Майдан, як це було: "Ночами я, вагітна, возила людей для зміни", - активістка, що стала волонтером (відео)

Неймовірна тоді виникла готовність допомагати іншим, але вона швидко закінчилася в деяких людей.

Леся Литвинова. Фото: korrespondent.net.

Активістка Леся Литвинова з початку Майдану допомагала чим могла. Пізніше вона стала волонтером. Сьогодні вона є куратором центру підтримки переселенцям на Фролівській, який функціонує в столиці. У вівторок, 16 лютого, відбулася презентація книги "Майдан. Свідчення Київ, 2013-14 роки", яка вийшла друком у видавництві "Дух і Літера". Це добірка свідчень про події Революції Гідності в Україні. Ще до виходу книги телеканал Еспресо.TV зробив спільний проект з "Духом і літерою" - серію відеороликів окремих історій майданівців. Серед них і спогади Лесі Литвинової, передають Патріоти України.

Історія Лесі, 38 років, за освітою – режисер, киянка.

Тоді чоловік був там, чоловік сестри і тато були там. А я була вдома, просто за станом здоров'я. Був важкий момент вагітності. А так я всю зиму провела за кермом. Дрова перевозили раз на два дні. Я брала вантажівку, щоб довести її до потрібної точки. Хлопці на місці пиляли-складали, знову завантажували.

До грудня вже було все дуже активно. Повертаючися до першого розгону, коли була пряма трансляція, і видно, що чоловік там, а ти вийти не можеш - це і була переломна точка страху. У декого після Грушевського, після перших трупів, у когось у січні, у когось - у лютому. У мене - тоді. Я розбудила старших дітей і сказала: "Дивіться - країна закінчилася", тому що країна, якою ми її знали, закінчилася. Божевільна була ніч.

Зима - одне суцільне "закермо". Дровами займалися ввечері, щоб не ризикувати. А ночами я возила охочих, тому що треба було возити людей для зміни. Була нескінченна потреба в транспорті. На певному етапі зрозуміли, що можна більше перевезень дров робити. Починаючи з грудня, був ще й госпіталь у нас вдома.

Діти переїхали до бабусі, а у мене періодично жили і лікувалися. Утримати когось довго було неможливо. Ось це і було для мене найважче, тому що привозиш непритомного (важке отруєння або контузія). Після процедур контуженому говорили: "Три години не вставати, контузія може вилізти чим завгодно", а він тільки вставши: "Я до своїх", робить два кроки і падає. Знову ж, оговтавшись, повторює те ж саме. І так кілька діб. І зробити нічого не можеш.

Далі були поранені, лікарні. Поки всі шукали один одного. Але готовність допомогти була колосальною, на піку - це був кінець лютого. Числа 27-го натрапила на прохання привезти шість ампул якогось препарату на Солом'янку - препарат для підготовки до операцій по, приблизно, чотири тисячі за ампулу. Я знала, де можна було чесно взяти грошей швидко. Запитала і отримала на це дозвіл. Купила препарати і привезла їх. Там познайомилася з дівчиною Наталкою, яка займалася хворими.

Хлопчик, якому я привезла цей препарат - Влад Зубенко, харків'янин, який воював в обладунках. Жодного разу живим його не бачила. Вперше побачила його обличчя на похороні, йому було всього 22 роки. Цим хлопцям допомагали фінансово мало, тому що їх залишалося в лікарні небагато - про них забули. Так мені пояснила Наталя.

Я кинула оголошення на "Галас". І телефон розривався після цього. Дзвонили з усього світу: зі Штатів, Франції. Дуже багато клінік пропонували прийняти його у себе, але, на жаль, це було вже неможливо. Неймовірна тоді виникла готовність допомагати, але вона швидко закінчилася. Я припускаю, що це було таке собі колективне почуття провини. Коли багато хто були готові здавати кров, купувати ліки тощо.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Жарим человечину": На війні в Україні зустрілися два маніяка-вбивці (фото)

четвер, 2 травень 2024, 19:27

Два "штика" Путіна, здружились на основі спільних інтересів. Один з'їв людину, інший розчленував свою жертву. Російські загарбники виклали фото в мережу. Про це пише журналіст Бутусов у своєму Telegram-каналі, передають Патріоти України. Дмитро Малишев...

П’ять квартир у Києві, Tesla і Mersedes: Нардепа-"слугу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, - джерело

четвер, 2 травень 2024, 14:01

Чинному народному депутату України повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 11 млн грн. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Національного антикорупційного бюро у четвер, 2 травня, передають Патріоти Укр...