Мить, коли впав Сергій. Саме Нігоян привів на Грушевського, таких, як я, переляканих, загальмованих мудрагелів, котрі вважали ескалацію безглуздою: пам'яті першого вбитого майданівця

Передчуття, що цього разу бій закінчиться смертю, висіло в повітрі хмарою, чорнішою за дим від покришок, після першого ж вибуху шумової гранати на Грушевського. Смерть Сергія вжахнула - але не стала несподіванкою.

Сергій Нігоян. Фото: www.bigfoto.in.ua.

"Я Нігояна не знав. Це тим прикріше, що ми ще й земляки: він теж із Дніпропетровщини. Навіть не пам'ятаю його на барикадах - серед маси облич, у постійному русі й напруженні загалом мало кого можна виокремити", - написав Дмитро Десятирик у своєму блозі на day.kiev.ua, передають Патріоти України.

При тому його напрочуд багато на різних відео; приміром, у фільмі «Зима у вогні», щойно номінованому на «Оскара», є доволі тривалий епізод. Сергій був надто помітний, яскравий. А ще переконаний, запальний. Справжній воїн. Через те, думаю, і вбили.

І все одно, зараз, вкотре переглядаючи відео сутичок 22 січня, знову переймаюся питанням: чи було це невідворотнім? А потім згадую: передчуття, що цього разу бій закінчиться смертю, висіло в повітрі хмарою, чорнішою за дим від покришок, після першого ж вибуху шумової гранати на Грушевського. Смерть Сергія вжахнула - але не стала несподіванкою.

Та й заявку на вбивство, за великим рахунком, влада зробила раніше - коли продажна депутатська сволота проголосувала за диктаторські закони, не просто легітимізувавши поліцейський режим, а й передавши народу жест зневаги й погрози з самого верху: ми з вами не рахуватимемося, ми правуватимемо над вами як нам заманеться.

Мушу зізнатися: саме Нігоян-молодший привів мене на Грушевського, мене і багатьох таких, як я, переляканих, загальмованих мудрагелів, котрі вважали ескалацію безглуздою, покладалися на довге терпляче стояння на площі, бо перебували в помаранчевому маренні, яке на ту мить було нічим інакшим, аніж прикриттям для банальної слабодухості. У мить, коли Сергій упав, новітня історія України не пішла по інакшому річищу - вона нарешті почалася. Хребет радянської епохи, котра продовжувала тримати нас усіма своїми пазурами, зламався на цьому 20-річному хлопцеві. Цієї миті до всіх дійшло: вороття немає, пізньорадянський барак, декорований іграшковими свободами, рухнув, жодних компромісів більше не буде.

Сергію, ти допоміг мені відчути, що таке справжня гідність. Можливо, вперше в моєму житті. Спасибі, земляче.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

П’ять квартир у Києві, Tesla і Mersedes: Нардепа-"слугу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, - джерело

четвер, 2 травень 2024, 14:01

Чинному народному депутату України повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 11 млн грн. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Національного антикорупційного бюро у четвер, 2 травня, передають Патріоти Укр...

Поранено десятки окупантів: Нові подробиці щодо збитків РФ внаслідок удару ракетами ATACMS по Криму, - соцмережі

четвер, 2 травень 2024, 13:43

У четвер, 2 травня, проєкт ВЧК-ОГПУ з посиланням на дані ЗС РФ, розкрив збитки Росії після удару ЗСУ балістичними ракетами ATACMS по Криму 30 квітня. Про це йдеться у дописі ВЧК-ОГПУ у Telegram, передають Патріоти України. Зазначається, що загалом, за ...