Новини з Юпітера - гігантські циклони та божевільне магнітне поле

І це ще далеко не кінець місії апарату "Юнона".

Фото: popmech

Космічний апарат «Юнона» кружляє по орбіті навколо Юпітера вже близько року, і вже почав посилати на Землю вкрай цікаву інформацію, яка багато в чому змінює наше уявлення про найбільшу планету Сонячної системи, розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

По-перше, «Юнона» з'ясувала, що на екваторі Юпітера знаходиться пояс з аміаку, який йде в атмосферу планети на глибину приблизно 300 км, що дозволяє говорити про існування цілої погодної системи, заснованої на перерозподілі аміаку між різними зонами планети.

Також раніше вважалося, що під бурхливою атмосферою Юпітера знаходиться однорідна основа з твердим ядром з металічного водню, але виявилося, що внутрішні шари Юпітера постійно змішуються один з одним, тобто по суті його ядро розмите, туманно.

Ще одним відкриттям стало, що магнітне поле планети виявилося потужнішим, ніж вчені думали раніше. Дослідники і до цього припускали, що воно в 10-20 разів могутніше магнітного поля Землі, але результати «Юнони» показали, що реальні показники ще в два рази вище. При цьому воно не однорідне, зі спадами і підйомами, і його джерело знаходиться ближче до поверхні планети, а не в ядрі, як у Землі.

Також апарат передав знімки величезних циклонів розміром з Землю або пів Землі, які, за однією з гіпотез, складаються з конденсованого аміаку. У поясі на південь від екватора «Юнона» зафіксувала дивні білі овали, які можуть бути хмарами з аміаку і гідразину. А на полюсах планети часто спостерігаються явища, подібні до земних північним сяйвом, тільки атмосфера там складається в основному з метану і молекулярного іона з трьома атомами водню, а температура коливається в районі 500-950 кельвінів.

Вся ця інформація отримана після 5 повних обертів «Юнони» навколо Юпітера. До того як у місії закінчиться фінансування в липні 2018 року, апарат ще як мінімум сім разів пройде по орбіті навколо планети, але функціонувати зможе набагато довше цього терміну. Так що про Юпітер ми ще дізнаємося чимало.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знак долі: Що означає, коли ваш погляд привертають однакові цифри на годиннику

п’ятниця, 26 квітень 2024, 3:25

Феномен повторюваних цифр на годиннику породив різні тлумачення, забобони та вірування. Кожне число має своє значення і магічний сенс, а коли вони повторюються, то символізують щось важливе. . Якщо часто зустрічаються одиниці, це означає необхідність ...