Епохальний прорив до дешевої та безпечної енергії: Британські вчені збудують перший робочий термоядерний реактор

Дослідники сподіваються на те, що перше випробування нової системи пройде на експериментальному реакторі ITER у Франції.

Вчені розробили новітній термоядерний реактор. Ілюстрація: Tehnot.com.

Фізики з Великобританії оголосили про те, що знайшли спосіб охолодити розжарену до мільйона градусів плазму за допомогою спеціальної установки. З її допомогою вчені сподіваються запустити перший реактор термоядерного синтезу вже до 2025 року, передають Патріоти України.

Одним з найбільш перспективних підходів до ядерної енергетики є тип реактора, так званий токамак - він використовує потужні магнітні поля для уловлювання сверхнагрітої плазми всередині камери в формі тора (простіше кажучи - порожнистого бублика). Одною з основних перешкод при розробці токамака є той факт, що плазма розігрівається до колосальних температур, що доходять до мільйонів градусів Цельсія. Такого нагріву, наприклад, досягає корона Сонця. Але тепер ситуація може змінитися на краще: вчені з Великобританії запевняють, що вони знайшли безпечний спосіб відвести це тепло.
Нова система, розроблена інженерами і фізиками-ядерниками, використовує перевірену часом методику: вона збільшує шлях, який плазма проходить по токамаку, тим самим значно охолоджуючи її. Після цього плазма вступає в контакт із так званою «жертовною стіною» - спеціальним блоком, склад якого поки не розголошується. Відомо лише те, що він поступово руйнується під впливом високих температур, так що кожні кілька років його доведеться замінювати.
Дослідники сподіваються на те, що перше випробування нової системи пройде на експериментальному реакторі ITER у Франції. Міжнародна команда, яка працює над будівництвом реактора (запуск якого запланований на 2025 рік) сподівається, що це буде перший в історії реактор, що виробляє чисту енергію - це стане першим кроком до електростанцій, які працюють на енергії термоядерного синтезу.
Виконавчий директор агентства Atomic Energy Authority Іен Чепман зазначив в інтерв'ю агентству Reuters, що енергія «гарячого» синтезу несе в собі величезний потенціал. «Не буде радіоактивних відходів з великим періодом напіврозпаду, не буде викидів СО2 в атмосферу - тільки екологічно чисте виробництво. Це чудова ідея, проте нам ще доведеться попрацювати над її реалізацією», - заявив він.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...