Нові можливості для гібридної агресії Кремля, або Чому Росія роздає своє громадянство українцям, - Портніков

​Російські законодавці хочуть перетворити українське громадянство на фікцію.

Ілюстрація:https://ua.krymr.com

"Державна Дума Російської Федерації готується ухвалити поправки, які спростять отримання громадянами України громадянства Росії. Якщо раніше для початку процесу входження в російське громадянство необхідно було надати письмове підтвердження українських інстанцій про вихід з громадянства України, то тепер російським компетентним органам буде досить простої заяви громадянина про те, що він виходить з громадянства України. Заяви, яку ніхто ніколи не підтвердить." Про це пише на сайті Еспресо.TV журналіст Віталій Портніков, передають Патріоти України, продовжуючи:

На питання про те, як можна буде перевірити наявність такої заяви або хоча б те, що вона дійсно відправлена, у МВС Росії пояснюють, що готові обмежитися звичайною поштовою квитанцією. Поштовою квитанцією, яка буде свідчити про те, що заяву відправлено, але не про те, що вона задоволена!

Російська влада пояснює такі законодавчі зміни «турботою» про українських громадян, які живуть в Росії або стали в цій країні біженцями після нападу військ Володимира Путіна на Донбас. Але насправді ми стикаємося з ще одним, вельми небезпечним актом гібридної агресії Росії проти нашої країни.

Росія взагалі любить роздавати свої паспорти. Вона намагається представити себе не як країна, яка повинна захищати інтереси російського народу та інших народів, які живуть в межах Російської Федерації, а правонаступниця загиблої імперії.

Саме тому українцю - тобто іноземцеві - отримати російське громадянство буде тепер набагато простіше, ніж етнічним татарам або чеченцям, які хотіли б жити на землях своїх предків. Презирство великоруських шовіністів до «інородців» добре відомо. Тепер воно буде оформлено у законодавстві.

Але важливо не тільки це. Важливою є спроба російських законодавців перетворити українське громадянство на фікцію. Новими змінами Москва практично ігнорує право Української держави на захист самого інституту громадянства.

Утворюється справжнісінька «сіра зона», в якій не буде очевидним, де закінчується українське громадянство і починається російське - і навпаки.

Я не сумніваюся, що в разі схвалення особливого порядку отримання російського громадянства для українців новою можливістю скористаються тисячі людей. Аж ніяк не всі з них будуть жити в Російській Федерації - багато хто буде просто приїжджати на час в прикордонні регіони, щоб отримати документ, який відкриє додаткові можливості для роботи у сусідній країні. І аж ніяк не всі з них будуть відмовлятися від громадянства своєї країни, коли доказом такої відмови стане звичайна поштова квитанція.

Так на величезній території можуть опинитися сотні тисяч людей, яких російська сторона буде вважати своїми громадянами - але які насправді будуть залишатися нашими співвітчизниками. Однак Москві на реальність буде наплювати, коли вона вирішить в черговий раз «захистити росіян» від українських «націоналістів».

Цей огидний експеримент вже був проведений на окупованих Росією територіях Молдови та Грузії. Потім Москва оголосила своїми громадянами жителів українського Криму. І ось в історії з фальсифікацією російського громадянства відкривається новий розділ, створюються нові можливості для війни - «гібридної» і справжньої.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...