Не залишити своїх напризволяще або чому Україні потрібен "майдан" у Станиці Луганській

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив, що Станиця Луганська може не потрапити під угоду з розведення сил і засобів.

Ілюстрація:ua-story.com.ua

Акції протесту проти відведення ЗСУ зі Станиці Луганської і медійна активність стосовно цих питань грають на руку Україні. Про це пише Андрій Коваленко на сайті depo.ua, передають Патріоти України.

Документ про розведення сил і засобів на трьох ділянках фронту на Донбасі, з перспективою поширення такого режиму на купу інших ділянок , який був прийнятий і підписаний на засіданні Тристоронньої групи 21-го вересня, дає змогу не більше ніж за 30 діб ЗСУ і терористам відвести війська на ділянках (Станиця Луганська, Золоте і Петрівське) на 2 км в ширину і 2 км в довжину.

Спочатку представники навіть казали про графік відведення, який складе 13 днів. Але вже зараз домовленості гальмують і "клаптиковий" мир ризикує не запарцювати і, до речі, цілком логічно.

Вже багато написано і сказано стосовно Станиці Луганської, яку мають залишити не тільки наші військові, але і поліція. Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз сказав, що у разі відведення військ бодай на 1 км, ми втратимо Станицю Луганську. Його думку також поділяють багато експертів, а також Геннадій Москаль. Представник України в підгрупі з безпеки у Тристоронній групі Євген Марчук (очолював СБУ за Кучми) вважає, що Гарбуз і йому подібні нічого не розуміє - у цих зонах, зокрема в Станиці, буде ОБСЄ все моніторити і у разі чого Україна зможе повернути війська на позиції.

У Станиці Луганській в зоні ризику опиняються більшість насосних підстанцій водозаборів, через які здійснюється водозабезпечення Станиці Луганської, с.Нижня Вільхова і Маркова. Під загрозою атаки з боку терористів, які можуть перейти міст після відведення наших сил, потрапляють дві місцеві школи.

Після слів Марчука, терористи обстріляли Станицю Луганську, а місцеві жителі почали благати не відводити війська, погрожуючи акціями протесту. А заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука заявив, що Станиця Луганська може не потрапити під угоду з розведення сил і засобів.

До всіх цих рухів також додається неможливість ОБСЄ розпочати контроль за розведенням сторін у "зонах безпеки". СММ ОБСЄ скаржиться через міни на Луганщині і Донеччині, причому, з боку терористів.

Вся ця картина - затягування часу, дуже логічне, яке в принципі грає на нас. Оскільки, що б не казали представники України в Тристоронній групі, той документ, який вони підписали, відверто хочеться викинути у смітник.

Зрозуміло, що у Станиці Луганській далеко не всі будуть підтримувати акції протесту проти відведення військ. Це козаче поселення, де дуже сильні до сих пір проросійські настрої. Але піднімати людей на мітинги дуже потрібно з кількох причин. По-перше, у разі звичайного невідведення сил і засобів "Л-ДНР", а з ними і Росія, почнуть звинувачувати Україну у невиконанні домовленостей.

Якщо на думку "Л-ДНР" всім плювати, то Росія зможе використовувати це навіть на зустрічі у "Нормандському форматі" чи у питаннях не продовження санкцій. Мовляв, Україна зриває мир. І саме громадські акції протесту, по суті, відводять підозру від офіційного Києва. Протестують люди - ми маємо до них дослухатися.

Бажано якомога довше тягнути час - нехай пройде максимальний термін у 30 днів. За цей час у Станиці Луганській дійсно мають пройти акції протесту, картинка потрібна не тільки для українській, але й іноземних ЗМІ. Потім буде знову засідання Тристоронньої групи, на якому говоритимуть про дану непросту ситуацію.

Більше того, існує кілька "зон", які можна запропонувати замість Станиці Луганської. Ці питання і так виглядають звичайними торгами, то чому б і ні.

Зрозуміло, що дані події супроводжуватимуться певною ескалацією на фронті, де миру і досі немає. Але нам потрібно тягнути час в будь-яких питаннях, що стосуються переговорів

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....