"Мить відплати прийшла. Власникам кешу час відповісти за крадіжку", - Сергій Лещенко

Електронні декларації показали: найвигідніший стартап в Україні — політична кар'єра. Не потрібно ставати Марком Цукербергом або Сергієм Бріном, вигадувати Facebook або Google. Варто лише інвестувати в депутатський мандат.

Брати Дубневичі. Фото:Zaxid.net

Усю потворність української політики можна показати на одному прикладі використання влади для особистого збагачення. Мова — про братів Дубневичів, переможців у номінації "Власники найбільшого кешу в країні". Про це пише у блозі Нового времени нардеп від БПП Сергій Лещенко, інформують Патріоти України.

Електронні декларації показали: найвигідніший стартап в Україні — політична кар'єра. Не потрібно ставати Марком Цукербергом або Сергієм Бріном, вигадувати Facebook або Google. Варто лише інвестувати в депутатський мандат, і до кінця строку капіталізації, побудованої на політичних розмінах і корупційних схемах, тобі заздритимуть навіть у Кремнієвій долині.

Декларації шокували громадян України. Перш за все масштабами заявленої готівки. Давно шукав привід написати про братів Богдана та Ярослава Дубневичів як класичний приклад використання мандата влади для особистого збагачення.

Кейс Дубневичів — типовий випадок конфлікту інтересів. Молодший з братів, Ярослав, очолює транспортний комітет парламенту, при цьому обидва контролюють частину керівництва транспортної галузі та розвивають бізнес у цій сфері.

Те, як можна капіталізуватися на владі, легко відстежити завдяки офіційним даним за 2013-2015 роки, наданим Укрзалізницею у відповідь на моє депутатське звернення.

В останній рік правління Януковича на залізниці "годувався" друг покійного молодшого сина Януковича, колишній депутат-регіонал Вілен Шатворян. Близька до нього компанія Євроінвестбуд постачила щільниць і скріплень на 48 млн грн.

За підсумками 2014‑го на регіонала Шатворяна йде 11 млн грн. І в цей час з Укрзалізницею починає працювати близька до Дубневичів компанія Експозиція. Вона постачає ті самі щільниці та скріплення на 103 млн грн. 2015 року в їхніх руках зосереджується повноцінна влада, і обсяги постачань зростають удвічі: тепер вже до 173 млн грн.

Станом на середину 2016 року сумарний заробіток фірми з Городка Львівської області досяг 300 млн грн. При цьому Дубневичі контролюють одного з членів правління державної компанії — директора з інфраструктури Укрзалізниці Сергія Михальчука, а заступник із закупівель на залізниці Едуард Пушкаренко оформлений помічником одного з братів-депутатів.

У парламенті можна почути чимало розповідей про те, що пост голови транспортного комітету Ярослав Дубневич розглядає як приватну вотчину. Наприклад, він відкрито погрожував міністру інфраструктури заморозити всі законопроекти, якщо той не врахує його інтерес з кадрових питань. Зокрема, шантаж стосувався призначення керівника аеропорту Львів.

Дубневичі — зовсім не унікальний приклад конфлікту інтересів в українському парламенті. Достатньо подивитися на склад аграрного комітету Ради — він заповнений родичами і менеджерами сільськогосподарських олігархів. Лобовані закони призводять до надприбутків, а потім — до яхт, розмах яких вражає уяву.

Ну, а згадуваний вище друг Януковича Вілен Шатворян, перечекавши лихі часи, на ґрунті вірменського земляцтва зблизився з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковом. Разом вони розвивають мережу ігрових залів В мережі.

До речі, його конкурент у цьому бізнесі — депутат від БПП Олександр Третьяков, який просуває мережу Національна лотерея під заступництвом генпрокурора Юрія Луценка. Однак це вже зовсім інша історія, де конфлікт інтересів накладається на міжкланові розборки.

Безкарність і бажання урвати розбещують — то несподіваніше для корупціонерів прийде мить відплати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів про особливості останніх ворожих дій у небі над Україною

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:55

Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ, зазначив, що останніми днями фіксується відсутність "шахедів" у повітряному просторі України, однак ворог робить більший акцент на балістичне озброєння та на керовані авіаційні ракети типу Х-59, передають Патріоти...

"Усі обіцянки прийняти Україну в НАТО та ЄС – це не більше, ніж слова": Швейцарський "експерт" просуває проросійські наративи

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:43

Швейцарський псевдоексперт Жак Бо підігрує російській пропаганді та просуває фейк, що Україну не чекають ні в НАТО, ні в ЄС. Про це попереджає Центр стратегічних комунікацій, передають Патріоти України. "Усі обіцянки прийняти Україну в НАТО та ЄС – це ...