Махінації Курченка на Одеському НПЗ не треба розслідувати. Таке постановив суд

У матеріалах слідства йдеться про сумнівну реалізацію нафтопродуктів, обсяг якої досяг майже 36 мільярдів гривень

Прокурори не ходять на судові засідання у справі про махінації Сергія Курченка на Одеському НПЗ, а слідство фактично ще не починалося. На такі факти звернув увагу суд, який заборонив перевірку «Одеського нафтопереробного заводу».

Про це стало відомо з рішення Апеляційного суду Одеської області від 17 лютого 2017 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Первую инстанцию".

Таким чином апеляція скасувала рішення першої інстанції - Приморського суду Одеси від 30 листопада 2016 року - про призначення перевірки дотримання вимог митного законодавства «Одеським нафтопереробним заводом».

Йдеться про справу скандально відомого бізнесмена Сергія Курченко. З його легкої руки в 2012 -2014 рр. під виглядом транзиту в Україну ввозилися нафтопродукти, які в дійсності продавалися на внутрішньому ринку без сплати належних податків і платежів. Їх зберігали на орендованих нафтобазах і митних складах в Кіровоградській, Луганській, Рівненській, Черкаській, Одеській, Київській, Харківській і Хмельницькій областях. Товар збувався споживачам від імені «Газ України-2009», «Газ України-2020», «Сопрема Трейдинг ЛТД», «Торговим домом« Ветеко ». Обсяг реалізації майже досяг 36 млрд гривень.

Нацполіція Одеської області веде розслідування про розкрадання держкоштів в особливо великих розмірах та службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України).

У схемі були задіяні офшорні структури, деякі з яких співпрацювали з «Одеським нафтопереробним заводом». За документами, нерезиденти переробляли на одеському заводі давальницьку сировину, що поставляється з-за кордону, а потім як «реекспорт» відправляли назад за кордон. Насправді, фактичного вивезення нафтопродуктів за межі України не відбувалося. Продаж вівся безпосередньо з митних складів і з території заводу вітчизняним споживачам. Документи фальсифікувалися.

Приморський суд Одеси в листопаді 2016 року задовольнив клопотання прокуратури про призначення документальної невиїзної перевірки дотримання вимог митного законодавства України «Одеським НПЗ» (за період з 1 січня 2011 по 31 грудня 2014 роки).

Перший заступник виконавчого директора заводу оскаржив рішення. Наполягав на його «незаконності» і «необґрунтованасті».

Представники прокуратури Одеської області, які просила про перевірку, на засідання апеляційного суду не прийшли, хоча були своєчасно повідомлені про дату, час і місце розгляду справи.

При відсутності прокурорів апеляційна інстанція прийшла до невтішного висновку: клопотання про перевірку НПЗ було задоволено з грубими порушеннями КПК, що тягне за собою скасування рішення.

Серед причин: журнал судового засідання Приморського суду Одеси не містить технічного носія інформації (СД-диска) з фіксацією зазначеного судового засідання першої інстанції.

При цьому, скасовуючи рішення Приморського суду Одеси, Апеляційний суд Одеської області вважає, що «не має змоги призначити новий розгляд у суді першої інстанції або постановити своє рішення по суті», оскільки апеляцією були виявлені інші істотні порушення.

Наприклад, таке: «звертаючись до судді з клопотанням про перевірку, слідчий не обґрунтував необхідність її проведення саме на підставі постанови слідчого судді і не представив доказів про неможливість отримати докази іншим способом. Слідчий суддя на вказаний недолік клопотання уваги не звернув, що є порушенням вимог закону».

В апеляції наполягали: ні прокурор, ні слідчий не надав судді для вивчення матеріали кримінального провадження, якими обґрунтовуються необхідність призначення позапланової перевірки.

Апеляційні судді, буквально, засуджували своїх колег з першої інстанції, які «не повинні формально підходити до розгляду таких клопотань і приймати рішення про задоволення невмотивованих клопотань слідчого у кримінальному провадженні, в рамках якого слідство навіть фактично не проводилося, про що свідчить зміст клопотання слідчого і додані до нього матеріали ».

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...