Коли настане відповідний момент, до повернення Криму треба бути готовим - експерт

Не існує жодної країни в Європі, яка визнала анексію Криму і стверджувала б зворотне, а Україна повинна знати відповідь на питання: як організувати роботу в Криму на наступний день після того, коли з'явиться шанс.

Кшиштоф Становські. Фото:iPress.ua

Колишній заступник міністра уряду Польщі Кшиштоф Становські вважає, що окупація півострова Крим не може тривати більше 4-х років і до повернення півострова необхідно готуватися вже зараз. Про це політик розповів на сайті Новое время, інформують Патріоти України.

Політик нагадав, що Крим - це Україна, і питання повернення його територій - її питання. Зараз Крим окупований. Проблема Криму добре відома Становські, він 20 років працював там, допомагав будувати перші татарські школи. Громадські організації Польщі допомагали кримськотатарським учням вивчати українську мову.

І тепер практично всі татари, які виїхали на континентальну Україну можуть спілкуватися державною українською мовою. Становські вказує, що раніше, коли в Україні про таку проблему ніхто не думав, все-таки були люди, які думали.

26 лютого 2014 року відбувся протест татар та інших жителів півострова проти рішення парламенту АР Крим приєднатися до Росії. Було страшно, здавалося, що до Росії будуть приєднуватися область за областю, село за селом через проведення "демократичної" процедури - референдуму.

Тепер за повернення Криму, на думку Становські, українцям доведеться заплатити. До цього потрібно бути готовим, коли настане відповідний момент. Періодично виникає такий момент, коли можна щось змінити. Про це говорить історія Польщі, та й історія України теж. Потрібно щось робити, коли інші гравці слабкі.

Так Польща домоглася своєї незалежності, так до незалежності прийшла і Україна, використавши момент, який у неї з'явився. Це той урок, про який потрібно пам'ятати після Майдану. Реформи в Польщі були проведені відразу після виборів. Бальцерович почав реформу через 90 днів після створення нового уряду республіки, реформа децентралізації місцевого самоврядування почалася через 180 днів після сформування уряду незалежної Польщі.

На думку Становські, Україна повинна знати відповідь на питання: як організувати роботу в Криму на наступний день після того, коли з'явиться шанс. Це - реальне питання.

Не існує жодної країни в Європі, яка визнала анексію Криму і стверджувала б зворотне, зазначив Становські. Також він вказав, що відомо - Москва останнім часом звозить до Криму велику кількість людей. Це не тільки військові, але і цивільні особи. Це підготовка до можливого референдуму.

Тому не можна просто погодитися з тим, щоб просто провести ще один референдум. Україні потрібно скористатися досвідом, який отримала Латвія або Естонія, коли вони вирішували питання своєї незалежності в умовах, коли велика частина суспільства була на той час російською. Якби там провели референдум на загальних умовах, то ці республіки ніколи б не повернулися на карту світу. Це говорить про те, що потрібно до питання підходити креативно, підсумував Становські.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Повернувся з України "у відпустку": У Крокус Сіті Холі вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...