"Модернізації не підлягає саме іранське суспільство, бо у ньому минуле остаточно перемогло майбутнє" - Портніков про протести в Ірані

На думку журналіста, підсумком протестів, які спалахнули в Ірані, може бути або руйнування держави, або воцаріння авторитаризму за російським чи єгипетським зразком.

Масові протести в Ірані. Фото:znaj.ua

Передбачити, чим завершаться масштабні антиурядові виступи в Ірані неможливо, але в будь-якому разі не йдеться про демократизацію іранського суспільства. Про це написав у Facebook політичний оглядач Віталій Портніков, передають Патріоти України.

"Неймовірно важко передбачити поведінку іранської молоді. Це мільйони людей, які навіть теоретично не уявляють собі, що таке свобода. Саме тому залишається безліч варіантів у разі, якщо режим не витримає: від єгипетського чи російського відновлення авторитаризму до лівійського самозруйнування держави", – вважає він.

Портніков нагадав, що ісламська революція 1979 року була консервативною, шаха, який виступав за вестернізацію Ірану, вигнали. Сьогоднішній Іран нагадує оглядачеві СРСР 1964 року, напередодні зміщення "умовного реформатора" Микити Хрущова з поста глави держави. Президента Хасана Рухані "може очікувати та сама доля", припустив Портніков.

"Позитивного варіанту немає просто тому, що модернізації не підлягає саме іранське суспільство – як будь-яке суспільство, у якому минуле остаточно перемогло майбутнє і продукує само себе", – заявив журналіст.

Він додав, що багато чого ріднить сучасні Іран та Росію, яким "залишається тільки гнити".

Як відомо, 28 грудня в Ірані почалися найбільші за вісім років антиурядові акції протесту. Від влади країни вимагають побороти бідність, звільнити політв'язнів, покласти край свавіллю поліції і припинити участь у конфліктах у Ємені, Сирії та Іраку. Силовики застосували водомети і затримали десятки активістів.

30 грудня протести поширилися на столицю Ірану Тегеран. Демонстранти намагалися штурмувати державні будівлі. За даними іранських ЗМІ, протягом чотирьох днів загинуло 12 учасників демонстрацій.

У зв'язку з антиурядовими мітингами влада Ірану заблокувала Instagram і Telegram.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...