"Можливість подякувати бійцям за те, що вони зберегли нашу країну": Блогер пояснив, чому українцям потрібен парад

Так, це поки не день нашої перемоги, але парад має і символічне значення – війська у воюючій країні мають виключний статус, якоюсь мірою вони є ключовими представниками країни, за яку воюють.

Військовий парад. Фото: podrobnosti.ua.

"Парад українських військових за участю бронетехніки викликав чималу хвилю резонансу у "фейсбуці". Дописувачі не соромлячись називають парад на честь 25-ї річниці незалежності України непотрібним і навіть шкідливим - бо бронетехніка псує столичний асфальт", - написав журналіст Всеволод Шаманич у своєму блозі на lb.ua, передають Патріоти України.

З'являються вже традиційні коменти про те, що гроші витрачені на парад можна було б витратити на реформування економіки та інші популістські гасла, які звичайно ж ніхто не збирається втілювати. Однак на противагу доволі матеріалістичним аргументам про непотрібність параду слід висунути і важливу контраргументацію на його користь.

Перш за все парад виконує важливу соціальну функцію. Він згуртовує людей і насправді є єдиним заходом Дня Незалежності 24 серпня який дійсно хочуть побачити мільйони українців. Уявіть собі людину, яка б в СРСР, розореному поствоєнними негараздами виступила проти параду на 9 травня - ця людина б наразилась на осуд всього суспільства. Так, це поки не день нашої перемоги, але парад має і символічне значення - війська у воюючій країні мають виключний статус, якоюсь мірою вони є ключовими представниками країни, за яку воюють.

Після двох років кровопролитної війни ми відмовляємо нашим бійцям у праві помаршувати столицею і проїхатись по вулиці на танках? Відмовляємо тим самим бійцям, які йшли в атаку без бронежилетів, точно знаючи що у разі їх смерті про їх рідних подбають лише волонтери, але не наше «суспільство», яке тепер з виглядом раціонального громадянина рахують збитки у вигляді побитого київського асфальту?

Це продовження тієї самої лінії, яка була до Майдану. Лінії України де не має ніяких інтересів і цінностей окрім матеріальних, де не може бути поваги ані до національних символів, ані до війська, ані до суверенітету і інших ознак незалежної держави. Ця лінія колись привела нас у прірву, яка закінчилась революцією і війною з купою втрат. Ми не можемо бути байдужими до свого війська, тим більше у час війни. Для багатьох вояків парад - час слави, яку вони недоотримують, сидячи в сирих окопах на лінії розмежування під обстрілом.

Завтра є можливість подякувати бійцям за те, що вони зберегли нашу країну. Хай навіть і ціною київського асфальту. Пам'ятаєте дні, коли ми врятували Україну від диктатора пожертвувавши бруківкою в центрі Києва і Домом Профспілок? Іноді жертви мають великий сенс.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пілот важкого бомбардувальника розповів, чому впав Ту-22М3 і чим він унікальний

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:27

Для Росії літак важливий тим, що може нести ракети, які запускаються на сотні кілометрів. Оприлюднені відео падіння Ту-22М3 не дають однозначної відповіді про те, чому саме впав літак. Можуть бути декілька причин, одна з яких – поява в Україні модерніз...

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.