Куди перейшов трафік Ex.ua і Fs.to і скільки переплачують користувачі легальних онлайн-кінотеатрів?

Через закриття найбільших файлообмінників і високі ціни легальних контентів, виросла кількість відвідувачів "піратських" ресурсів.

Куди перейшов трафік Ex.ua і Fs.to. Фото www.bagnet.orgЗакриття онлайн-кінотеатрів з неавторизованим контентом дало життя новим нелегальним сховищ. Аудиторія нового сайту Ex-fs.net виросла в 10 разів. Тим часом легального контента багато не стає. На деякі фільми правовласники встановлюють розцінки в 200-300 грн. Мало хто в Україні захоче купувати такий продукт, констатує журналіст Марія Ксендзик, пишуть Патріоти України із посиланням на Ліга.

В середині листопада кіберполіції припинила роботу відеосховища FS.to. А з 30 листопада закрився і файлообмінник Ex.ua. Обидва ресурсу збирали величезну аудиторію. За даними сервісу SimilarWeb, в жовтні 2016 року сайт Fs.to користувачі відвідали 23 млн разів, а Ex.ua - 36,6 млн. Для порівняння, найпопулярніший український онлайн-магазин Rozetka в жовтні показав 36,7 млн відвідувань. З моменту закриття ресурсів пройшло більше трьох місяців. Куди пішов трафік з найбільших файлообмінників і виросла у легальних онлайн-кінотеатрів українська аудиторія.

Трафік скаче

З жовтня 2016 року біля альтернативних відеоплощадок почала поступово зростати відвідуваність. Однак різкого стрибка в листопаді-грудні - відразу після закриття ex.ua і fs.to - не було. Стрибок трафіку відбулося в січні. Ймовірно, трафік підстрибнув через активність глядачів на новорічних святах.

my hit.JPGgidonline.JPG

ivi.JPGkinogo.JPG

Фото: screenshot Similarweb.com

Уже в лютому відвідуваність онлайн-кінотеатрів трохи впала, як видно на графіках. Однак варто враховувати той факт, що в лютому було на три, або на 9,6% днів менше, ніж в січні. Зрозуміло, це позначилося і на показниках відвідуваності.

Февраль'17.jpg

Виділився новоспечений ресурс ex-fs.net, названий на честь закритих в листопаді сайтів ex.ua і fs.to. З жовтня 2016 року сайт зміг збільшити відвідуваність серед українців в 10 разів.

Чи можливо, що частина глядачів закритих файлообмінників перекочувала до легальних онлайн-кінотеатрам?

По копієчці, по зернятку, по передплатнику

Директор по маркетингу легального онлайн-кінотеатру Megogo Іван Шестаков розповів LIGA.net, що за період з жовтня 2016- го до кінця січня 2017 року кількість абонентів Megogo збільшилася на 33%. Однак Шестаков звертає увагу на те, що в цьому періоді новорічні свята, і зростання - справа передбачувана. Тобто сенсаційного перетікання в сторону найбільшого легального сервісу не сталося.

У компанії Київстар кажуть, що кількість підключень до послуги Домашнього ТВ-оператора також збільшилася. Однак в компанії не надали будь-яких цифр. А зростання підключень в Київстарі пов'язують з акцією, яку оператор провів в грудні 2016 року, знизивши вартість послуги на 98%.

У той же час директор корпоративних комунікацій Укртелекому Михайло Шуранов коментує, що кількість підключень до послуги оператора Інтерактивне ТБ (надається у партнерстві з Oll TV. - Ред.) Збільшилася на 50% за 2016 рік. Зараз послугою користуються 95 000 користувачів. У 2017 році зростання зберігається, додає Шуранов.

Файлообмінники ex.ua і fs.to працювали не тільки як відеосховища, а й дозволяли зберігати аудіоконтент. Одночасно з їх закриттям МТС Україна запустила сервіс Vodafone Music, що пропонує легальний аудіоконтент - 26 млн треків. За час існування сервісу його додаток завантажили вже 50 000 разів. Крім цього, у оператора є послуга Vodafone TV. База її користувачів зросла з початку грудня в 1,5 рази.

Правовласники підняли ціни

Кількість користувачів легальних онлайн-кінотеатрів в Україні хоч і зростає, але повільно."Постоянные посетители двух закрытых пиратских ресурсов просто начали пользоваться другими пиратскими сайтами. Мы другого и не ожидали. Ситуация не может измениться так резко - это хоть и неизбежный, но эволюционный процесс. Искать и смотреть краденые фильмы постепенно становится все сложнее, а потому пользователи начинают понимать, что можно все то же самое посмотреть на легальных площадках. Но пока им нужно время", - делится Иван Шестаков.

Директор з розвитку бізнесу медіагрупи Україна Олексій Куракін в листопадовому матеріалі LIGA.net пояснив любов українців до піратів тим, що вони надають контент безкоштовно, але потім додав: "За что люди любят пиратов, кроме отсутствия оплаты? За киноновинки в день мировой премьеры, за фильмы и сериалы - нишевые и для отдельных территорий (например, скандинавские)... Этого сейчас в Украине реально ни один из игроков предоставить не может".

Іван Шестаков пояснив, що дана проблема пов'язана із завищеною вартістю легального контента. За його словами, вартість каталогу, наприклад, західних серіалів занадто висока для нашого регіону. І хоча платоспроможна аудиторія в Україні є, і вона стає дедалі більше, Шестаков задається риторичним питанням: хто буде платити кілька сотень гривень на місяць за серіали, які є безкоштовно у піратів?

"Тут важно еще отношение правообладателей к нашей стране. Часто мы сталкиваемся с неадекватным восприятием нашего рынка. В то время как большинство фильмов стоят от 10 до 50 грн, некоторые правообладатели предъявляют требования к розничной стоимости на отдельные фильмы в пределах 200-300 грн, что просто смешно. Постепенно мы меняем это, но все равно, часть правообладателей - это более чем реальное препятствие для развития легального рынка, потому как фактически такое поведение поддерживает пиратство, а не помогает с ним бороться", - резюмує Шестаков.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Гуманизм привел к массовой бойне": Пропагандист Кремля пожалкував, що по Донбасу не вдарили ядерною зброєю

четвер, 25 квітень 2024, 19:42

Російський пропагандист вважає, що давно треба було завдати ядерного удару по Україні. Мовляв, тоді б "усього цього не було". Про це пише журналіст Денис Казанський у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. Йдеться про Z-блогера Владислава ...

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно