Ледь не втрачений спадок: Знаменитий карпатський йогурт радуватиме українців і надалі

Скільки українських страв ви пробували, не рахуючи типових – борщу і вареників? Сьогодні ми вас здивуємо новизною, розповівши про карпатський йогурт.

Відсутність різноманітності в їжі – проблема глобальна. Факти ICTV спільно з Slow Food починають серію публікацій про унікальні українські продукти. Патріоти України пропонують познайомитись з однію з публікацій.

Завдяки ентузіастам ці продукти вдалося зберегти для майбутніх поколінь. Серед них – Світлана Злобіна. Вона зберегла рецепт унікального карпатського йогурту – гуслянки.

Що це?

Ви не помилились: гуцули чудово вміють готувати йогурт.

Гуслянка – один з основних продуктів їх кухні, який використовувався не тільки в чистому вигляді в якості напою, але, в найбільшою мірою, як спеція.

Кисла (квасного, гостра) гуслянка є прекрасним доповненням до практично прісних повсякденних продуктів гуцульської кухні – кукурудзяного куліша (мамалиги), картоплі, квасолі.

Продукт займає середнє положення між сиром, сметаною і маслом. Це робить гуслянку універсальною у використанні при приготуванні соусів і десертів, як доповнення до борщу, супів, каш, овочевих і м’ясних страв.

Гуслянка прекрасно замінює сметану в кондитерських кремах і робить їх менш жирними, більш легкими і смачними.

Десерти фруктові з успіхом замінять звичні йогурти, як для дітей, так і для дорослих.

На основі гуслянки гуцули варили домашній сир, який не тільки має неповторний вершково-молочний смак, але і всі ті корисні властивості гуслянки, про які ми говорили.

Аналоги

Такий кисломолочний продукт зустрічається у багатьох гірських народів, має подібну технологію, але різну назву – мацоні в Грузії, катик в Середній Азії, грецький йогурт на Балканах. Гуслянка з топленого молока відома як катик татарський.

Властивості

Місцева легенда свідчить, що рецепт гуслянки людям подарували місцеві мольфари, як напій здоров’я, молодості і довголіття. Насправді, цей унікальний корисний продукт сприяє не тільки відновленню життєвих сил, нормалізації травлення, а й нормалізації ваги, імунної системи.

Продукт має тривалий термін придатності. Друга назва гуслянки – “прятане” молоко або “зимне” молоко, так як його робили для консервації річного молока, а вживали взимку, коли молока практично не було. Згодом, звичайно, її смак стає більш гострим за рахунок наростання колоній молочно-кислих бактерій.

Скільки коштує?

Літр йогурту – 50 грн.

Де спробувати?

Фактам ICTV про Гуслянку розповіла Світлана Злобіна. 16 останніх років вона вивчає стародавні українські рецепти. У підсумку, був відкритий центр автентичного молочарства “Гуслянка карпатська”.

Тут ведеться робота з відтворення справжнього смаку традиційних карпатських продуктів, які прийшли до нас з глибини століть, з використанням продукції з аборигенних порід тварин і сортів рослин.

Запишіть адресу: с. Луг, Рахівський район Закарпатської області.

Так що таке Slow Food?

Це – міжнародний рух з 1989 року об’єднує мільйони людей в більш ніж 160 країнах світу. У глобальну мережу СлоуФуд входить 1500 локальних організацій, в тому числі з України (https://www.facebook.com/SlowFoodKyiv/). СлоуФудери пов’язують задоволення від гарної їжі із зобов’язаннями перед місцевими громадами та навколишнім середовищем. Вони захищають гастрономічне розмаїття, займаються просвітою в цій сфері і допомагають налагодити зв’язок між виробниками традиційних продуктів харчування та споживачами.

Для збереження біорізноманіття Slow Food створив проект Ковчег смаку – каталог зникаючих видів рослин, порід тварин і готових продуктів харчування, які тісно пов’язані з культурою, історією і традиціями спільнот по всьому світу.

СлоуФудери вважають, що промислове сільське господарство, стандартизація смаків і глобальний ринок змивають як повінь багато продуктів і аромати, а разом з ними і супроводжуючі їх культуру і історію. Вони невблаганно змінюють наш раціон харчування.

Україна – не виняток. Гуслянку ви не купите в супермаркеті, на жаль. Але ви обов’язково повинні її спробувати, побувавши в Карпатах!

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...