Несподівано: Експерт пояснив, чому Порошенку може бути невигідним повернення Савченко в Україну

Надія Савченко може стати сильним інструментом політичної конкуренції в руках Юлії Тимошенко, а також її повернення може створити прецедент, що спонукатиме російські спецслужби до нових викрадень українських громадян, вважає аналітик.

Надія Савченко. Фото:www.ukrinform.ua

Президент України Петро Порошенко може не бажати повернення української льотчиці Надії Савченко на батьківщину, побоюючись створити небезпечний прецедент, який підштовхне Росію до нових викрадень українських військових на території України, а також не бажаючи посилити фракцію "Батьківщина" Юлії Тимошенко, від якої Савченко і пройшла в парламент. Про це пише старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк в своїй статті для Апострофа, інформують Патріоти України.

За даними видання, українська сторона може бути не готова до обміну. На Банковій вважають, що дана формула є досить ризикованою для України, оскільки це створить для Москви прецедент. Немає ніяких гарантій, що російські спецслужби не будуть затримувати за підозрою в тероризмі десятки українських громадян не тільки в Криму і в зоні проведення АТО, але і на території РФ. Потім їх судитимуть, а потім вимагатимуть обміну або інших поступок. Тому, з політичної точки зору, - обмін невигідний для Києва, оскільки може заохочувати Москву на неадекватні дії.

Втім є й інші обставини, які не влаштовують Україну, але можуть бути вигідні Росії. Так, повернення Надії Савченко відповідає інтересам Кремля, оскільки призводить до посилення Юлії Тимошенко (українська льотчиця є народним депутатом фракції "Батьківщина"), а отже - до ослаблення президента Петра Порошенка. Тим більше, що Україна входить в зону політичної турбулентності, в якій питання проведення дострокових парламентських виборів залишається особливо актуальним. А Надія Савченко може стати сильним інструментом політичної конкуренції в руках Юлії Тимошенко.

Але з іншого боку, українська влада може піднести повернення Савченко як серйозний зовнішньополітичний успіх Петра Порошенка. Адже на тлі неможливості досягти проривів в інших сферах, в першу чергу в сфері європейської інтеграції та в боротьбі з корупцією, порятунок "політв'язнів" може стати одним з небагатьох способів для влади підняти свої рейтинги, які похитнулися.

Відзначимо, що в середу Петро Порошенко в своєму Facebook наголосив, що готовий скористатися своїм конституційним правом і обміняти Савченко, але за два роки "ніяких пропозицій з цього приводу не надходило".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

​І знову про свободу слова

вівторок, 30 квітень 2024, 10:03

Після включення Держдепом США питання свободи слова до проблемних в Україні – спостерігаємо якусь нездорову реакцію владних кіл. То «прокинулись» і надіслали до Ради Європи заяву про обмеження цілої низки прав через запровадження воєнного стану. Проце...

Після провалу на диво вчасно завітала смерть: Колишній російський військовий і його дружина-киянка організовували в Європі диверсії під керівництвом ГРУ, - The Insider

вівторок, 30 квітень 2024, 9:32

Колишній російський військовий Микола Шапошников і його дружина Олена, родом з Києва, допомагали Головному розвідувальному управлінню Росії організовувати диверсії в Європі, ділиться даними розслідування The Insider . Шапошникови - громадяни Чехії, я...