Незручна правда: бурштиновий «клондайк» в Україні розцвів при Порошенку — Bloomberg

Торгівля бурштином почала бурхливо розвиватися в останні три роки, коли обсяги експорту в Китай різко зросли, а ціна збільшилася приблизно в п'ять разів, до 5 тисяч доларів за фунт.

Знищена земля на місці видобутку бурштину. Фото: 4vlada.com

Патріоти України пропонують вашій увазі аналітичний нарис відомого англомовного видання Bloomberg. Неподалік від села Кухітська Воля, розташованого на заході України, густий ліс змінюється пустирем, поцяткованим заглибленнями, заповненими каламутною рідиною, в якій плавають гілки дерев і чагарників. Місцеві жителі називають це місце «клондайком»: це місце, де сотні чоловіків і жінок, стоячи по коліно у в'язкій рідині, незаконно видобувають бурштин - зкам'янілу викопну смолу дерев, які загинули 40 мільйонів років тому. За допомогою насосів, що працюють на газі, ці люди закачують воду на глибину в 3-6 метрів, в результаті чого на поверхню піднімається рідка багнюка, в якій зустрічаються шматочки бурштину. Як тільки старателі чують наближення незнайомого автомобіля, вони швидко вантажать своє обладнання на машини і їдуть. Через п'ять хвилин там вже нікого немає.

Це місце є одним з безлічі українських бурштинових «клондайків», де незаконні старателі добувають цей камінь. За оцінками Державного геологічного комітету, на заході України в надрах землі знаходиться близько 15 тисяч тонн бурштину, і, оскільки правоохоронні органи - а також корумповані місцеві чиновники - не справляються з навантаженням, незаконний видобуток бурштину вже давно витіснив більш дорогі законні методи видобутку. «Ця земля знищена, - говорить Михайло Бояркіна, глава геологічного комітету. - Ніхто не захоче вкладати в неї кошти».

«Недавні сутички між представниками поліції і все більш безцеремонними старателями змусили президента Петра Порошенка відправити туди загони спеціального призначення, щоб вони допомогли впоратися з незаконною торгівлею. Однак у зв'язку з тим, що велика частина таких родовищ знаходиться в сільських районах, куди можна дістатися лише на всюдиходах, а також з тим, що пильні місцеві жителі завжди готові підняти тривогу при появі незнайомців, поліція практично безсила. Спіймати їх майже неможливо, - сказала Оксана Сайчішіна, співробітниця поліції Рівненського району, де розташовано безліч родовищ бурштину. - Навіть якщо ми з'ясуємо, де вони працюють, на той час, коли ми будемо там, вони вже встигнуть втекти і сховатися».

Місцеві жителі вважають незаконний видобуток бурштину єдиним способом заробити на життя. Старателі працюють групами приблизно по шість чоловік, які управляються з насосом і потім ділять виручку. Світлана, 45-річна колишня вихователька дитячого саду, працює на «клондайк» вже більше року. Одягнена в робочий костюм кольору хакі, Світлана зізналася, що її зарплата в 1,2 тисячі гривень в тиждень (48 доларів) не залишила їй іншого вибору. «Тут я за один день можу заробити стільки, скільки я заробляла за місяць», - каже вона, монотонними рухами просіюючи каламутну воду в пошуках шматочків бурштину. Хоча вона боїться загрузнути і загинути в ямі, замаскованій каламутною рідиною, Світлана не збирається повертатися до своєї колишньої роботи. «Держава не може про нас подбати, тому нам самим доводиться це робити», - пояснює вона. Світлана, яка відмовилася назвати своє прізвище, каже, що поліція надає їм 12-годинний «захист» - тобто обіцяє не ловити їх, поки вони добувають бурштин - за 500 доларів за кожен насос. Представники поліції не захотіли прокоментувати ситуацію.

Торгівля бурштином почала бурхливо розвиватися в останні три роки, коли обсяги експорту в Китай різко зросли, а ціна збільшилася приблизно в п'ять разів, до 5 тисяч доларів за фунт. Покупці укладають угоди з місцевими жителями прямо у них вдома, як пояснив Ігор, чоловік в армійській формі, сховавший обличчя під в'язаною балаклавою. Він займається організацією видобутку бурштину в цьому селі. «До нас їдуть звідусіль - з Києва, з Польщі і навіть з Китаю», - додав він.

Незаконний видобуток призводить до пошкодження каменів і зниження ціни, що в кінцевому підсумку шкодить старателям, як каже Дмитро Тіаглій, директор державного підприємства «Бурштин», яке займається обробкою бурштину. Вода, яку використовують незаконні старателі, пошкоджує камінь, від чого він сильно втрачає в ціні, і зазвичай, за його словами, вони добувають не більше трьох чвертей запасів бурштину. Законні методи видобутку дозволяють акуратно видалити шари грунту і повністю просіяти всю землю, щоб витягти всі досить великі шматки бурштину. За словами Тіаглія, його компанія, що займається обробкою каменів, але не має права їх добувати, зазнає труднощів у пошуках постачальників і в даний час навіть закуповує бурштин в Польщі. Оскільки в Україні практично не існує компаній, які видобувають бурштин на законних підставах, його майстри звільнилися, щоб знайти собі більш прибуткову роботу - вони або приєдналися до незаконних старателів, або виїхали до Польщі.

Багато старателів кажуть, що видобуток бурштину треба легалізувати і що вони готові платити податки, якщо більша частина цих грошей буде залишатися в їхньому регіоні. «Я б хотів, щоб люди мали можливість вести свій невеликий бізнес і добувати бурштин на законних підставах», - говорить Олександр Васильєв, колишній незаконний старатель, який зараз працює в регіональній раді в Рівному. Тим часом старателі - і їхні доходи - почала витісняти державу, беручи на себе її функції. Вони організували фонд підтримки поранених солдатів, побудували дитячий майданчик в місцевому парку і оплатили будівництво церкви, чиї синьо-золоті куполи гордо височіють над селом. Усередині храму поки що стоять ліси, проте отець Роман, молодий священик в чорному вбранні, який стежить за ходом будівництва, говорить, що будівництво завершиться вже до кінця року - «якщо нам допоможуть». Тобто якщо незаконні старателі внесуть свій вклад.

До вищевикладеного залишається додати, що стало можливим таке неподобство в Україні саме в останні роки з тієї простої причини, що президентом країни став два роки тому олігарх, барига і злопам'ятний жлоб - як вважає лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.
Навіть за часи шахрая і бандита Януковича такого бардака на даному терені в Україні не було. Оскільки Порошенко є найгіршим з усіх українських президентів, включаючи його «папередніка».

А недавно і колишній соратник нинішнього президента Міхеїл Саакашвілі визнав, що «Порошенко переплюнув навіть Януковича».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...

Пілот важкого бомбардувальника розповів, чому впав Ту-22М3 і чим він унікальний

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:27

Для Росії літак важливий тим, що може нести ракети, які запускаються на сотні кілометрів. Оприлюднені відео падіння Ту-22М3 не дають однозначної відповіді про те, чому саме впав літак. Можуть бути декілька причин, одна з яких – поява в Україні модерніз...