На Одещині пацієнти психлікарні живуть в нелюдських умовах (відео)

В одному з найбільших в Україні психоневрологічних інтернатів пацієнти п’ють технічну воду і проживають в антисанітарних умовах.

У психлікарні на Одещині хворі живуть у справжніх карцерах та п’ють технічну воду (відео)

Умови, в яких тримають чотири сотні жінок із психічними розладами, м'яко кажучи, шокують. Що характерно, керівників Великорибальського інтернату регулярно ловлять на розкраданні майна. Директорів міняють, але умови у закладі кращі не стають, повідомляють Патріоти України з посиланням на Надзвичайні новини.

На вході до Великорибальського інтернату Анатолій Шкімбов обурений директор закладу не пустив журналістів із телекамерами та правозахисників: «Я викликаю міліцію, я вас не пускаю!».

Поки він погрожував всім поліцією, журналісти швидко попрямували до найближчого житлового корпусу. Підопічні тут, навіть у приміщенні, в куртках і шапках. Тут вогко, як у лазні, але холодно. Стіни та стелю рівним шаром вкриває цвіль.

Антисанітарія у психоневрологічному Великорибальському інтернаті на ОдещиніАнтисанітарія у психоневрологічному Великорибальському інтернаті на Одещині

«Боремося, утеплюємо. Але ніяк не можемо зрозуміти, чому вона береться. Як би намагаємося боротися», - каже директор інтернату Анатолій Шкімбов.

Анатолій ШкімбовАнатолій Шкімбов

І цей цвілий корпус, виявляється, найкращий. Решта будинків для підопічних – столітні сільські хати. Ворота до них завчасно замкнені директором.

Санітарка Марія Ходис пояснює: «Громадськість не пускати. Нікого не пускати без нього. Якщо він з'явиться з кимось, тоді можемо пустити».

Незважаючи на заборону, санітарка розповідає, що в цьому «корпусі» ще холодніше. Марія каже, в інтернаті немає навіть питної воді. Тож хворі жінки п'ють технічну воду.

«Ну, ви звісно її вип'єте, щоб я вам винесла спробувати ту воду. Вона не годна, вона солона. Підопічні її п'ють. У корпусі у нас 8-10 градусів, підопічні голі – я перепрошую, але це факт – заходять в баню в якій з рота пара йде! Це нормально?», - розповідає санітарка.

Психоневрологічний Великорибальський інтернат на ОдещиніПсихоневрологічний Великорибальський інтернат на Одещині

Антисанітарія у психоневрологічному Великорибальському інтернаті на ОдещиніАнтисанітарія у психоневрологічному Великорибальському інтернаті на Одещині

Найстрашніший в інтернаті – сьомий корпус. Фактично, це імпровізований карцер. Тут високий паркан та грати на вікнах.

Надхолодна кімната у психоневрологічному Великорибальському інтернаті на ОдещиніНадхолодна кімната у психоневрологічному Великорибальському інтернаті на Одещині

Фон для цього жаху – запах людських фекалій. Він іде від переповнених вигрібних ям та підгузок для дорослих. Вони горами звалені прямо за корпусами. Не дивно, що в інтернаті час від часу спалахує тиф.

«Їх вітром роздуває. Я не знаю, як бактерія тифу діє, але те, що їх роздуває по полях…», - резюмує правозахисник Георгій Блощиця.

Антисанітарія у психоневрологічному Великорибальському інтернаті на ОдещиніАнтисанітарія у психоневрологічному Великорибальському інтернаті на Одещині

На підопічних інтернату добре заробляють. Для мешканців сусідніх сіл та санітарів хворі жінки давно перетворились на дешеву робочу силу.

«Вони запрошують додому – ось ці санітарки, робітники. В основному санітарки. Що можна по дому робимо: город там, платять гроші, і в інтернат приходимо», - каже одна з підопічних інтернату.

Колишній завхоз на умовах анонімності розповідає: в інтернаті крадуть, що можуть. Звідти і жахливі умови у закладі. Керівництво нібито наживається на всьому – від пенсій підопічних та будматеріалів.

«150 тонн, наприклад, водоімульсіонки. Я зіткнувся з тоннами вапна, списаними, цементу. Якщо ви звернули увагу, територія дуже велика. 25 гектарів – тільки те, де живуть люди. І купа будинків. Вони на всі ці будинки списували лише за документами будматеріали. А це все великі гроші», - розповідає колишній завідуючий хазяйством.

Найгірше для підопічних інтернату – це те, що абсолютна більшість з них позбавлена дієздатності. Тож жінки не можуть ані лишити Великорибальський інтернат, ані поскаржитись на своє життя.

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Немає механізмів повернути українців із-за кордону, кожна країна буде захищати свої інтереси - Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:53

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава може допомогти повернути чоловіків призовного віку в Україну, про це ж обіцяли подумати і в Литві. Проте в Німеччині заявили, що чоловіки можуть залишаться в країні навіть з недійсним па...

ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:15

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади Юрій Федоренко заявив, що у Часовому Яру противника немає, місто повністю контролюється Силами оборони України, передають Патріоти України. "Бойо...