українці? Згоріти в пеклі чи дихати тим самим повітрям, яким дихає він і його друзі в ДНР-ЛНР?

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Польщі і Румунії проросійські сили готують антиукраїнські провокації: що відомо - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 5:00

23 квітня Сенат остаточно схвалив законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні. Білий дім вже заявив, що готує для відправлення в Україну допомогу на 1 мільярд доларів. ...

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...