Хто б'ється, той перемагає, хто лише мріє - ні: "Окупанти залишаться на території Молдови назавжди", - Портніков про урок для України

Ще у 2003 році Москва запропонувала Кишиневу і Тирасполю план врегулювання, згідно з яким Придністров’я ставало федеративною одиницею в складі Молдови, а на території регіону залишалися російські війська.

"ПМР" завжди буде проблемою Молдови? Фото: соцмережі.

"Заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін із обуренням відгукнувся про домовленості Києва і Кишинева щодо надання Україною коридору для виведення російських військ, які нині перебувають на території самопроголошеної Придністровської молдавської республіки. Карасін назвав цю домовленість «провокаційною витівкою України» і наголосив, що окупаційні війська залишатимуться в Придністров’ї до того часу, доки в цьому буде необхідність", - пише оглядач Віталій Портніков у статті для Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Тим часом питання про виведення російських військ залишається одним із найголовніших питань, які гальмують врегулювання давнього конфлікту в Молдові. При цьому російська сторона не раз посилалася на логістичні проблеми – як виводити техніку, якщо між Молдовою і Росією територія України. Адже Україна напевно не погодиться щоб російські війська проходили через її територію.

А коли повідомили, що Україна погоджується, відразу ж виявилося, що російські війська будуть перебувати на чужій території стільки, скільки цього побажає Кремль. Нічого нового в цьому немає.

У 2003 році Москва запропонувала Кишиневу і Тирасполю план врегулювання, згідно з яким Придністров’я ставало федеративною одиницею в складі Молдови, а на території регіону залишалися російські війська. План був відкинутий тодішнім президентом Молдови комуністом Володимиром Вороніним буквально в останню мить, що стало причиною серйозного погіршення російсько-молдовських відносин і блокади молдовських товарів Москвою.

У Кремлі покладають надії на Додона

У неділю, 13 листопада, в Молдові другий тур президентських виборів, вірогідним переможцем якого може стати колишній соратник Володимира Вороніна Ігор Додон, лідер прокремлівської партії соціалістів. Росіяни плекають великі сподівання. У Кремлі розраховують допомогти Додону отримати контроль над парламентом і ухвалити новий план федералізації країни. Він ще більш згубний для Молдови, ніж попередній. Але одне в цьому плані залишається незмінним – у Придністров’ї зберігається присутність російського війська. Як гаранта молдавського «нейтралітету», а по суті – окупації всієї Молдови Росією.

Цей приклад важливий для України ще й з точки зору врегулювання на Донбасі. Москва ніколи не погодиться з рішенням, яке буде припускати виведення російських військ із окупованого регіону. Путін може проводити переговори і давати обіцянки, але війська виводити не буде за жодних умов. І якщо в Придністров’ї окупант перебуває вже 25 років, то чому б йому не закріпитися на Донбасі? Хто завадить? Тим більше, коли в окупаційний контингент активно вербують місцевих жителів?

Окупанта не можна попросити піти – на те він і окупант. Окупант йде тільки тоді, коли не витримує тиску. А якщо тиску немає або його мало – він закріплюється.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Під Єкатеринбургом зростає база зберігання танків, - військовий аналітик

субота, 20 квітень 2024, 16:30

За поточних темпів військових втрат і нинішніх обсягів нового військового виробництва у Росії закінчаться всі танки приблизно за 2-2,5 року. Такі підрахунки зробив військовий оглядач Covert Cabal, передають Патріоти України. Аналітик зазначає, що з поч...

Росіяни вбивають українців "просто так", а Захід, як і раніше, говорить про необхідність "терміново виділити" Україні ППО, - Олександр Невзоров

субота, 20 квітень 2024, 16:05

"Рік тому ми всі з жахом дивилися на пса на ім'я Крим. Тоді сталася така сама історія", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:. "Російськими бомбами було вбито цілу сім'ю, на р...