Небезпечна повзуча анексія: Якщо не діяти вже зараз, Україна втратить Азов, - військовий експерт США

Переслідуючи українські комерційні судна та заблокувавши доступ через Керченську протоку суднам певних розмірів та ваги, Росія чинить економічний тиск на Україну.

Ілюстрація:Радіо СвободаРосія дедалі більше мілітаризує Азовське море. Кремль чинить перепони для кораблів, які прямують до українських портів – щоб міжнародний бізнес втрачав інтерес до співпраці з нашою державою. Така політика країни-агресора турбує Сполучені Штати, передають Патріоти України.

Вашингтонські експерти називають ситуацію в Азовському морі – вкрай небезпечною. Вони переконані: переслідуючи українські комерційні судна та заблокувавши доступ через Керченську протоку суднам певних розмірів та ваги, Росія чинить економічний тиск на Україну, перешкоджає комерційному трафіку до Маріуполя і намагається унеможливити будь-яку діяльність українських суден в Азовському морі. Це може бути передумовою для військових дій.

"Зараз спостерігаємо схему поступової повзучої анексії: притиснення українських комерційних суден, і як результат – спробу контролювати торгівлю в Азовському морі," -зазначив директор Американського центру Байдена Майкл Карпентер.

Карпентер не відкидає можливості анексії де-юре, але вона, на думку колишнього посадовця Пентагону, може статися не раніше, ніж за кілька років. Найменше, що Україна може зробити нині, каже він: вести активні переговори з партнерами по НАТО, розробити спільну стратегію вирішення кризи, якої на разі не має ані Україна, ані Альянс.

Якщо не діяти вже зараз, Україна втратить Азов – каже інший військовий експерт, Глен Говард. Він пропонує вже зараз надіслати навіть маленькі судна до Азовського моря – аби продемонструвати український прапор, свободу навігації.

"Це майже запізно. Ви маєте Гюрзи та артилерійські катери, які сидять в Одеському порту. Помістіть їх на трейлери і перевезіть суходолом до Азовського моря. Однак таких трейлерів у вас немає, уряд не хоче витрачати гроші на їхню купівлю.

Захистіть Бердянськ, поговоріть зі Сполученими Штатами, домовтеся про зустріч на високому рівні. Бо щойно російські військово-морські сили розмістять своє озброєння будь-де на вашому березі – українська армія не зможе розгромити їх артилерією," – заявив президент Фундації Джеймстаун Глен Говард.

Джерело: Факти.ICTV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...