"Кремлівський невростенік" балансує на межі: "Третья мировая может начаться за 15 минут", - російський військовий експерт

Спочатку військові дії у вигляді сутичок, а потім вони будуть наростати, тому що кожна сторона буде вважати, що вона намагається вийти на збалансовану позицію, завдавати обмежений удар у відповідь, пише експерт.

Фото: oleg_leusenko

Екс-голова Адміністрації президента Росії та нинішній спеціальний представник Володимира Путіна Сергій Іванов в інтерв'ю британському виданню Financial Times заявив, що "всі досить розумні, щоб не допустити початку третьої світової війни із застосуванням ядерної зброї. У колонці для "Апострофу" російський військовий експерт Павло Фельгенгауер пояснює, чому, незважаючи на загальну незацікавленість західних країн і Росії в глобальній війні, таке протистояння є імовірним і може розпочатися "за 15 хвилин", повідомляють Патріоти України.

Як і завжди, війни ніхто не бажає — збираються балансувати на межі. Проблема в тому, що можна звалитися з межі. Коли балансуєш, завжди є шанс, що трапиться некерована ескалація. Така політика називається балансуванням на межі війни, англійською це називається brinkmanship. Термін придумав Джон Фостер Даллес у 60-ті роки, який був держсекретарем при президентові Дуайті Ейзенхауері. Це така тактика часів Холодної війни, основою якої було саме ядерне протистояння. Вона базувалася на тому, що ядерної війни ніхто не хоче, але обидві сторони загрожують нею. І такі загрози, що "ми знаходимося на межі", робилися з надією на те, що інша сторона піде на поступки, щоб з цієї межі не звалитися — ядерне стримування в парі з балансуванням на межі.

Так, це тривало кілька десятиліть, і завжди була загроза, що баланс не вдасться утримати: при кризах, які відбувалися час від часу, — Карибській (в 1962 році), Близькосхідній кризі 1973 року, Берлінській 1949-го, кризі, пов'язаній з Угорською революцією в 1956 році... Завжди є шанс, що розпочнеться ескалація. Спочатку військові дії у вигляді сутичок, а потім вони будуть наростати, тому що кожна сторона буде вважати, що вона намагається вийти на збалансовану позицію, завдавати обмежений удар у відповідь. Але в результаті розпочнеться некерована ескалація, яка врешті-решт призведе до світової ядерної війни.

Неминуча загроза такого протистояння буде існувати. Звичайно, Іванов — людина немолода. Він пам'ятає часи Холодної війни, як і я їх пам'ятаю. Тоді це протистояння було краще структуроване, більш професійні люди цим займалися. А зараз незрозуміло, наскільки можна гарантувати, що третьої світової не буде. Ну, швидше за все, дійсно не буде. А може, й буде. Але світової ядерної війни ніхто, звичайно, не хоче — це правда.

Іванов вважає, що американці на нас тиснуть. На Заході зовсім інша думка. Про те, що Росія проявляє агресивність, сперечатися безглуздо. У Росії вважають, що вона захищається. А результат може виявитися плачевним. Ніхто не прагне великої війни, але вона все одно може статися. Тому я не згоден з Івановим, що точно нічого не буде. Загроза така, що все може розпочатися за 15 хвилин, і ми вже будемо у великій війні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Скорбота має бути в душі, а не в Instagram": Пугачова вперше висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол"

четвер, 28 березень 2024, 19:40

Російська знаменитість Алла Пугачова через майже тиждень висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол". На своїй сторінці в Instagram вона опублікувала пост, у якому написала, що не буде виставляти свої емоції з цього приводу в соціальних мережах, передаю...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...