Навіщо нам закон "про мову": "Наша толерантність вже призвела до того, що у нас іде війна з Росією", - Малкович

На думку поета, протягом років незалежності Україна була надто толерантна, надто боялася жорсткіших рішень і не хотіла "образити Росію".

Іван Малкович. Фото: YouTube

Україні потрібен новий закон "Про мову", що буде розширювати сфери використання української мови; якби подібний закон було прийнято 2 грудня 1991 року, в Україні сьогодні не було б війни. Таку думку "Обозревателю" висловив поет, директор видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га" Іван Малкович, повідомляють Патріоти України.

"Я знаю про таку ініціативу, але самого проекту закону ще не бачив. Але якби якийсь подібний закон було прийнято 2 грудня 1991 року, в Україні сьогодні не було б війни. Ми б узагалі не знали про якесь розділення, Донеччина б вивчала історію України, а не "историю родного Донбасса", і ми б вже були членом Євросоюзу", - сказав він.

"Як це – жити в Україні і не знати мови? Де таке можливе? Наша толерантність призвела до того, що у нас іде війна з Росією, - власне, це війна, за великим рахунком, за нашу ідентичність", - впевнений Малкович. На його думку, протягом років незалежності Україна була надто толерантна, надто боялася жорсткіших рішень і не хотіла "образити Росію". "Ми завжди діяли м’яко, але м’яко – це ніяк", - підкреслив видавець.

Разом з тим він нагадав про те, що подібні закони діють і в Росії, і в країнах Європи. "Такий закон діє, зокрема, в Німеччині. Там є проблема мігрантів з Туреччини, тому дітей на перервах зобов’язують спілкуватися лише німецькою мовою".

За словами Малковича, закон "спочатку мало що змінить", але він дасть можливість захищати мовні права українців, зокрема, в суді. "Українці гіпертолерантні, але, коли ти лагідний, то думають, що ти слабкий, - про це ще Горацій писав. Такий закон міг би захистити наше право отримувати всі послуги рідною мовою", - впевнений він.

Він також навів приклад позитивного ефекту від законодавчого регулювання присутності української музики в радіо-просторі. "Ввели квоти на українську музику – і ми почали більше чути української музики. Звичайно, вона поки що дуже різної якості, незрідка доводиться перемикати хвилю. Але з’являється чимало пісень і дуже доброго рівня, і їх з часом буде ще більше. Це підхльостує митців творити українською. А з кількості з’явиться і якість".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перетворити друге за величиною місто України на сіру зону: Кремль затіяв операцію проти Харкова, щоб з міста втекли люди, - ISW

вівторок, 23 квітень 2024, 9:40

Рупори Кремля також використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції, щоб викликати паніку серед українців. . За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного нас...

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...