Крим рекордно втрачає своїх туристів

Туристичний спад експерти пов'язують з низкою суттєвих причин

Фото: www.litopys.com.ua

"Раніше протягом року Крим відвідувало понад 4 мільйони людей, в радянські часи ця цифра коливалась від 5 до 6 мільйонів людей. Нині ж туристичний потік з України в окупований Росією Крим практично не відслідковується, його майже нема, - пише у своєму блозі екс-міністр курортів та туризму АР Крим Олександр Лиєв, передають Патріоти України.

"Так, в 2014 році було зафіксовано більше 500 тисяч туристів, а у 2015 – 100 тисяч впродовж цілого року. У 2016-му прогнозується, що до Криму з материкової України поїде 10-20 тисяч людей. В абсолютних цифрах це велика кількість, але після 4-х мільйонів, погодьтеся, цифра не серйозна.

Такий туристичний спад пов'язаний з декількома причинами. В першу чергу українці мають величезну проблему з транспортним сполученням. Ще у 2014 році до Криму курсували потяги, якими скористалися приблизно 500 тисяч людей. В основному, це були мешканці східних областей. Нині ж будь-яке цивілізоване сполучення відсутнє. Дістатися до Криму пропонує невелика кількість перевізників, які привозять туристів до кордону українськими автобусами, після чого люди переходять на той бік з речами у руках. Таке сполучення може забезпечити перевезення всього 10-20 тисяч людей.

Друга причина "спаду" туристичного напливу: безпека. Українці не почувають себе комфортно, відпочиваючи в Криму. Наскільки це об'єктивно - питання інше. Інформаційна ситуація досить напружена: повідомлення про переслідування людей з проукраїнськими поглядами не вщухають і це насторожує туристів.

Окрім того є й третя причина: патріотичні міркування. Більшість тих, хто вважає Крим українським не їдуть на півострів. Українці вважають, що це "підживлює" ворога.

Так, туристичний потік з України тимчасово можна назвати повністю зупиненим. Цікаво, що кількість туристів, які їдуть в Крим значно менша, навіть, за ту, яка хоче поїхати в Придністров'я. А останнє щороку відвідує близько 50 тисяч жителів України. Знаючи потенціал Криму, навіть, порівнювати сенсу немає...

Своєю чергою, російських туристів на українському півострові така ж кількість, як і раніше. Крим зазвичай приймав до 1,5 мільйонів росіян щороку. Правда, раніше 70% з них їхали до півострова потягами, нині ж залізничне сполучення замінили авіасполученням. В аеропорту Сімферополь кожні декілька хвилин у небо піднімається літак в різні області Росії. Цей транспорт дотується державним бюджетом РФ, а тому квитки коштують не дорого: майже стільки ж, скільки коштував залізничний квиток.

Та потік російських туристів змінився за якістю. Якщо раніше до нас приїжджали не те, щоб туристи, а скоріше паломники, які не розраховували на суперсервіс, а просто обирали цей відпочинок через духовні речі, то сьогодні в Крим їдуть зовсім інші росіяни. В одному з комедійних серіалів таких називають типаж "тагіл" і "кримнаш". Це люди, які надивились російського телебачення, а після того отримали безплатні путівки до Криму. Такі туристи "одноразові": наступного року вони не повернуться. До такого контингенту й самі кримчани не звикли: ці росіяни поводять себе дуже притензійно.

Аналізуючи всю цю ситуацію, переконуюсь, що нам потрібно постійно налагоджувати стосунки з Кримом через кримчан, які там живуть. Якщо в Україні не будуть сприймати тих людей як рідних, які потрапили в "лещата пропаганди", а натомість ставитися до них як до "зрадників" - повернення Криму буде неможливим. Слід налагодити комунікацію і робити все, щоб туристичний потік з Криму контролювався і заохочувався державою, адже багато хто з півострова ніколи й не бував на материковій Україні. Нам потрібно мати постійне спілкування на рівні президента, який раз на місяць, а то й частіше, робив аудіо- чи відео звернення до тих людей, пояснюючи ситуацію та дії влади. Росію не цікавлять люди, її цікавить територія. І якщо ми бодай на мить зробимо те саме - загубимо й решту територій".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

​І знову про свободу слова

вівторок, 30 квітень 2024, 15:52

Після включення Держдепом США питання свободи слова до проблемних в Україні – спостерігаємо якусь нездорову реакцію владних кіл. . То «прокинулись» і надіслали до Ради Європи заяву про обмеження цілої низки прав через запровадження воєнного стану. П...

"Це не має сенсу, тому що...": Луцький нардеп Палиця розповів, чому не ходить на засідання у Раду

вівторок, 30 квітень 2024, 14:00

Луцький депутат Ігор Палиця заявив, що не ходить на засідання у Раду, бо не хоче знаходитись під одним дахом з представниками колишньої ОПЗЖ. Про це повідомили журналісти Bihus.іnfo, передають Патріоти України. "У розпал війни сесійна зала Верховної Ра...