Хіти тижня. "Курячий олігарх" потрапив, як "кур в ощип": Володаря "Нашої Ряби" звинувачують у завданні державі 100-мільярдних збитків

За матеріалами кримінального провадження, злочинна організація створила “конвертаційно-транзитні центри” під контролем податківців. Суб’єктами господарювання реального сектору економіки недонараховувались податки до держбюджету.

Юрій Косюк. Фото:Etcetera.media

Працівники Головної військової прокуратури отримали доступ до банківських документів низки українських компаній у справі щодо збитків державі на понад 100 млрд від ненадходження податків. Справа стосується створення злочинної організації колишнім президентом Віктором Януковичем та його оточенням. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 23 липня 2018 року, передають Патріоти України.

За матеріалами кримінального провадження, злочинна організація створила “конвертаційно-транзитні центри” під контролем податківців. Суб’єктами господарювання реального сектору економіки недонараховувались податки до держбюджету.

Відтак вони недоплачували кошти в держбюджет, і гроші розподілялися між підконтрольними особами, а також податківцями та іншими держслужбовцями/

Згідно з повідомленням, з квітня 2011 року по лютий 2014 року злочинці використали низку підприємств, якими було безпідставно задекларовано податкові зобов’язання з ПДВ на понад 56 млрд грн. Усього державі, кажуть правоохоронці, від ненадходження податків спричинено збитки на загальну суму понад 104 млрд грн.

У рамках цього провадження правоохоронці отримали дозволи на тимчасовий доступ та вилучення копій документів, що містять банківську таємницю та перебувають у володінні ОТП банку щодо розрахункових рахунків двох підприємств, пов’язаних із колишнім першим заступником голови Адміністрації Президента Петра Порошенка Юрієм Косюком.

Зазначається, що це Миронівський хлібопродукт та Катеринопільський елеватор, яким Косюк володіє через Миронівський хлібопродукт. Правоохоронців зацікавили документи періоду з 1 січня 2011 року по серпень 2018 року.

Також слідчі та прокурори отримали доступ до документів ВМП (Нововолинський м'ясокомбінат), який пов’язаний з народним депутатом, членом депутатської групи Воля народу Сергієм Мартиняком.

Так, Мартиняк ще 2016 року вказував себе бенефіціаром ВМП. А вже 2017-го лише задекларував від фірми майже 5 млн грн дивідендів. Зараз співвласниками ВМП значаться Іванна Кварцяна та Станіслав Станіславський.

Серед тих, ким зацікавилися правоохоронці також харківська регіональна філія Української гірничо-металургійної компанії. 50% УГМК володіє кіпрська Trotio holdings limited, а 34% – Frankiro holdings limited, бенефіціаром якої є Сергій Тарута, відзначають Наші Гроші.

Крім того, суд надав доступ до банківських документів Азовської продовольчої компанії, якою співволодіють Інтер-Донбас та Донецький комбінат хлібопродуктів №1. Власником останнього значиться через Мультимікс Юридична компанія Мотив. Ця юридична компанія вказана як місце роботи Романа Шахматенка. Він є чоловіком Оксани Шахматенко, помічниці на платній основі нардепа від Народного фронту Ірини Єфремової.

Документи перевірять також у компанії Далгакиран компресор Україна, яка минулого року продала Енергоатому дорогі генератори на 46,5 млн грн. Співзасновниками Далгакиран значаться турецьке акціонерне товариство Далгакиран макіна санаї ве тіджарет анонім ширкетіі та киянин В’ячеслав Дінков.

Джерело: Наші гроші

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...