"Ніякого перемир'я на Донбасі зараз немає", - Цаплієнко

Загарбники застосовують важку артилерію, міни калібром 120 мм, а також здійснюють диверсійні дії.

Війна на Донбасі триває, перемир'я немає. Ілюстрація: соцмережі.

"Напередодні представник СММ ОБСЄ Александр Гуґ заявив, що місія бачить, як обидві сторони активно окопуються, а також, що спроба розмінувати позиції завершилася провалом, – і це, на його думку, може свідчити про підготовку до ескалації конфлікту", - пише у своєму блозі військовий кореспондент Андрій Цаплієнко, передають Патріоти України, та продовжує:

"Але це може свідчити про що завгодно. Конфлікт триває. Як на мене, сторони особливо й не прагнули того, щоб остаточно припинити бойові дії, оскільки кожна має свою позицію. У нас – це відновлення територіальної цілісності України. У наших супротивників – поділ країни на Крим, непідпорядкований Україні, й на так звані "ЛДНР", які де-юре були б незалежними, а де-факто підпорядковувалися б Москві. І поки кожна зі сторін має намір домагатися своїх цілей. Тому будь-яке перемир'я закінчується порушенням. Так само сталося й із попереднім оголошеним "режимом тиші".

Ніякого перемир'я на Донбасі зараз немає. Принаймні я знаю, що загарбники застосовують важку артилерію, міни калібром 120 мм, свіжі осколки яких ми привези до Києва, а також здійснюють диверсійні дії. У той час, коли ми були у відрядженні в зоні АТО, в районі Зайцевого як мінімум двічі були спроби диверсійних груп проникнути на територію, яку контролює Україна. Ці спроби було успішно відбили нашими військові.

Кого підтримують мешканці, що залишилися на Донбасі, – Україну чи "рускій мір", – не чекайте від мене якихось узагальнень. Правда в тому, що люди похилого віку, чиї діти або онуки втратили роботу через військові дії та влаштувалися у так звані "силові структури" російських окупантів і колаборантів ОРДЛО, звісно ж, підтримуватимуть своїх найближчих родичів, по суті – загарбників. Я не хочу екстраполювати цю ситуацію на всіх мешканців Донбасу, але в окремих випадках, наприклад, у селі Зайцевому, ми такий ефект спостерігали.

Але наші військові неодноразово заявляли (й у звільненому Гладосовому, й у Зайцевому), що син за батька або батько за сина – не відповідає. Ніяких репресій і методів впливу до таких людей не застосовували. Ми були свідками того, як український офіцер привіз одному з пенсіонерів гуманітарну допомогу й повідомив, що знає, що його син – на протилежному боці, а проте – "ось вам гуманітарна допомога".

Тому настрої на Донбасі різні, люди там різні. Більшість втомилися від бойових дій і, як би це не було неприємно, готові прийняти будь-яку владу й у будь-якій формі – окупаційну або українську – лише б перестали стріляти. Підкреслю, що те, про що я кажу, стосується тієї частини населення, яка живе безпосередньо близько до лінії розмежування, – місцевості, що першою приймає на себе удар у цій війні. Такою є реальність, яку потрібно враховувати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...