Куди йдуть аграрні пільги: Лещенко зайнявся пташиним олігархом, який не задекларував парочку яхт на 200 млн не гривень

Капітани аграрного бізнесу розкошують на поверненні ПДВ, особливо добре відчувають себе головні куроводи країни, стверджує народний депутат.

Юрій Косюк. Фото: www.dsnews.ua.

"Українські аграрії страйкують. Вони бушували під Верховною Радою, а тепер перекривають траси. У понеділок навіть спалили один трактор. Причина завжди одна – вимога зберегти пільги. Зокрема – спецрежим виплати податку на додану вартість", - написав нардеп Сергій Лещенко у своєму блозі на Українській правді, передають Патріоти України.

За останні роки в Україні непомітно для багатьох виріс цілий олігархічний підвид – аграрне лоббі. У нинішньому парламенті є висуванці найбільших корпорацій – Миронівський хлібопродукт, Кернел, Нібулон, Укрлендфармінг. Брати, сини та медіа-менеджери головних аграрних баронів стали минулого року народними депутатами.

Коли у фракції БПП було оголошено про розподіл депутатів між комітетами, найбільше подалося саме до аграрного – при чому семеро заявили, що хотіли би очолити (!) цей комітет. У підсумку, партія УДАР, коли настала перша черга брати посади у парламенті, попросила та отримала саме лобістську аграрну "тему".

Про те, як аграрне лоббі шантажує владу та домагається збереження пільг, детально описав Дмитро Денков у "Економічній правді". Аграрії не платять ПДВ до бюджету, а накопичують його на спецрахунку "для придбання товарів та послуг на потреби власного виробництва". А далі кожен трактує це в міру своєї розбещеності...

Ціна питання вражає – у 2014 році, для прикладу, приблизна сума пільг за спецрежимом становила 19 мільярдів гривень. При цьому ¾ від пільг за спецрежимом ПДВ дістаються агрохолдингам-птаховиробникам.

Припинити цю практику вже давно вимагає МВФ, який не розуміє, чому американські, європейські та японські платники податків повинні утримувати українські олігархічні клани в умовах, коли уряд у Києві не здатен збирати гроші та запровадити рівні правила для всіх. Особливо вражає те, що головні бенефіціари спеціального пільгового режиму для аграрної галузі купаються у розкоші.

Цього разу історія про ключового лобіста та аграрного олігарха Юрія Косюка, який збудував імперію "Миронівського хлібопродукту", продукція якої відома всім на ринку під брендом "Наша ряба". Золота епоха для них припала на час, коли соратники Косюка обіймали посади у владі – керівником Державного управління справами при президентові Ющенку був Ігор Тарасюк, а міністром аграрної політики – Юрій Мельник. У другому уряді Януковича "Ряба" примудрилася навіть прилаштувати Мельника міністром села за квотою... комуністів.

Після обрання Порошенка президентом Косюк декілька місяців попрацював першим заступником глави адміністрації президента, але згодом пішов з посади. І згодом з'ясувалося, що протягом 2014 року Косюку було повернуто ПДВ на 1,6 мільярда гривень, що більше ніж у два рази перевищує розмір відшкодування в останній рік Януковича.

При цьому за кошти, отримані з бізнес-моделі, фактично датованої українськими платниками податків, Косюк будує величезний маєток на кордоні заповідної Феофанії, якому міг би позаздрити навіть Янукович. Але ще більш вражає історія про "палац" на воді. Косюк є власником унікального комплексу для відпочинку та розваг. У головного агропромислового лобіста наявне те, чого немає ні в кого іншого – цілих дві яхти, які... приречені бути разом.

Головна яхта Косюка називається "Ace" ("Туз") і вона є справжнім витвором суднобудівного мистецтва. Може приймати 12 гостей в шести каютах-апартаментах. Є сауна, басейн, тренажерний зал, кінотеатр.

Але ця 87-метрова красуня ніколи не подорожує на самоті. Яхту Косюка завжди супроводжує ще одне судно – це помічник Ace, яхта під назвою "Garçon" ("Гарсон").

Яхта "Ace" була замовлена Косюком та збудована спеціально для нього в 2012 році на верфях Lürssen Yachts в Німеччині, а за дизайн всередині та ззовні відповідало бюро Winch Design. Вартість судна склала, за різними оцінками, 150-180 мільйонів доларів. Допоміжне судно "Garçon" обійшлося ще в 20-30 мільйонів доларів. Друга яхта потрібна для того, щоб перевозити водні іграшки (тендера, водні мотоцикли), які займають багато місця, а також вертоліт.

Ця флотилія Косюка вже стала легендою в політичних колах України. Переповідають, що яхту разом з додатковим кораблем зустрічали то на Мальдивах, то на Сардінії, а серед завсідників бачили перших осіб нашої держави. Станом на 29 грудня кораблі стояли у Барселоні.

Протягом свого нетривалого перебування на державній службі Косюк був змушений заповнити декларацію про майно. Дива не сталося – в ній немає жодного слова ні про його морський палац Ace, ні про допоміжну яхту Garçon. Майно вартістю понад 200 мільйонів доларів залишилося непоміченим... Зате в інших документах – податковому кодексі та бюджеті України – є гарантований пільговий режим для сільгоспвиробників. Яких фактично дотують інші платники податків. Тому, коли наступного разу ви будете чути завивання "село гине", згадуйте про Ace та його скромного помічника "Гарсона" на додачу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Снайпери ССО показали ліквідацію групи окупантів на Авдіївському напрямку (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:00

Снайпери 3-го окремого полку ССО під час спостереження на Авдіївському напрямку зафіксували переміщення російських військових та відкрили по них вогонь, всіх окупантів знищено. Про це повідомляє ССО. . "Ми забезпечуємо прикриття підрозділів, знищуємо ...

Ті, що покликані зламати порочне коло України: BIHUS Info показали "зашквари" кандидатів у судді КСУ (відео)

четвер, 28 березень 2024, 9:17

Як зазначають журналісти, серед претендентів на посаду судді Конституційного суду були люди, які не декларували майно, відвідували РФ після 2014 року, купували автівки в Україні за іноземну валюту, а також були викриті на плагіаті, бійках і керуванні а...