"Мовчати вже не можна": Суддю, яка виправдовувала "Беркут" і позбавляла прав автомайданівців звільняти не будуть

Суддя винесла рішення про взяття під варту на 2 місяці звіряче побитого журналіста Валерія Гарагуца 01 грудня 2013 року. Також вона позбавила прав 6 автомайданівців за поїздку до Межигір'я.

ВАСУ. Фото: www.krapka.org.ua.

"ВАСУ допомагає "суддям Майдану" уникнути відповідальності! У реєстрі з'явилося рішення Вищого адміністративного суду, яким скасовано рішення ВРЮ про звільнення судді Шевченківського суду Гриньковської за порушення присяги", - написав Роман Маселко на своїй сторінці у "Фейсбуці", передають Патріоти України.

Нагадую, ця суддя винесла рішення про взяття під варту на 2 місяці звіряче побитого журналіста Валерія Гарагуца 01 грудня 2013 року. Також вона позбавила прав 6 автомайданівців за поїздку до Межигір'я. Гриньковська справді допустила стільки очевидних порушень, що я ні на мить не сумнівався - вона буде звільнена. Але ВАСУ вчергове повністю перевернув мою свідомість.

У своєму рішенні ВАСУ не просто оцінював процедурні промахи ВРЮ, як це було у інших рішеннях (строк, заявники тощо). Тут дано детальний аналіз правомірності дій самої Гриньковської та змісту рішення ВРЮ. І висновки ВАСУ просто феноменальні:

1) Стосовно арешту журналіста Гарагуца. ВАСУ вирішив, що тут Гриньковська не допустила ЖОДНИХ (!!!) порушень. "колегія суддів приходить до висновку, що суддя ОСОБА_4. під час розгляду клопотання про обрання щодо підозрюваного міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та прийняття за його результатом ухвали вимог процесуального закону або присяги судді не порушувала."

Тут же ВАСУ робить просто шедевральний висновок про неможливівсть протиправного насильства стосовно особи, яка перебуває під повним контролем правоохоронних органів: "ОСОБА_7 на момент розгляду клопотання про запобіжний захід знаходився у статусі затриманого, а потім взятим під варту, що передбачає знаходження під повним контролем правоохоронних органів та органів прокуратури, ВИКЛЮЧАЄ застосування до нього неправомірного насильства". Хто не памятає тих подій варто подивитись це відео з такими звичними для беркуту вигуками "На колени мразь":

А тут інформація про журналіста Гарагуца, який на переконання Гриньковської побив 70 (!!!) правоохоронців - news.liga.net/interview/politics/937498-kak_berkut_izbil_i_zaderzhal_zhurnalista_garagutsa.htm.

2) стосовно позбавлення прав керування 6 (!!!!) учасників поїздки до Межигіря. Усіх їх позбавлено прав на 4 місяці.

Одну з цих справ вів я і чудово памятаю ту зухвалість, з якою Гриньковська виносила рішення проти Alex Bobin. На суд ми тоді подали їй цілу пачку документів, які підтверджували факти фальсифікації рапортів, але це не справило на неї жодного враження. Вона відкинула ці докази, а також усі наші клопотання. Після суду вона лише єхидно посміхнулась і майже прямим текстом сказала, що чудово все розуміє, але так нам і треба.

Але ВАСУ і тут незворушний: "колегія суддів вважає необґрунтованим висновок ВРЮ щодо наявності в діях судді Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_4 при розгляді справ про адміністративних матеріалів порушень, які могли б бути визнані підставою для звільнення її за порушення присяги судді."

Більше того, ВАСУ вирішив, що цілий ряд порушень (складання протоколів без водіїв, розгляд справи в суді без участі водіїв, порушення при складанні протоколу тощо) взагалі не є порушенням !!!

Загальний висновок ВАСУ: "обставин і фактів, які б могли викликати сумнів у об'єктивності позивача, свідчили про несумлінне виконання нею своїх службових обов'язків та приниження авторитету судової влади, недотримання принципів неупередженості, самостійності та незалежності суддів, чесності та непідкупності судових органів, не встановлено та відповідачем не доведено."

Ключовий в рішенні ВАСУ - ВРЮ взагалі не має права робити такі перевірки та давати оцінку суддям і їх рішенням: "Вища рада юстиції не наділена повноваженнями щодо перевірки правильності оцінки судом доказів у справі, законності та обґрунтованості судового рішення, яка здійснюється судом вищестоящої інстанції згідно порядку, встановленому відповідним процесуальним законом. Перевірка такого рішення будь-яким суб'єктом владних повноважень в іншому порядку законодавством не передбачена, а тому є такою, що здійснена з порушенням приписів ч.2 ст.19 Конституції України."

Цинізм ситуації у тому, що вказуючи на те, що ніхто не вправі давати оцінку рішенням судів ВАСУ сам зробив досить детальну оцінку рішень Гриньковської і прийшов до висновку, що порушень не було. Але ж оцінку зробив, тоді як ВРЮ заборонив це робити.

Цим рішенням ВАСУ фактично підмінив собою ВРЮ та заборонив їй карати суддів за очевидні порушення присяги. ВАСУ вчергове продемонстрував суспільству, що найочевидніші порушення та однозначно свавільні рішення судів розцінюються ВАСУ, як законні та обгрунтовані, а тому суддям не варто переживати, що їх буде притягнуто до відповідальності. Цим знову підтверджено, що в Україні не діє принцип індивідуальної відповідальності.

Останнє слово за ВСУ. Буде справу розглядати діючий ВСУ чи вже реформований невідомо, але від цього рішення залежить чи понесуть взагалі справедливе покарання судді Майдану чи ми знову культивуватимемо принцип безкарності.

P.S. Оскільки ця проблематика все ж таки є дискусійною в правових колах, то цікавою буде думка з цього приводу авторитетних фахівців. Чи вправі ВРЮ оцінювати рішення суддів? Чи вправі ВАСУ оцінювати рішення ВРЮ? Де межа дискреції суду та ВРЮ? По яких фактах визначати істотність порушень судді?

Як на мене, то ВРЮ дійсно зробила помилку в тому, що оцінювала лише конкретні рішення і не брала до уваги інші фактори (винесення рішень по аналогічних справах, поведінка судді на засіданні, наявність інформації про тиск на суддів тощо). По тій самій Гриньковській я на засіданні ВРЮ просив врахувати докази тиску на суддів, але ВРЮ відмовилась це робити. Що скажете, панове експерти? Тут мовчати вже не можна.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти просунулися на Донбасі та на півдні, ворог увірвався в ще один населений пункт, - карта DeepState

четвер, 2 травень 2024, 9:23

Аналітики повідомляють про просування окупантів в Урожайному, а також на Авдіївському напрямку після захоплення двох населених пунктів. За даними Генштабу, на зазначеній ділянці фронту минулої доби відбили 39 атак. . Збройні сили Російської Федерації ...

Народні прикмети на 2 травня: Що забороняється, а що заохочується на день пам'яті Бориса та Гліба

четвер, 2 травень 2024, 7:05

Православна церква України 2 травня за новим стилем вшановує пам'ять Олександрійського архієпископа Афанасія Великого, а також відзначає перенесення мощей благовірних князів Бориса і Гліба, перших канонізованих святих Русі-України, до нового храму сина...